Tudtad, hogy az igazi kávészakértők arra esküsznek, hogy a kávé zamatát csakis feketén, cukor, tej és minden más hozzáadása nélkül lehet a legjobban kiélvezni? Sőt, hogy még kifinomultabban érezzék a kávé ízét, kóstolás előtt szigorúan tilos parfümöt használniuk, és még a reggeli fogmosásról is le kell mondaniuk. Biztos, hogy igazuk van, a jegeskávé azonban akkor lesz a legszuperebb, ha nem sajnálod ki belőle a recept szerint szükséges hozzávalókat!
Kókusztejes jegeskávé
Hozzávalók:
- 1 csésze kávé
- 200 ml kókusztej/mandulatej (vagy ha a növényi tejektől idegenkedsz, akkor tehéntej)
- 5-6 db jégkocka
- Tejszínhab a tetejére (elhagyható)
Így készül:
- Megfőzzük a kávét. A tejet a turmixgépbe öntjük, és belepottyantjuk a jégkockákat.
- Ízlés szerint édesítjük – de ez a lépés akár ki is hagyható, főleg akkor, ha kókusztejjel készítjük, hiszen az alapvetően édesebb ízű.
- Bekapcsoljuk a turmixgépet, és addig járatjuk, míg le nem darálja a jeget. Ha ez megvan, a hűs kávét üvegpohárba öntjük, és ha kedvünk tartja, tejszínhabbal koronázzuk meg a művünket.
Tejszínes-fahéjas jegeskávé
Hozzávalók:
- 1 csésze kávé
- 3 evőkanál frissen felvert tejszínhab
- 1 csipet fahéj
- 2-3 db jégkocka
Így készül:
- Megfőzzük a kávét. Ha nem szeretjük feketén, ízlés szerint édesítjük, majd hűtőbe tesszük.
- Ha kellően lehűlt, elkeverjük a fahéjat a habtejszínben, és robotgéppel gyorsan kemény habbá verjük. Egy üvegpohár aljába kanalazzuk, aztán 15 percre a mélyhűtőbe tesszük.
- Amikor lejárt az idő, kivesszük a fagyasztóból a poharat, és a fahéjas tejszínhabra öntjük a hideg kávét. 2-3 jégkockát is dobhatunk bele, ha még hűsítőbb finomságra vágyunk.
Szuperkrémes jegeskávé
Hozzávalók:
- 200 ml habtejszín
- 2 csésze kávé
- Cukor ízlés szerint (elhagyható)
Így készül:
- A kávét megfőzzük, kedvünk szerint édesítjük, és a fagyasztóba tesszük 30-40 percre.
- Ha jól kihűlt, felverjük a tejszínhabot, és amikor kezd egyre keményebbé válni, több részletben hozzácsorgatjuk a kávét.
- Visszatesszük a mélyhűtőbe 1,5-2 órára, majd pár perc alatt ismét kihabosítjuk robotgéppel, és üvegpoharakba vagy csészékbe kanalazzuk.
- Ha fokoznánk az élvezeteket, a tetejére is kerülhet tejszínhab vagy reszelt csoki.
Fotó: Getty Images