Ki ölte meg a 6 éves szépségkirálynőt? – JonBenét Ramsey rejtélyes halála

2024. október 09.
Évtizedek teltek el JonBenét Ramsey halála óta, de még mindig rejtély, hogy ki ölte meg az egykori gyermek szépségkirálynőt. Azonban édesapja még nem adta fel a reményt.
JonBenét Ramsey: még mindig rejtély a halála 
  • A Colorado állambeli Boulderben élt JonBenét Ramsey, aki a család büszkesége volt, ugyanis számos trófeát nyert gyermek szépségkirálynőként.
  • 1996. december 26-án holtan találták a 6 éves kislányt, méghozzá a saját házuk pincéjében.
  • A mai napig megoldatlan JonBenét Ramsey halála.

Lassan 28 év telt el azóta, hogy JonBenét Ramsey-t meggyilkolva találták családja coloradói otthonának alagsorában, és a nagy horderejű ügy továbbra is megoldatlan és zavaros.

1990. augusztus 6-án született JonBenét Ramsey, akinek különleges neve apja keresztneveinek kombinálásából született. JonBenét édesanyja maga is szépségkirálynő volt, és nem meglepő módon lánya örökölte szépségét, így már egészen fiatalon került korona a fejére, ám élete túl korán vett tragikus fordulatot.

JonBenét Ramsey mindössze 6 éves volt, amikor holtan találták 1996 karácsonyának másnapján. A gyermek szépségkirálynőt szexuálisan bántalmazták, megfojtották egy fojtókötéllel és betörték a koponyáját. A fiatal lány haláláért soha senkit nem tudtak megvádolni, bár számos elmélet született arról, ki lehet a felelős a történtekért.

Egy családtag lehet a felelős JonBenét Ramsey rejtélyes haláláért?

December 26-án reggel JonBenét Ramsey édesanyja, Patricia, vagyis „Patsy” talált egy háromoldalas váltságdíj-kérő levelet, amiben az elkövető 118 000 dollárt követelt a lányért cserébe. A követelt összeg pontosan annyi volt, amennyit férje, John Bennett bónuszként kapott a munkahelyén, ráadásul a toll és a papír, amire a levelet írták, a házból származott.

Miután a szülők felfedezték, hogy JonBenét Ramsey valóban eltűnt, azonnal hívták a rendőrséget. Később John újra lement a pincébe, amit addigra már ellenőriztek a rendőrök – kivéve az elreteszelt borospince részt – és ott találták meg holtan a kislányt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jennifer Reeder/she 🩸 (@thejenniferreeder) által megosztott bejegyzés

Kezdetben a szülőket gyanúsították JonBenét Ramsey halálával, akik megtagadták a második kihallgatást a rendőrökkel, ha nem láthatják a bizonyítékokat. Miután nem volt ellenük bizonyíték, és kiderült, hogy a helyszínen talált DNS egy olyan férfié, aki nem rokon a Ramsey családdal, így kihúzták őket a gyanúsítottak listájáról.

Noha JonBenét Ramsey bátyját, a 9 éves Burke-öt soha nem tekintette gyanúsítottnak a boulderi rendőrség, egy 2016-os CBS-dokumentumfilmben azzal az elmélettel álltak elő, hogy a fiú zseblámpával fejbe ütötte a húgát. Burke akkor pert indított rágalmazásért.

Valaki betört és meggyilkolta JonBenét Ramsey-t?

Az egyik potenciális elkövető neve, aki felmerült JonBenét Ramsey halálával kapcsolatban, az Michael Helgoth volt, akinek olyan csizmája volt, ami azonos volt a helyszínen talált nyommal. Helgothot kihallgatta a rendőrség, de 1997-ben öngyilkos lett, és a nyomozók máshol kezdtek keresni. Ollie Gray, a John és Patsy által felbérelt magánnyomozó úgy vélte, hogy Helgoth családja birtokában lehetett egy beismerő vallomás a bűncselekményről.

Aztán 2006-ban egy potenciális gyanúsított sokkhullámot keltett azzal, hogy bevallotta JonBenét Ramsey megölését, bár a nyomozók később hamisnak ítélték a vallomását.

„JonBenéttel voltam, amikor meghalt” – mondta akkor Alexis Reich (akkori nevén John Mark Karr). – A halála baleset volt. De az állítást megcáfolták, amikor Reich egykori felesége azt mondta, hogy 1996 karácsonyán Alabamában jártak. Ráadásul a DNS-e sem kapcsolta össze Reichet a gyilkossággal.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Iltalehti | Suomen suurin uutispalvelu (@iltalehti) által megosztott bejegyzés

Egy másik potenciális elkövető Mikulásként dolgozott és napokkal korábban járt JonBenét Ramsey otthonában. A férfi lányát évtizedekkel korábban elrabolták. Formálisan azonban soha nem tekintették gyanúsítottnak.

Nem világos, hogy JonBenét meggyilkolása valaha is megoldódik-e. Azóta 2006-ban Patsy Ramsey meghalt petefészekrákban. A tavaly 80 éves John pedig azt mondta a People-nek, reméli, hogy a DNS-technológia fejlődése megtöri az ország egyik leghírhedtebb megfejtetlen rejtélyét. „Csak azt akarom, hogy azonosítsák” – mondta korábban John az azonosítatlan elkövetőről. „…tudni akarom, miért. Miért tette ezt?”

Forrás: People, Fotó: Getty Images