Gyógyszerek helyett ezek a fűszerek is segíthetnek a kínzó hátfájáson

2024. október 09.
Mielőtt még gyógyszerekhez nyúlnánk, próbáljuk ki az alábbi fűszereket hátfájás ellen.
hátfájás ellen fűszerek
  • A kínzó hátfájás megkeserítheti a mindennapjainkat.
  • Nem kell rögtön gyógyszerhez nyúlnunk, ha enyhíteni szeretnénk a fájdalmat.
  • Próbáljuk ki az alábbi fűszereket hátfájás ellen.

A hátfájás egy rendkívül gyakori probléma, amely sokak mindennapjait megkeseríti. A hátfájás kialakulása mögött többféle ok is húzódhat, és nehéz lehet enyhülést találni a panaszokra. Vannak, akik rögtön gyógyszerekhez nyúlnak, amelyek ugyan enyhítik a fájdalmat, de bizonyos esetben a mellékhatásaikkal is számolni kell. 

Éppen ezért jó ötlet lehet a fájdalomcsillapítók helyett előbb természetes gyógymódokat kipróbálni. A következő fűszerek és gyógynövények segítségünkre lehetnek a hátfájás csillapításában.

Fűszerek hátfájás ellen

A fűszerek is segítségünkre lehetnek a hátfájás csillapításában

A fűszerek is segítségünkre lehetnek a hátfájás csillapításában

1. Fűzfakéreg a hátfájás ellen

A fűzfakérget évszázadok óta használják a gyulladás kezelésére, amely a legtöbb fájdalom kiváltó oka. A fehér fűzfa kérge szalicint tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, amely az aszpirin aktív összetevőjéhez hasonlítható. A népi gyógyászatban a kéreg egészét elfogyasztották, ha fájdalmat és a lázat szerették volna csillapítani. A fűzfakéreg ma már szárított gyógynövényként is kapható, amelyet teaként lehet elkészíteni.

Folyékony étrend-kiegészítő vagy tabletta formájában is kapható, ezek szintén segíthetnek enyhíteni a derékfájás okozta kellemetlenségeket. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy a fűzfakérget csak felnőttek fogyaszthatják, mivel a gyermekek számára mérgező lehet. Ezen kívül, ha érzékenyek vagyunk az aszpirinre, vagy bármilyen más vény nélkül kapható gyógyszert szedünk, akkor is kerüljük a fűzfakéreg fogyasztását.

2. Gyömbér a hátfájás ellen

A gyömbérnek is régóta ismerjük az egészségügyi előnyeit, amelyek a többi között segíthetnek megbirkózni a tartós hátfájással is.

A gyömbér erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságairól híres. Nyersen rágva, különböző ételekbe, illetve italokba őrölve vagy étrend-kiegészítő formájában is fogyasztható.

Amennyiben beiktatjuk a gyömbér rendszeres fogyasztását a mindennapjainkban, idővel segíthet a fájdalmak csökkentésében vagy leküzdésében.

3. Kurkuma a hátfájás ellen

A kurkuma a curry egyik legfontosabb összetevője, ez a fűszer adja a curry jellegzetes ízét. Fő összetevője a kurkumin, egy antioxidáns, amely a szabad gyökök semlegesítésével segít megvédeni a sejteket és a szöveteket a károsodástól.

A kurkuma erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek enyhíteni és megelőzni a hátfájást. Ráadásul az ananászlében található bromelain enzimmel kombinálva a kurkuma fogyasztása további előnyökkel jár.

A kurkuma fogyasztásának egyszerű módja, ha kis mennyiségű (1/2 teáskanál) kurkuma port keverünk egy pohár meleg tejbe. Ha édes ízt szeretnénk, mézet is adhatunk hozzá. Ezt az italt lefekvés előtt fogyasszuk el, hogy a gyulladáscsökkentő folyamat alvás közben is kifejthesse hatását.

4. Szegfűszeg a hátfájás ellen

Az egész szegfűszeget általában hús- és rizsételek ízesítésére használjuk. Ám a szegfűszeg kapszula vagy por formájában is megvásárolható, valamint szegfűszegolajként.

Más gyógynövény-kiegészítőkhöz hasonlóan a szegfűszeggel is számos betegséget kezelhetünk, beleértve a hátfájást és az ízületi gyulladást is.

Forrás: Spine Clinic Fotó: Getty Images