Az megvan, hogy egy mezei french pressel is szuper tejhabot lehet készíteni?

2021. március 24.
Mióta csak elvitelre élvezhetjük a kedvenc kávézóink kínálatát, és jóformán ki sem dugjuk a fejünket a lakásból, előtérbe került az otthoni kávézás minden kiegészítőjével és félprofesszionális megoldásával. Hihetetlen, de néhány mozdulattal sűrű, profi tejhabot készíthetük – mindennemű beruházás nélkül is – az otthoni kávénkra!

Az talán már elterjedt, hogy nem kell több száz ezres kávéfőző egy minőségi eszpresszóhoz, arról viszont lehet, hogy kevesebben tudnak, hogy a tejhabosításhoz sem kell több tízezer forintot külön tejhabosító eszközre költenünk. 

Ugyanis bőven elegendő egy, a legolcsóbb kávékészítő eszköz hírében álló french presst (dugattyús kávéfőző) beszereznünk, amibe nemcsak őrölt kávét vagy szálas teát lehet tölteni, forró vízzel leönteni, majd állni hagyni és leszűrni, de akár habosítandó tejet is. A kézi tejhabosítókkal ellentétben a french presszel szinte megszólalásig kávéházi minőségű tejhabot tudunk verni néhány mozdulattal, ráadásul növényi tejekhez is bevethető a praktika. (Általános szabály, hogy akkor lesz igazán krémes habunk, ha a tehéntej vagy a növényi tej fehérjetartalma – nem zsírtartalma – minél magasabb, de minimum eléri 100 grammban a 3 grammot.)

kave-tejhab-french-press

A tejhabosításnál sűrű, buborékmentes hab a cél, ezt pedig néhány alapvető szabály betartásával a kézi french pressben is el tudjuk érni. A habosításnál aranyszabály, hogy hűtőhideg tejet kezdjünk el habosítani, azonban a french pressnél előbb meg kell melegíteni a tejet, mert a profi kávégépek gőzkarjával ellentétben itt nem fog felmelegedni az ital. (Persze ha jegeskávé készítése a cél, hideg tejet is használhatunk.)

A meleg tejet öntsük az eszközbe, majd tízszer nyomjuk le gyorsan egymás után a dugyattyút, keverjük el a nagyobb buborékokat, és ismételjük meg ezt a mozdulatsort 5-6 alkalommal. Ha a végén mégis marad egy-két nagyobb buborék, akkor finoman ütögessük a konyhapultra a french press alját. Annyira krémes és habos tejet fogunk kapni, hogy az igazán elhivatottak még a latte artot is gyakorolhatják a french pressben készített tejhabbal otthon!

Kávégourmet vagy? Olvasd el ezt is!