Töltött óriásgomba recept
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 deka szárított vargánya
- 1 kiló csiperke
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 marék petrezselyem
- 2 szál kakukkfű
- 1 szál oregánó
- 20 deka tofu
- 2-3 evőkanál repceolaj
- só, bors és frissen reszelt szerecsendió
- 1-2 evőkanál citromlé
- 2-3 evőkanál crème fraîche
- 10 deka taleggio vagy mozzarella
- petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
- Öntsünk 2 deci forró vizet a vargányára, és hagyjuk ázni kb. 20 percig.
- Tisztítsuk meg a csiperkét, távolítsuk el a szárát. A szárakat és 2 gombafejet vágjuk apró kockákra. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a hagymát. Öblítsük le a petrezselymet, a kakukkfüvet és az oregánót, aprítsuk ezeket is finomra. A tofut egy tálban villával törjük össze. Alaposan öblítsük le a beáztatott gombát, majd vágjuk apróra.
- A tofut forró serpenyőben, 1 kanál olajon süssük 2-3 percig, ezután tegyük át egy tálba. Öntsük bele a maradék olajat a serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk 5 percig az apróra vágott csiperkét a hagymával együtt. Ha enyhén megbarnult, adjuk hozzá a vargányát, és pirítsuk további 3 percig. A gombás keveréket, a crème fraîche-t és a fűszernövényeket keverjük össze a tofuval, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével.
- A gombás tofuval töltsük meg a gombafejeket, majd forró grillen (például alumíniumtálcán) grillezzük 5-10 percig. A sajtot vágjuk kisebb darabokra, halmozzuk a gombákra, és további 5 percig grillezzük, hogy szépen ráolvadjon. A töltött gombafejeket petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: StockFood