2024 nyár pophercegnők

Három nő, aki az egész világot az ujjai köré csavarta idén nyáron

2024. szeptember 30.
Brat, Espresso és HOT TO GO – a 2024-es nyár legnépszerűbb hívószavai, és három nő, akik idén végre megszerezték a rég kiérdemelt elismerést és hírnevet.

Most, hogy beköszöntött az ősz, nosztalgiával gondolunk vissza azokra az élményekre, amelyeket a nyár során gyűjtöttünk. Sokan már gőzerővel készülnek a halloweenre, és mániákusan pumpkin spiced lattét kortyolgatnak.

De ne temessük el olyan gyorsan a nyarat! Mert ugyan eljöttek az „emberes” hónapok, meg az idő is jóval szelesebb, mégis élvezhetjük még a nap meleg sugarait… Na meg, a brat summer nem ér véget csak azért, mert beköszöntött a demure fall! Sok olyan neves előadó új slágereit hallgathattuk a nyáron, mint például Taylor Swift, Billie Eilish vagy Ariana Grande, élőben követhettük a Kendrick Lamar és Drake közötti rapharcot, mégis azt kell mondanunk, hogy ezt a szezont Charli XCX nyerte.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Charli (@charli_xcx) által megosztott bejegyzés

A brat summer nem csak a nyári hónapokra vonatkozik, ugyanis egy brat girl örökre brat girl marad. Az album arra bátorította az embereket, hogy merjenek kibontakozni, vetkőzzék le gátlásaikat, engedjenek utat önbizalmuknak, hogy jól érezhessék magukat a bőrükben és képesek legyenek az őszinte önszeretetre. Az angol spoiled brat kifejezéssel már biztosan találkoztunk, amely annyit tesz, mint elkényeztetett kölyök. Lelki szemeink előtt jelenjen meg egy olyan gyerek önbizalma, mint mondjuk Dudley Dursleyé a Harry Potterből vagy Vandergald testvéreké a Feketék fehéren című filmből. Körülbelül ilyen nemtörődömséggel kell tekintenünk a negatív hangokra, de közben fontos, hogy ne legyünk undokok, hanem egészségesen magabiztosak!

Charli XCX már régóta híres a zeneiparban, azonban slime-zöld Brat albumával és kiváló marketingkampányával igazán csak most került be a széles köztudatba. Ám a nyár nem csak Charlitól volt hangos: az Espresso című dal már az első pillanatokban elnyerte a tetszésünk és folyamatosan ott motoszkál bennünk a fülbemászó ritmus. Az olyan ikonikus sorokat tartalmazó dal, mint az „I’m working late ’cause I’m a singer” Sabrina Carpenter egyik leghíresebb slágere, amely egész nyáron át uralta a Billboard listáinak élét. Őt követte szorosan Chappell Roan, aki szintén régóta a zeneipar tagja, azonban áttörő sikert csak idén ért el.

A három lányról egyértelműen kijelenthető, hogy a 2024-es nyár popikonjai voltak. De mégis ki ez a három nő, akik a popzene Pindúr Pandúrjaiként uralkodnak a zenei köztudatban és a közbeszédben? Kik ők, milyen utat jártak be és kikhez szól a zenéjük?

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

𝙎𝙡𝙞𝙘𝙠 𝙎𝙖𝙩𝙖𝙣 🦇 (@slicksatan) által megosztott bejegyzés

Sabrina Carpenter

Sabrina Carpenter a VMA-n átveszi az év daláért járó díjat, 2024

Sabrina Carpenter a VMA-n átveszi az év daláért járó díjat, 2024

Sabrina Carpenter már gyerekként készen állt a reflektorfényre. 9 évesen töltötte fel első videóját a YouTube-ra, amelyben Taylor Swift Picture to Burn című dalát énekelte. 15 évvel később pedig Taylorral együtt lépett színpadra, miközben rajongói „kis Taylor Swiftnek” nevezték. A stílusos, fiatal popikon humorával, őszinte dalszövegeivel és magabiztos megjelenésével ma már széles körben ismertté vált.

