Ez az étel kifejezetten tilos Hashimoto-betegséggel

2024. október 13.
Ahogy más autoimmun betegségeknél, úgy a Hashimotó-betegségnél is nagyon fontos, mit eszik az ember. Milyen ételeket kifejezetten tilos ennünk, és mi az, ami javasolt a pajzsmirigyet érintő Hashimoto-betegség esetén?
Hashimoto betegség tiltott ételek
  • A Hashimoto-betegség autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, ami rombolja a pajzsmirigy sejtjeit.
  • Az elfogyasztott ételeknek és életmódnak hatalmas szerepe van a Hashimoto-betegség szinten tartásában.
  • A gluténtartalmú ételek kifejezetten súlyosbíthatják a Hashimoto-betegség tüneteit.

Hashimoto-betegség esetén bizonyos ételek – pédául a gluténmentes étrend – segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás az egyik leggyakoribb a fejlett világ országaiban a pajzsmirigyproblémák közül. 

Mivel a pajzsmirigyünk számos testi folyamatban játszik szerepet az immunrendszer működésétől az anyagcserén át a növekedésig, így kulcsfontosságú, hogy a pajzsmirigyhormonok szintje egyensúlyban maradjon. A Hashimoto-betegség során az immunrendszer pont a pajzsmirigy sejtjeit támadja és károsítja. Ennek következtében a pajzsmirigy hormontermelése csökken.

Ahogy más autoimmun betegségeknél, úgy a Hashimoto-betegségnél is kulcsfontosságú szerepe van az étrendnek. Mutajtuk, az endokrinológus szerint melyik ételek kifejezetten károsak, és melyek javasoltak Hashimotóval!

Hogyan együnk Hashimoto-betegséggel?

2. Glutén- és gabonamentes étrend

Számos tanulmány támasztja alá, hogy aki Hashimoto-betegségben szenved, annál sokkal nagyobb valószínűséggel jelenik meg cöliákia is. A szakértők ezért egyre inkább javasolják, hogy akinél a pajzsmirigy-betegséget diagnosztizálják, végezzenek szűrést cöliákiára is.

De arra is tudományos bizonyítékok vannak, hogy a glutén- és gabonamentes étrend jótékony hatással van a Hashimoto-betegségre. Egy fél éven át tartó vizsgálatban például azt figyelték meg, hogy azoknál a Hashimoto-betegségben szenvedő nőknél, akik nem fogyasztottak glutén- és gabonatartalmú ételeket, a pajzsmirigy antitestek szintje csökkent, a pajzsmirigy funkciója és a szervezetük D-vitamin szintje javult a kontrollcsoporthoz képest.

Egy másik kutatás arra az eredményre jutott, hogy a Hashimoto-betegségben – és más autoimmun kórképekben szenvedők általánosságban – kifejezetten előnyös lehet a gluténmentes étrend még akkor is, ha nincs cöliákiájuk.

2. Autoimmun diéta

A dietetikusok általában azt tanácsolják az autoimmun betegségben – így  a Hashimotóban – szenvedőknek, hogy kerüljék az alábbi élelmiszereket:

  • Gabonafélék
  • Tejtermékek
  • Burgonya, pardicsom, padlizsán
  • Hozzáadott cukor
  • Kávé
  • Hüvelyesek
  • Tojás
  • Alkohol
  • Olajos magvak
  • Finomított cukor
  • Zsírok
  •  Mesterséges ételadalékanyagok

Egy tízhetes tanulmányban azt figyelték meg, hogy az autoimmun étrend mellett jelentősen javult a Hashimoto-betegségben szenvedő nők állapota, a szervezetükben a gyulladás markerek szintje csökkent.

3. Laktózmentes étrend

Hasonlóan a cöliákiához, a laktózintolerancia is gyakoribb a Hashimotóban szenvedők között, mint általánosságban. Tehát ha laktózintoleranciára gyanakszunk, a tejtermékek kihagyása az étrendből nem csak az emésztési problémákat szüntetheti meg, de a pajzsmirigy működését és a gyógyszerek felszívódását is javíthatja.

Ez nem azt jelenti persze, hogy a tejtermékek kihagyása az étrendből egy csapásra mindent megold, sőt, sok Hashimoto-betegségben szenvedő tökéletesen meg tudja emészteni a laktózt is.

4. Gyulladáscsökkentő étrend

A Hashimoto-betegség a pajzsmirigy gyulladását okozza. Ezért egy gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend jótékony hatással lehet a panaszaikra.

Ezt támasztja alá egy korábbi vizsgálat is. Megfigyelték, hogy azoknál a Hashimoto-betegségben szenvedőknél, akik rendszeresen több gyümölcsöt ettek, a gyulladások hátterében álló oxidatív stressz szintje alacsonyabb volt a szervezetükben.

