Kávéfőzőből csinált nyakláncot a magyar ékszertervező

2021. április 27.
Fábián Veronika egy kávéfőző alkotóelemeit gondolta újra nagy méretű, extravagáns nyakláncához, amit most a Skót Nemzeti Múzeum vásárolt meg.

Fábián Veronika You, me and your stuff névre keresztelt sorozatát elsősorban a koronavírus és a járványhelyzetben kifakuló emberi kapcsolatok jelensége inspirálta. A művész olyan hétköznapi tárgyakból indul ki, amelyek hagyományosan társas tevékenységek szereplői – ilyen például a kávéfőző is –, majd ezeket gondolja újra izgalmas ékszerekként. Ilyen módon ezek a tárgyak új funkciót kapnak, mintegy talizmánként hordhatóvá válnak, miközben egyúttal relikvia is lesz belőlük, amely a koronavírus előtti életünkre emlékeztet minket.

nyaklanc-kavefozo-fabian-veronika

A Love Machine – egy kávéfőző alkotóelemeiből készült izgalmas nyaklánc – a Skót Nemzeti Múzeum érdeklődését is felkeltette, amely nemrégiben meg is vásárolta a különleges műtárgyat. Fábián Veronika egyébként a sorozat részeként készített már alkoholos üvegek kupakjából látványos gyűrűket, vagy nagy szemű láncokból álló nyakéket borosüvegből. A sorozatot a holland Galerie Marzee tárlatán láthatta a nagyközönség.

nyaklanc-kavefozo-fabian-veronika

Fotó: Fábián Veronika

Olvass tovább!