Már évek óta az eper és a leveles zöldek foglalják el a dobogó legfelső fokát a nem túl dicsőséges rangsorban: ezek a növények bizonyulnak a legpiszkosabbnak a vizsgálatok során, vagyis az élelmiszerként használt zöldségek és növények közül ezek tartalmazzák a legtöbb vegyszert mind mosás előtt, mind mosás után.
A nem ökológiai termesztésű növények hetven százaléka tartalmaz valamilyen vegyszert még akkor is, amikor a tányérunkra kerül, derült ki az amerikai Shopper’s Guide to Pesticides in Produce nevű 2021-es felmérésből. Szerencsére a leggyakrabban kimutatható kemikáliák nincsenek jelen akkora mennyiségben, hogy az hatással lenne az ember egészségére. Annak viszont fennáll a veszélye, hogy bizonyos vegyszerek, például az ólom, nem ürülnek ki a szervezetünkből, felhalmozódva pedig az intelligenciaszint és az értelmi szint csökkenéséhez vezethetnek hosszú távon a gyermekeknél.
A listán a leveles kel, a mustárlevél saláta és a paprika először szerepelt. Az eper idén is a lista elejére tört, a vizsgálat szerint a nem organikus eprek kilencven százaléka tartalmazott legalább egyféle vegyszert, harminc százalékukban pedig tíz- vagy többféle különböző toxin is jelen volt.
A spenót volt a második helyen, hármas holtversenyben a leveles kellel, kelbimbóval és mustárlevél salátával.
A nektarin, alma, szőlő és meggy a lista közepén helyezkedett el, az őszibarack a nyolcadik helyre ért be, mögötte a körte, paprika, zeller és paradicsom foglalt helyet.
A legtisztább növényeket is megvizsgálták. Az avokádó, csemegekukorica és ananász szerepelt az első három helyen a leginkább vegyszermentes növények között. A vizsgálat szerint a minták hetven százaléka bizonyult teljesen tisztának mosás és pucolás után. A tiszta növények listáján előkelő helyet foglalt még el a fagyasztott zöldborsó, padlizsán, spárga, brokkoli és káposzta, illetve a kivi, karfiol, sárgadinnye és cukordinnye is.
Forrás: Insider Fotó: Unsplash