Bár Sabrina énekesként indult, más szerepekben is kipróbálta magát. Először egy Miley Cyrus által szervezett versenyen tűnt fel, majd 2013-ban a Disney Channel sorozatában, a Riley a nagyvilágban című műsorban kapott szerepet. Az igazi zenei áttörést a Disney kiadóval kötött szerződés hozta meg, amely alatt 2014-ben jelent meg debütáló albuma, a Can’t Blame a Girl for Trying.

Sabrina a Riley a nagyvilágban c. sorozatban

Sabrina a Riley a nagyvilágban című sorozatban

Sikerek a Disney után

Sabrina 2021 januárjában azonban szakított a sztárcsináló céggel, és új szerződést kötött az Island Recorddal, ahol aztán meg is jelent első dala, a Skin. Ezzel újra felkapta a sajtó, mivel sokan úgy vélték, hogy a dal válasz egy másik ex-Disney-sztár, Olivia Rodrigo drivers license című slágerére. Bár a két énekesnő és Joshua Bassett közötti állítólagos szerelmi háromszögről szóló híresztelések sosem nyertek megerősítést, a dráma mindkettejük karrierjének jót tett.

Az évek során Sabrina mégsem szakított teljesen a színészkedéssel, mivel főszerepet játszott a netflixes Más ritmusra című filmben, illetve főbb szerepet kapott a szintén Netflix-gyártású A magas lány és A magas lány 2 filmekben.

Sabrina ezek után szinte tudatosan hívta fel magára a sajtó figyelmét. 2022-ben megjelent ötödik albuma, az Emails I Can’t Send, amelyen több olyan dal is szerepel, amelyek még több médiamegjelenést hoztak az énekesnő számára. Például Feather című dalának videóklipjét egy brooklyni katolikus templomban forgatták, ami hatalmas felháborodást váltott ki. A videóban Sabrina egy falatnyi fekete ruhában táncol pasztellszínű koporsók között. A templomot újra kellett szentelni, és elbocsátották a papot, aki engedélyezte a forgatást. Az énekesnő csak ennyit válaszolt a vádakra: „Jesus was a carpenter” (Jézus ács volt).

A legtöbbet mégis akkor esett róla szó a médiában, amikor Nonsense című dalával új hagyományt teremtett. A dal utolsó 3 sora mindig új volt, mondhatni improvizált, általában reflektálva a helyszínre, ahol Sabrina éppen fellépett. Az énekesnő sosem hagyta cserben rajongóit: mindig előállt valami szellemes zárószakasszal, amely egyszerre volt pajkos és pajzán, de közben kreatív is.

 

A Nonsense ereje akkor mutatkozott meg igazán, amikor Sabrina a híres The Eras Tour előzenekara volt. Sabrina számára nem csak legrégebbi álma vált valóra azzal, hogy példaképével, Taylor Swifttel turnézhatott, de ezek a koncertek még népszerűbbé tették az énekesnőt. A swiftie-k (Taylor rajongói) imádták az aprócska Sabrinát, és minden koncert előtt azon spekuláltak, hogy vajon mi lesz a Nonsense aznapi befejezése.

Sabrina Carpenter közös dalt ad elő mindenkori példaképével, Taylor Swifttel

Sabrina Carpenter közös dalt ad elő mindenkori példaképével, Taylor Swifttel

Augusztusban jelent meg Sabrina hatodik lemeze, a Short n’ Sweet, jelentése alacsony és édes, pont, mint Sabrina. Az új lemez minden elvárást felülmúlt, ugyanakkor hozta a sajátos sabrinás elemeket: humoros, szexuális energiáktól fűtött, remek ritmusokat és kigondolt rímeket ötvöz, a dallamok fülbemászóak, a rajongók pedig a dalszövegre shakespeare-iként hivatkoznak. Sabrina kiválóságát is igazolja a tény, hogy új albuma már harmadik hete vezeti a Billboard 200-as listáját, és megjelenése óta töretlen sikernek örvend. Egy adott ponton csak az album dalai töltötték be a Top 10-es listát is.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Billboard Charts (@billboardcharts) által megosztott bejegyzés

Sabrina Carpenter most boldogan lubickol a megérdemelt, mégis villámcsapásként érkezett sikerében, illetve elindult Short n’ Sweet elnevezésű turnéja is. Mi kíváncsian várjuk a mesés outfiteket, szellemes Nonsense-outrókat, a huncut megjegyzéseket és a szerelmi ódákat.

