Adás előtt alig két órával tűnt el a hírolvasó, azóta is rejtély, hol lehet

2023. május 13.
Éppen élő adásra készült Jodi Huisentruit, mielőtt eltűnt. A hírolvasó nyom nélkül felszívódott, és azóta is rejtély, mi történhetett vele és hol lehet.
Adás előtt tűnt el Jodi Huisenturit hírolvasó, azóta is rejtély, hol lehet
  • Egy helyi tévéadónál dolgozott hírolvasóként az Iowa államban található Mason Cityben a 27 éves Jodi Huisentruit, akinek nagy jövőt jósoltak a tévés szakmában.
  • Két órával az élő műsor előtt nyom nélkül eltűnt a reggeli hírek előtt 1995-ben.
  • Ki lehetett a tettes? Egy megszállott rajongó? Sorozatgyilkos? Vagy egy közeli barát?

Jodi Huisentruit a CBC egyik helyi csatornájánál dolgozott hírolvasóként Mason Cityben, Iowa államban. A 27 éves nő imádta a munkáját. 1995-ben egy reggel azonban nyom nélkül eltűnt nem egészen két órával az adás előtt. 

Amikor Jodi Huisentruit nem ment be a munkába 1995. június 27-én reggel, a műsor producere még nem aggódott. Felhívta a hírolvasót, aki felvette, bocsánatot kért és mondta, hogy késni fog. Ám Jodi sosem ért be a tévéstúdióba. 

Valami szörnyű dolog történt a hírolvasóval

Nem sokkal ezután nyilvánvalóvá vált, hogy valami szörnyű dolog történt a hírolvasóval, miután kilépett otthonából. A rendőrség megtalálta Huisentruit személyes tárgyait a társasház parkolójában álló Mazda Miatája mellett. 

A rejtélyt a mai napig nem oldották meg. Mi történt Jodi Huisentruittal? Egy zaklató áldozata lett? Vagy megerőszakolták? Esetleg egy megszállott rajongó vagy közeli barát végzett vele? Lassan három évtizede tűnt el nyom nélkül a hírolvasó, és a mai napig nem jöttek rá a nyomozók a megoldásra. De vannak furcsaságok az eset körül.

Jodi Huisentruitból hírolvasó lesz

1968. június 5-én született a minnesotai Long Prairie-ben Jodi Sue Huisentruit. Itt járt gimnáziumba is, és itt döntötte el, hogy hírolvasó lesz. „Híres akart lenni – mondta Jodiról gimnáziumi legjobb barátnője, Kim Feist. – Már középiskolában tudta, hogy hírolvasó akar lenni.”

Hogy közelebb kerüljön az álmához, a St. Cloud Állami Egyetemre jelentkezett, és dolgozott az iskolai tévének is. Számos más állomásnál is volt gyakorlaton, míg meg nem kapta az állást az iowai Mason City tévéadójánál, a KIMT-TV-nél. Ez csupán négy órányi autóútra volt gyermekkori otthonától.

Úgy tűnt, gyorsan beilleszkedett az új munkahelyen. A kollégái szerint pezsgő személyiségű, élénk és tűzrőlpattant nő volt még akkor is, amikor a kora reggeli hírműsort vezette. Gyorsan szert tett új barátokra is. Köztük volt egy idősebb férfi, John Vansice is. 

Eltűnése napjáig minden normálisnak tűnt

Jodi dolgozott és a barátaival töltötte a szabadidejét. Például vízisízni mentek Iowa Citybe, ahova Vansice is velük tartott. Az eltűnése előtti estén hazafelé menet egy rövid időre Jodi megállt Vansice házánál, hogy megnézzen egy videófelvételt a meglepetés születésnapi bulijáról, amit a férfi vett fel. Ez ugyanabban a hónapban volt kicsit korábban. Másnap azonban már nem ment be a munkahelyére.

A reggel, amikor Jodi Huisentruit eltűnt

Normális esetben a hírolvasó hajnali háromkor ért be a tévéhez, hogy hatkor már a híreket olvassa be a reggeli műsorban, a DayBreakben. Amikor elmúlt három, a DayBreak producere, Amy Kuns felhívta. 

„Ez kicsivel 4 után történt. Kétszer hívtam. Beszéltem vele, az első hívásommal ébresztettem fel – mondta Kuns. – Másodszor csak csengett és csengett a telefon. Megkérdezte, hány óra van. Megmondtam neki. Azt válaszolta, hogy azonnal indul.”

De Jodi nem érkezett meg a stúdióba soha. Kuns mérges volt, és ő ült be vezetni a hírműsort. Miután kissé elpárolgott a mérge, eszébe jutott: lehet, hogy Jodi elesett a zuhanyzóban? Megkérte egy munkatársukat, hogy hívja fel a rendőrséget és kérje meg, nézzenek rá. 

7 óra körül érkeztek meg a rendőrök Jodi Huisentruit lakásához. Már messziről látszott, hogy valami sokkal rosszabb történt, minthogy baleset érte a fiatal nőt. A piros autója még mindig a háznál parkolt. A rendőrök megtalálták a kulcsait, a piros magas sarkúját, táskáját és fülbevalóit a kocsi körül szétszórva. Vonszolás nyomait látták a vizes aszfalton.

Jodi Huisentruit piros magassarkúját a kocsija mellett találta meg a rendőrség eltűnése napján

Jodi Huisentruit piros magas sarkúját a kocsija mellett találta meg a rendőrség eltűnése napján

Huisentruit egyik szomszédja azt mondta a rendőröknek, hogy sikítást hallott a nő lakásából 4.30 körül, és egy közelben lakó férfi emlékezett rá, hogy egy világos színű kisbuszt látott, mikor munkába indult. Az elejtett kocsikulcsból arra következtettek a rendőrök, hogy valaki leütötte a fiatal hírolvasót, amikor épp nyitotta volna ki az autóját.

