Így készül a mexikói kukoricasaláta

2022. július 14.
Ezt a pikáns, mégis elképesztően krémes mártogatóst mexikó ízei ihlették, de a magyaros grillpartikon felsorakozó kolbászszelekció mellett is megállja a helyét, és méltó helyettese lehet a hazai kukoricasalátának is.

A tojáskrémen és a hummuszon túl is van mártogatós, sőt, ez is lehet egy kifejezetten izgalmas és kreatív műfaj – ezt bizonyítja az alábbi recept is, ami egy mexikói ihletésű, krémes, mégis nagyon fűszeres dip, ami tulajdonképpen a mi majonézes kukoricasalátánk távoli rokona. Az alapját krémsajt és tejföl elegye adja, így kellően lágy, mégis testes lesz a textúra. Az eredeti recept egy klasszikus mexikói sajtot, cotiját használ: ez egy sós, tehéntejből készült félkemény, de jól morzsálódó sajtféle, ha pótolni szeretnénk, itthon is könnyen kaphatunk hasonlót. A fűszereket viszont nem érdemes kihagyni, hiszen csípős, füstös, borsos karaktert adnak a mártogatósnak – ezt ellensúlyozza a kukorica édessége. Ha van rá lehetőségünk, grillezzük meg a kukoricát, de ha nincs, tűzhelyen is érdemes egy kicsit lepirítani, hogy karamellizálódjanak a szemek.

mexiko-kukorica-martogatos-fuszeres-tejfol

Hozzávalók:

  • 2 ek. őrölt chili
  • 2 tk. füstölt paprika
  • 1 tk. Cayenne-bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 csésze morzsolt édes kukorica
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • só és bors
  • 170 gramm lágy krémsajt
  • 1/3 csésze tejföl
  • 4 ek sózott vaj
  • 1/3 csésze görög joghurt
  • 2 ek. frissen facsart lime-lé
  • 3/4 csésze cotija sajt morzsolva (másféle sajttal is helyettesíthető)
  • 1 cső grillezett kukorica
  • 1/4 csésze friss koriander durvára vágva

Elkészítés:

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze a fűszereket!
  2. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a hagymát, és hagyjuk megpuhulni nagyjából 5 perc alatt. Adjuk hozzá a morzsolt kukoricát, majd a fokhagymát és egy teáskanállal a fűszerkeverékünkből, majd ízesítsük sóval és borssal. Süssük együtt további 5 percig.
  3. Vegyük lejjebb a lángot, és adjuk a kukoricás keverékhez a krémsajtot és a tejfölt is! Várjuk meg, míg kicsit megolvadnak, hogy homogén masszát keverhessünk.
  4. Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és adjunk hozzá 3 teáskanállal a fűszerkeverékből! Kicsit főzzük össze, majd vegyük le a tűzről.
  5. Közben a görög joghurtot keverjük össze a lime levével és egy csipet sóval.
  6. A kukoricás mártogatóst tegyük egy nagy tálba. Morzsoljuk rá a sajtot és a grillezett kukoricát, locsoljuk meg a fűszeres vajjal és a citrusos joghurttal! Friss korianderrel tálaljuk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!