Chappell Roan

Chappel Roan a Boston Music Calling Festivalon, egyik ikonikus fellépői szettjében, 2024

Chappel Roan a Boston Music Calling Festivalon, egyik ikonikus fellépői szettjében, 2024

Chappell Roan karrierje most érte el egyik csúcspontját. Dalai rendkívül népszerűek a TikTokon, turnéi telt házasak, és nyáron az amerikai Billboard-listák élén tündökölt. Hasonlóan Sabrina Carpenterhez, gyorsan került a figyelem középpontjába, de az ő útja sokkal hosszabb volt – 10 évbe telt, mire megvalósította álmait.

A kezdetek – Kayleigh Rose

Chappell Roan a Missouri állambeli Willardból származik, és bár idegennek érezte magát ebben a középnyugati közegben, ez a környezet nagy hatással volt művészi fejlődésére. Mint sok kezdő zenész, iskolai tehetségkutatókon és helyi rendezvényeken lépett fel, és dalait feltöltötte a YouTube-ra is. 2014-ben, 16 évesen jelentette meg első EP-jét, még valódi nevén, Kayleigh Rose-ként.

Ez az album négy dalt tartalmazott, de rögtön felkeltette a figyelmet. Troye Sivan, az ausztrál popsztár így tweetelt róla: „Két hónapig folyamatosan ezt a 16 éves lányt hallgattam.” Majd nagybetűkkel hozzátette: „Tegyük híressé Kayleigh-t, mert Adele óta nem hallottam ilyen hangot!”

2015-ben Chappell leszerződött az Atlantic Recordshoz, és felvette a Chappell Roan művésznevet, tisztelegve néhai nagyapja előtt. 2017-ben megjelent első albuma, a School Nights, amely a tinédzserkori szorongásról szólt és sötét hangulatok jellemezték. Ebben az időszakban turnézott először országosan, előzenekarként Vance Joy és később Declan McKenna mellett.

A nagy áttörés – „Középnyugati hercegnő”

Chappell 2020-ban adta ki a Pink Pony Club című kislemezét, amely az önelfogadásról és queerségének felfedezéséről szólt. A dalt egy híres Los Angeles-i melegbár, az Abbey inspirálta. A Covid-19 járvány miatt kiadója nem akarta megjelentetni, de Chappell végül mégis felvette, bár karrierje ekkor zátonyra futott. Vissza kellett költöznie szüleihez Missouriba, és egy autósbüfében dolgoznia.

A TikTok hozta meg számára a fordulatot. Ezen a platformon osztotta meg feldolgozásait, saját dalait és humoros videókat, amelyek révén fokozatosan egyre nagyobb rajongótáborra tett szert. 2022-ben szerződést kötött a Sonyval, majd új dalokat adott ki, például a Naked in Manhattan, a Casual és a Femininomenon című slágereket. Őt is, akárcsak Sabrinát, egy másik rajongótábor tette igazán népszerűvé: Chappell Olivia Rodrigo előzenekaraként turnézott, és leginkább ekkor figyeltek fel kiváló előadói képességeire.

 Chappell Roan és Olivia Rodrigo együtt énekelnek a 2024-es GUTS turné során, Los Angelesben

Chappell Roan és Olivia Rodrigo együtt énekelnek a 2024-es GUTS turné során, Los Angelesben

2023-ban Chappell stílusa végleg kikristályosodott: egy popos, drag-elemekkel átszőtt előadóvá vált. Londoni koncertje előtt egy drag queen, Crayola, így szólt hozzá: „Édesem, te egy drag queen vagy.” Ez a mondat mély hatást gyakorolt rá, és Chappell innentől saját művészi projektjének tekintette a drag stílust. Ugyanebben az évben megjelent debütáló albuma, The Rise and Fall of a Midwestern Princess, amely queer üzenetekkel és felszabadult popdalokkal robbant be a köztudatba. Az album kritikai elismerést aratott, többek között a Rolling Stone is beválasztotta év végi listájára.

