Mivel foglalkoztál a a blogod előtt?
A gyerekek születése előtt egy nemzetközi szállítmányozási vállalat győri fiókjában voltam a fiókigazgató mellett ügyvezetői asszisztens. Tulajdonképpen én voltam a főnökasszonyom jobbkeze, segítettem a munkáját, de részt vettem különféle tenderek előkészítésében. Izgalmas feladat volt, szerettem azt az időszakot is.
Mióta szeretsz főzni, sütni, és mikor kezdted el dokumentálni?
Mióta az eszemet tudom, érdekel a gasztronómia világa. Már viszonylag korán, tinédzser éveim közepén megtanultam főzni az alapdolgokat, és nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert a családban mindenki nagyszerűen süt-főz. 2012-ben regisztráltam az Instagramra, ott kezdtem el megosztani a süteményeket, ételeket, amiket készítettem.
Milyen stílusbeli mérföldkövei vannak a receptjeidnek? Biztos változtak az évek alatt az irányzataid.
Kezdetben még nagyon egyszerű ételeket, süteményeket készítettem, aztán az évek alatt, ahogy megismerkedtem egyre több és több reform alapanyaggal, úgy lettem bátrabb a konyhában is. Sok nyersanyag tesztelése, olvasása és tapasztalata után egyre több sikerélményem lett. Mai napig ez a legkedvesebb elfoglaltságaim egyike, imádok örömet okozni a családomnak, a barátaimnak, az olvasóimnak a receptjeim által.
Ahogy haladtam előre az időben, maradtam a könnyen elkészíthető receptúráknál, de egyre látványosabb, krémesebb süteményeket alkotok, és próbálom több húsmentes étel receptjét is megosztani a közösségi média felületeimen.
Mikor lesz már receptkönyv?
Nyolc éve, miután regisztráltam az Instagramra, akkor már több követőim is megkérdezte, hogy „Jók a receptek, Évi, mikor lesz már receptkönyv?” Akkor elültették a gondolatot a fejemben. Az évek alatt egyre nagyobb lett a vágy, hogy tényleg elkészüljön a könyv, így két éve belevágtam, és elkészítettem a kéziratot. Ez lett végül a nemrég megjelent, Receptek és ötletek, nem csak anyáknak! című könyvem.
Miután elkészült a kézirat, megkezdődött a kellékek beszerzése a fotókhoz, ebben a Csipkelengye és a Skandi Trend volt nagy segítségemre. Ezután pedig fotós barátnőmmel és druszámmal (Éva Halász Photography) tíz héten keresztül fotóztuk a könyv receptje alapján az elkészült ételeket, desszerteket. Biztosra mentünk, a kézirat alapján sütöttük meg a finomságokat, hogy tuti minden klappoljon. A folyamat a grafikai munkálatokkal folytatódott, amiben Samu Cynthia volt hatalmas segítség, együtt terveztünk, ötleteltünk. Végül pedig a győri Palatia Nyomda végezte el a nyomdai feladatokat. Igazi csapatmunka volt, amiért nem lehetek elég hálás a könyvön dolgozó embereknek. A férjem nélkül nem jöhetett volna létre a könyv, nemcsak lelkileg, de fizikailag is segítette és inspirálta a könyv létrejöttét.
Hol lehet megvásárolni?
2019 november végétől lehet rendelni a könyvem a blogomon keresztül, illetve Budapesten a Cserpes Tejivókban, és Kapuváron két üzletben is be tudják szerezni az érdeklődők. A pontos beszerzési listát, és minden egyéb rendelési információt megtalálható az anyakentisfitten.blog.hu-n.
Szeretettel ajánlom a könyvem mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel az egészséges életmód világa, és azt is meg szeretném mutatni, hogy egészen egyszerű reform alapanyagokból is készíthetünk olyan finomságokat, amik vetekszenek hagyományos társaikkal. A könyvben szereplő ételeket bárki, akár egy kezdő háziasszony is el tudja készíteni, és garantált sikerélményben lesz része.
Évit megkértem, hogy osszon meg Veletek pár receptet a könyvből, hogy kapjatok egy kis ízelítőt a szuper receptekből! Itt olvashattok is egy reggeli-, egy ebéd- és egy vacsoraötletet:
REGGELI – ALAKBARÁT KAKAÓS CSIGA
Hozzávalók a tésztához:
250 g túró
250 g teljes kiőrlésű zabliszt
1 dl kókusztej
3 ek. kókuszolaj
1 tojás
100 g poreritrit
A töltelékhez:
2 ek. cukrozatlan kakaópor
és ízlés szerint poreritrit
Elkészítés:
Egy keverőtálban összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, jól átgyúrjuk. Ha nagyon kezelhetetlen a masszánk, adjunk még hozzá lisztet nyugodtan. A lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Egy sodrófa segítségével téglalap alakúra sodorjuk, majd a tésztánkra tetszőlegesen (előre összekevert) kakaós eritritet szórunk. Jó szorosan felcsavarjuk, majd ujjnyi vastag szeleteket vágunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csigákat, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12-15 percig sütjük őket.
EBÉD – PÓRÉHAGYMÁS BURGONYAKRÉMLEVES
Hozzávalók:
2 db póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
4 db közepes méretű burgonya
1 liter víz
250 ml rizstejszín
1 ek. kókuszolaj
só, bors
Elkészítés:
A póréhagymát felkarikázzuk, majd egy közepes méretű lábasban elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk az 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, a burgonyát és felengedjük a vízzel. Amikor már puhára főtt a krumpli, turmixgépbe öntjük (vagy lehet botmixerrel is), és hozzáadjuk a rizstejszínt. Sózzuk, borsozzuk (ételízesítő is mehet, ha valaki használ), majd visszaöntjük a lábasba még egy-két percig főni.
VACSORA – PADLIZSÁNKRÉM, AHOGY ÉN KÉSZÍTEM
A padlizsán, vagy más néven tojásgyümölcs sokféleképpen elkészíthető. Egyik legismertebb módja, hogy krémet készítünk belőle. Nagyon sok előnye van a padlizsánnak, például hogy értékes tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, és a szénhidráttartalma is nagyon alacsony, ugyanis rengeteg víz található benne. 100 gramm padlizsán 92 gramm vizet, 6 gramm szénhidrátot és 1 gramm fehérjét foglal magába.
Hozzávalók:
2 db közepes méretű padlizsán
fél lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
50 g cukormentes majonéz
50 g tejföl
Elkészítés:
A padlizsánokat félbevágjuk, és lefordítva őket egy tepsiben, 180 fokon, légkeverés nélkül készre sütjük. Ez kb. 50-60 perc. Az a lényeg, hogy puha legyen. Míg sülnek a padlizsánok, előkészülünk. Apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát. Amikor készre sültek a zöldségek, egy fa-, műanyag vagy krómkanállal kaparjuk ki a belsejüket. Fontos, hogy ne alumíniumkanállal dolgozzunk, mert megfeketedik tőle a padlizsán. Végül a fűszereket, hagymákat, a majonézt és a tejfölt is hozzáadjuk. Szerintem az íze másnapra a legfinomabb, jót tesz neki, ha egy kicsit pihentetjük a hűtőben.