A nyomok ellenére a rendőrök nem jutottak messzire

Átkutatták Jodi lakásának környékét, ám nem találtak más nyomokat. Egy tenyérlenyomatot vettek csak észre a nő kocsijának szélvédőjén, illetve egy hajcsomót az autó közelében. „Sajnos nem volt túl sok bizonyítékunk ebben az ügyben, ami nyomra vezessen – mondta Ron Vande Weerd hadnagy. – Különböző irányokban nyomoztunk az ügyben. Megnéztük, milyen indítéka lehetett valakinek Jodi megtámadására.” Valóban több gyanúsítottja is volt a rendőrségnek Jodi Huisentruit 1995-ös eltűnése óta az ügyben.

Vad összeesküvés-elméletek a hírolvasó eltűnése mögött

A rendőrség ugyan nem talált sok bizonyítékot azzal kapcsolatban, ki állhat Huisentruit eltűnése mögött, ám az évek során több gyanúsított is akadt. Egyikük John Vansice, a hírolvasó barátja és az utolsó személy, aki életben látta a nőt.

A férfi egy bárban találkozott először Huisentruittal és egy barátnőjével, Ani Kruséval. 22 évvel idősebb volt a nőknél, mégis gyorsan barátok lettek. Ugyanakkor a hírolvasónak voltak olyan barátai, akik gyanakvással figyelték a férfi szándékait. Vansice szervezte meg Huisentruit 27. születésnapi meglepetésbuliját, és arról beszélt, hogy róla nevezi el a hajóját. „Olyan volt, mintha a lányom lenne. A saját gyermekem – mondta a férfi a nő eltűnése után. – Úgy viselkedtem vele, mintha a saját gyermekem lenne.”

John Vansice Jodi Huisentruittal és barátnőivel a születésnapi bulin

John Vansice Jodi Huisentruittal és barátnőivel a születésnapi bulin

A férfit a rendőrség hazugságvizsgálatnak is alávetette, levették a tenyérlenyomatát és DNS-mintáját, hogy összevessék a nyomokkal, de nem találtak egyezést. Vansice-nak alibije is volt arra a reggelre. A férfi ma már Arizonában él és nem hajlandó beszélni Huisentruit eltűnéséről senkivel. De ki állhat a hírolvasó eltűnése mögött, ha nem Vansice?

Egy másik elmélet szerint egy megszállott rajongó rabolhatta el a nőt. Könnyű volt kideríteni Jodi lakhelyét. A telefonszáma, sőt, a lakása pontos címe is benne volt a városi telefonkönyvben. Ráadásul mindennap ugyanakkor dolgozott, és a hírolvasás közben gyakran ejtett el megjegyzéseket a saját napjával, terveivel kapcsolatban. Pont ezt a közvetlenséget szerették benne a nézők, lehet, hogy ez lett a veszte?

Ismeretlen, megszállott rajongók

1994 októberében Huisentruit már egyszer hívta a rendőrséget, mivel egy fehér kisteherautó miatt nyugtalan volt. Egy barátjának azt mondta, aggódik, mert úgy érzi, valaki követi. 

Két férfi, akiket Jodi személyesen nem ismert, került a rendőrség célkeresztjébe gyanúsítottként. 

Az egyikük egy Tony Jackson nevű visszaeső szexuális bűnöző, aki csupán két háztömbnyire lakott Huisentruittól a nő eltűnésekor. 1997-ben a rendőrség letartóztatta, majd elítélték négy nő megerőszakolása miatt. Mialatt börtönbüntetését töltötte, egy rabtársának elárulta, hogy ő ölte meg a hírolvasót. A rendőrségnek azonban nem sikerült összefüggésbe hozni a nő eltűnésével, és Jackson később maga is tagadta, hogy Huisentruitot bántotta volna.

A másik gyanúsított Jerry Burns volt. 2018-ban DNS-vizsgálat derítette ki, hogy a férfi meggyilkolt egy 18 éves, fiatal, szőke nőt 1979-ben Iowában. Huisentruit nevét maga a férfi hozta fel, amikor a rendőrség kikérdezte.

A többi Jodi Huisentruit eltűnésével kapcsolatos ötlet már az összeesküvés-elméletek határait súrolja. Az egyik szerint azért kellett meghalni a hírolvasónak, mert egy Billy Pruin nevű farmer halála után nyomozott, akit a helyi drogkereskedők lőttek le. Egy másik teória szerint a helyi rendőrség egyik tagja ölhette meg. Amikor a város határában kiraktak négy óriásplakátot, melyek Jodi eltűnésére hívták fel a figyelmet, valaki egy nyugalmazott helyi rendőrnyomozó, Frank Stearns nevét írta fel rájuk és a pajta szót. A rendőrség sosem találta meg, ki írta fel a szavakat az óriásplakátokra. 

Megtalálják valaha a hírolvasót?

Jodi Huisentruit eltűnése máig megoldatlan rejtély. A 27 évesen eltűnt hírolvasót 2001-ben holttá nyilvánították ugyan, ám az aktája nyitva maradt. „Sosem zártuk le az ügyet – mondta Jeff Brinkley, Mason City rendőrkapitánya. – Nem lesz döglött akta számunkra soha. Ma is aktívan nyomozunk az ügyben.”

Forrás: All Thats Interesting, fotó: Getty Images, CBC, Mason City Rendőrség