Úton a sztárság felé

2024-ben Chappell fellépett az NPR Tiny Desk műsorában, ahol extravagáns, bohókás bálkirálynőként adta elő dalait. Nem csak a zenéje, hanem előadásmódja is különleges volt: a számok között egy kinyithatós telefonon szelfizett és sms-ezett, emlékezetessé téve a performanszt. A műsor után az NPR úgy nyilatkozott, hogy „Chappell Roan örökre megváltoztatta a Tiny Desket”.

A nyár folyamán megjelent Hot To Go című slágere, amelyhez egy egyszerű, de ikonikus táncot is társított, így még ahhoz is eljutott a népszerű koreográfia, aki nem követte Chappellt. Az egyedi stílusú, merész drag-outfitek és szókimondó szövegek miatt Chappell Roan hamar queer ikon lett, akit olyan előadókhoz hasonlítanak, mint Freddie Mercury vagy David Bowie. Ez főleg annak is köszönhető, hogy Good Luck, Babe! című dala egy korábbi szerelméhez szól, aki képtelen volt felismerni érzéseit az énekesnő iránt. A dalszöveg és a dallam tökéletesen átadja egy olyan nő szeretetének és ridegségének érzetét, aki képtelen elköteleződni.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

ItSA | It Sounds Alternative (@itsoundsalternative) által megosztott bejegyzés

Bár rajongói többsége támogató, néhányan kritikákkal is illetik, főleg azok, akik úgy érzik, hozzájárultak felemelkedéséhez. Chappell erre a közösségi médiában válaszolt, hangsúlyozva, hogy bár szereti munkáját és rajongóit, nem tűri a zaklatást. Sabrina Carpenterhez hasonlóan ő is nehéznek találja az ilyen hirtelen jött népszerűséget, és szeret őszintén nyilatkozni az ezzel kapcsolatos érzéseiről.

Chappell egyre több fiatal számára válik példaképpé, hiszen nem fél attól, hogy kiálljon igaza mellett, mer önmaga lenni és nyíltan vállalja félelmeit is. A szókimondó énekesnő élete a feje tetejére állt, szinte egyik napról a másikra, s bár nosztalgikusan tekint vissza korábbi csínytevéseire, most kíváncsian várja, hogy mit rejt számára a jövő.

Charli XCX

Charli XCX a 2024-es ASCAP Pop Music díjátadón

Charli XCX a 2024-es ASCAP Pop Music díjátadón

A brit énekesnő legújabb albuma mindenütt jelen van – hírneve még a Fehér Házig is eljutott. Charli XCX, aki pályája kezdetén főként a mainstreamen kívül mozgolódott, hosszú utat tett meg. A brit popsztárra először a Myspace-oldalán figyeltek fel, és nemcsak a nyár legnagyobb mémjét köszönhetjük neki, hanem még az Atlanti-óceán túloldalán zajló viharos elnökválasztásra is hatást gyakorolt.

Amikor Charli kiírta, hogy „Kamala IS brat”, egy szempillantás alatt átváltoztatta a nadrágkosztümös, hivatalos politikust egy laza, internetes „it-girl”-lé. Mert, ahogy azt mind tudjuk, a Brat – Charli legújabb albuma nyomán – több, mint egy név: ez egy életstílus. A Brat a ’80-as évek túlzása, a rave-kultúra esszenciája. Ez „egy csomag cigaretta, egy Bic öngyújtó, egy pántos fehér felső melltartó nélkül”. Egyszerűen szólva: ez maga a menőség.

A 31 éves énekesnő a nyár folyamán számtalan címlapra került és divattrendet indított el hatodik stúdióalbumának, a Brat júniusi megjelenése után. Bár Charli már több mint 15 éve a zeneiparban dolgozik, sokak számára avantgárd, határokat feszegető popzenéje miatt most vált ismertté. Sokáig olyan művészként tartották számon, akinek nagyobb volt a kritikai elismerése, mint a kereskedelmi sikere.

