Ezeket az ételeket mindenképp kerüld, ha baj van a pajzsmirigyeddel

2022. július 23.
A pajzsmirigyproblémák már-már népbetegségnek számítanak, annak ellenére, hogy nagyon sok érintett valószínűleg nem is tud róla, hogy gond van ezzel a fontos, leginkább az anyagcsere működésére ható szervével.

Arra, hogy gond van a pajzsmirigyeddel, több tünet is utalhat, ennek ellenére nem mindig könnyű a diagnózis felállítása. Szapora pulzus, hirtelen fogyás vagy hízás, rekedtség és állandó fáradtság jelentkezik leggyakrabban, de a hajhullás is tipikus panasznak tekinthető. A pajzsmirigy alulműködését vagy túlműködését orvosnak kell megállapítani, a gyógyulásért azonban te is nagyon sokat tehetsz, például azzal, hogy odafigyelsz a táplálkozásodra.

Pajzsmirigy betegség esetén kerülendő ételek

A pajzsmirigy a nyakon helyezkedik el, működését az agyalapi mirigy szabályozza. Az, hogy rendben legyen, azért nagyon fontos, mert hatással van például a központi idegrendszerre, a vérkeringésre, az anyagcserére, sőt a növekedésre is.

Legtöbbször autoimmun betegségek zavarják össze a pajzsmirigy működését, de fertőzés vagy gyógyszeres kezelés is kiválthatja. Hogylétére laborvizsgálattal vagy ultrahanggal derülhet fény, de akár a körmödből is kiolvashatod, ha valami nincs rendben. A felborult egyensúly helyreállításához  sokat hozzátehetsz azzal, ha odafigyelsz, mi kerül a tányérodra.

Bizonyos ételeket nemcsak azért érdemes kerülni, mert hatással lehetnek a pajzsmirigy működésére, hanem azért is, mert az orvos által felírt gyógyszerekkel is „összetűzésbe kerülhetnek”, ezért jobb velük óvatosnak lenni. Ha pajzsmirigybetegséggel küzdesz, mindenképp kérd ki az orvosod tanácsát a táplálkozással kapcsolatban vagy keress fel egy dietetikust, aki részletes útmutatást adhat az ételek helyes összeválogatásához.

Kerülendő ételek pajzsmirigyproblémák esetén

  • A szakemberek körében is gyakorta kétes hírű szója
  • Algafélék (nyersen és szárítva egyaránt)
  • Kávé és koffeintartalmú italok
  • Alkoholt tartalmazó ételek és italok
  • Magas gluténtartalmú gabonák
  • Felvágottak

Friss nyers alga tányéron

Mi a helyzet a sózással?

A pajzsmirigy kiegyensúlyozott működéséhez jódra van szükség, ezt azonban táplálkozással nehezen tudod olyan mennyiségben magadhoz venni, hogy elegendő legyen a szervezeted számára. Bár a sózással érdemes csínján bánni, a jódozott só segíthet a jódpótlásban, pajzsmirigygondok esetén azonban mindenképp konzultálj erről az orvosoddal, mert akaratlanul is ronthatsz a helyzeteden!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?