5. Teljes értékű ételek

Mindenki számára egészségesebb, ha nem eszik hozzáadott cukrot és feldolgozott késztermékeket. Egy olyan autoimmun betegség, mint a Hashimoto esetén viszont kulcsfontosságú. 

Amikor csak lehet érdemes saját magunknak elékszíteni a zöldségeket, gyümölcsöket, egészséges fehérjéket, zsírokat és rostdús szénhidrátot tartalmazó ételeinket.

Milyen ásványi anyagok és vitaminok lehetnek hasznosak Hashimoto-betegségnél?

Számos olyan ásványi anyag és vitamin van, ami csökkenti a gyulladást és javíthatja a pajzsmirigy működését Hashimoto-betegség esetén. Mivel az autoimmun betegség csökkentheti bizonyos tápanyagok felszívódását, nem biztos, hogy elegendő mennyiséghez jutunk az ételeinkből ezekből. 

A szakember szerint ezekre az ásványi anyagokra és vitaminokra van nagy szüksége a szervezetünknek, ha Hashimoto-betegségben szenvedünk:

  • Szelén
  • Cink
  • Kurkumin (a kurkuma növényi hatóanyag, gyulladáscsökkentő)
  • D-vitamin
  • B-vitamin komplex
  • Magnézium
  • vas

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy pajzsmirigy-betegség esetén jódot kell szedni, mivel a problémát jódhiány okozza. A Hashimoto-betegség esetében ez pont ellenkezőleg van. Csak akkor szedjünk ilyen táplálékkiegészítőt, ha az endokrinológusunk kifejezetten előírja azt.

Milyen étel tilos vagy szabad Hashimoto-betegséggel?

Hashimoto-betegség esetén fontos a minél tisztább, teljesértékű ételekre koncentrálnunk

Hashimoto-betegség esetén fontos a minél tisztább, teljesértékű ételekre koncentrálnunk

2. Ezeket az ételeket fogyasszuk gyakran Hashimotóval

Hashimoto-betegség esetén tápanyagban gazdag ételekre van szükségünk. Olyan táplálék kell, ami a tünetek erősségét csökkenti, és hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez. Érdemes ezeket az ételeket minél gyakrabban beiktatni az étrendünkbe Hashimoto-betegség esetén:

  • Gyümölcsök
  • Nem keményítős zöldségek
  • Rostban gazdag keményítőt is tartalmazó zöldségek
  • Egészséges zsírok (például avokádó)
  • Állati fehérje (omega3-ban gazdag halak)
  • Gluténmentes gabonafélék
  • Magok, magvajak (például mogyoróvaj), lenmag
  • Babfélék, lencsefélék
  • Ha nem áll fenn laktózérzékenység, akkor tejtermékek a D-vitamin és kalcium miatt
  • Fűszerek, zöldfűszerek
  • Sovány húsok

Mindenki más, a Hashimoto-betegség is másképp jelentkezik mindenkinél. Így egyes ételeket vannak, akik fogyaszthatják, míg másoknál a cöliákia vagy laktózérzékenység miatt tiltólistán vannak. Érdemes és fontos kikísérleteznünk, mi az az étrend, ami nálunk legjobban működik.

2. Kerülendő ételek Hashimoto-betegséggel

A kutatások szerint vannak olyan ételek és ételcsoportok, melyek kifejezetten ronthatják a Hashimoto-betegség tüneteit. Érdemes ezeket az élelmiszereket kizárni az étrendünkből az autoimmun betegséggel:

  • Hozáadott cukor és édesítőszerek
  • Gyorséttermi ételek
  • Olajban sült ételek
  • Finomított gabona
  • Ultrafeldolgozott élelmiszerek és húsok (például felvágottak)
  • Gluténtartalmú gabonafélék és ételek

Életmód és Hashimoto

Nem csak az étrend az, ami segíthet a tünetek csökkentésében Hashimoto-betegség esetén. Számos életmódbeli tényező hozzájárulhat az autoimmun betegség kordában tartásához:

  1. Stressz csökkentése
  2. A gyógyszerek akkor szívódnak fel legjobban, ha reggeli előtt 30-60 perccel, illetve vacsora után 3-4 órával vesszük be.
  3. Rendszeres testmozgás hozzájárul a szorongás szintjének csökkentéséhez.

Fontos, hogy türelmesek legyünk. A Hashimoto-betegség esetén a kezelés megkezdése után hetek, hónapok kellenek ahhoz, hogy javulást tapasztaljunk. Ezért is fontos, hogy olyan orvossal konzultáljunk, akiben megbízunk.

Forrás: Healthline, fotó: Getty Images