Korai karrierje és zenei útja

Charli, polgári nevén Charlotte Emma Aitchison, 1992-ben született Cambridge-ben. Zenei karrierje 14 éves korában indult, amikor elkezdett dalokat írni és megosztani őket a Myspace-en. Itt figyelt fel rá egy promoter, aki fellépési lehetőséget biztosított neki kelet-londoni rave bulikon. Charli művészneve az MSN Messenger-felhasználónevéből ered, ami már ekkor jelezte, hogy tudatosan kapcsolódik a digitális kultúrához.

Első albuma kiadatlan maradt, de 2010-ben szerződést kapott az Asylum kiadónál, amely elindította karrierjét. Az első évek azonban nem voltak könnyűek számára. Elmondása szerint ekkoriban elveszettnek érezte magát. Egy interjúban így fogalmazott: „Még iskolába jártam, épp akkor jöttem ki ebből a furcsa rave-jelenetből, és nem igazán tudtam, hogy mit kezdjek vele. És amikor leszerződtem, utáltam a popzenét; rossz rapzenét akartam csinálni. Nem tudtam, ki vagyok. Nem tudtam, mit szeretek.”

Az áttörés viszont nem szólókarrierjével, hanem a svéd Icona Pop duóval történt, akikkel közösen megírták az I Love It című slágert. Ezután további sikeres együttműködések következtek, például Iggy Azaleával közös daluk, a Fancy, amely két Grammy-jelölést is hozott. Charli első szólósikere a Boom Clap volt, ami a Csillagainkban a hiba című film betétdalaként vált híressé.

 

Charli XCX és Iggy Azalea miközben előadják a Fancyt

Charli XCX és Iggy Azalea, miközben előadják a Fancyt

2013-ban jelent meg Charli első albuma, True Romance címmel, amelyet a kritikusok elismerően fogadtak, de kereskedelmi szempontból nem hozott áttörést. A kritikusok szerint Charli korai produkciója úgy hangzott, mint egy feltörekvő sztáré, aki folyamatosan igényt tart a saját területére, de a valóságban nehezen tudott olyan zenét létrehozni, amelyet szeretett volna. Ez a kudarc arra késztette, hogy elgondolkozzon zenei jövőjén. Egy ideig Svédországban dolgozott, ahol egy punk ihletésű albumot készített, amit végül nem adott ki. Ehelyett megjelent a poposabb Sucker (2015), ami végül meghozta számára a megérdemelt hírnevet.

A Brat és a siker kulcsa

2024 elején Charli Brooklynban lépett fel második Boiler Room szettjével, amely óriási érdeklődést váltott ki. A Brat album megjelenése után azonnal hatalmas kritikai elismerést kapott, és bekerült a Metacritic minden idők 25 legjobbra értékelt albuma közé. A dalok témái között a hedonizmus és a szerelem állnak, a zenei stílusok között pedig minden megtalálható a dark wave-től az avantgárdig. Charli maga mondta, hogy nem kötődik egyetlen zenei műfajhoz sem.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Charli (@charli_xcx) által megosztott bejegyzés

Zenei és vizuális stílusában a ’90-es évek popkultúrája nagy hatást gyakorolt rá, különösen a Spice Girls, Britney Spears és Avril Lavigne, valamint olyan filmkarakterek, mint Cher Horowitz (Clueless) és Wednesday Addams. Ezt a stílust gyakran „90-es évekbeli iskolás lánynak” nevezi, ami most újra divatba jött.

Charli sikerének titka azonban nemcsak a zenéjében rejlik, hanem abban is, hogy kiválóan építette fel a Brat életstílust. Az albumot és a hozzá kapcsolódó életérzést ügyes marketingkampánnyal népszerűsítette, amely az önbizalomról és a pillanat megéléséről szólt. A közösségi médiában posztjaival felerősítette az emberek FOMO-ját (félelem attól, hogy kimaradnak valamiből). Ráadásul létrehozott egy ingyenes brat generátort, amely segített futótűzszerűen terjeszteni az album népszerűségét.

Vezetőkép: KK, Fotók: Getty Images