Ha így fáj a hátad, azonnal menj orvoshoz, mert nem vicc

2023. április 24.
Alapvetően nem kell különösebben aggódnunk a hátfájás miatt. Mert bár nagyon kellemetlen jelenség, legtöbbször nem áll komolyabb probléma a hátterében. Van azonban négy olyan eset, amikor komolyan kell vennünk, ha fáj a hátunk, és azonnal orvoshoz kell fordulnunk.
Vannak olyan tünetek, amik ha hátfájással együtt jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell mennünk.
  • A deréktáji fájdalom a leggyakoribb a hátproblémák közül.
  • Vannak olyan tünetek, amik ha hátfájással együtt jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell mennünk.
  • Szerencsére az esetek 80-90 százalékában a hátfájás néhány nap, esetleg hét után enyhül, akár teljesen el is múlik.

Nyolcból egy ember életében legalább egyszer megtapasztalja a hátfájás kínját. „A jó hír – mondta Dr. Neel Anand, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Kórház Gerincközpontjának igazgatója, ortopéd sebész –, hogy az esetek 80-90 százalékában a hát alsó szakaszának fájdalma alapvetően ártalmatlan probléma miatt alakul ki és elmúlik néhány kellemetlen nap után.”

A hátfájást otthoni módszerekkel is kezelhetjük alapesetben. Nem szteroid gyulladáscsökkentővel, pihentetéssel, krémekkel, esetleg jegeléssel az érintett területen, ha gyulladás okozza. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem banális okai vannak csupán a hátfájásnak, és azonnal orvoshoz kell fordulnunk, hogy utánajárjanak, mi okozza a tüneteinket. Mutatjuk, melyik a hátfájásnak az a négy típusa, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk a szakember szerint.

1. Ha a hátfájás mellett inkontinenciát is tapasztalunk

Ha addig nem tapasztaltunk inkontinenciát, viszont a hátfájással együtt a vizelet vagy széklet tartásának problémája is jelentkezik, azonnal menjünk a legközelebbi sürgősségire. 

„Ez annak a tünete, hogy valami van a gerinccsatornában. Porckorongsérv vagy lézió nyomja az ideget, ami szabályozná a bélmozgást vagy a vizelettartást átmeneti bénulást okozva – magyarázta Anand professzor. – Ha túl sokáig nyomja az ideget, sokkal nehezebb visszaállítani a normál működését.”

2. Ha a hátfájás lázzal jár együtt

Ha a hátfájásunk lázzal együtt lángol fel, súlyos fertőzésre utalhat. „Nagyon ritka, és persze láza is számtalan okból lehet az embernek – mondta Dr. David Anderson idegsebész. – De ha folyamatos a hátfájás, azt okozhatja tályog is a gerinccsatornában. Az ebben felgyűlt váladék megfertőzheti az agyat és a gerincvelőt is.”

3. Ha a hátfájás kisugárzik a lábba is

A kisugárzó fájdalom, ami bárhol indulhat a farizmoktól a lábig, érzéketlenséggel, remegéssel, lábgyengeséggel is járhat. Például nehéz lehet felemelni a lábunkat, úgy érezhetjük, nem bír el a lábunk járás közben. „Ez szintén annak a jele lehet, hogy egy vagy több ideg érintett a hátfájásban” – mutatott rá Anand. 

Számos oka lehet annak, ha a hátfájás kisugárzik a lábba. A leggyakoribbak ezek közül:

  • porckorongsérv
  • csontkinövés
  • a gerinccsatorna szűkülete

„Bár műtéti úton is lehet kezelni a gerinccsatorna szűkületét, ami nagyon lassan kialakuló probléma, mondta az idegsebész, azért a legtöbb esetben az a legbiztonságosabb megoldás, ha a beteg megtanul együtt élni a krónikus állapotával. Megfigyeli, mi váltja ki a tüneteit és milyen gyógytornával, fizikoterápiával tudja kordában tartani a hétköznapokban a hátfájását.”

4. A felső háti szakasz fáj, a nyak közelében

Ha a nyakból sugárzik a fájdalom a hát felső szakaszába, a gerincvelő is érintett lehet

Ha a nyakból sugárzik a fájdalom a hát felső szakaszába, a gerincvelő is érintett lehet

„Nagyon gyakori az is, amikor valakinek közvetlenül a nyak alatti szakaszon fáj a háta. Ez azonban nem mindig hátfájás – mondta Anand. – A fájdalom ilyenkor a nyakból sugárzik le. Ez azért veszélyes, mert a gerincvelő is érintett lehet, ami ezen a helyen már nagyon közel van az agyhoz.”

Ha a felső háti szakasz fájdalma mellett gyengeséget, remegő érzést tapasztalunk a kezekben, vagy azt vesszük észre, hogy bizonytalan a járásunk, megváltozott a testtartásunk, mindenképp mutassuk meg orvosnak a hátunkat. 

„Az emberek gyakran gondolják azt, hogy csupán a kor természetes velejárója, hogy nehezebben gombolják be az ingüket, teszik be a fülbevalójukat, és valószínűleg csak ízületi gyulladás. De ha ez gyakran megtörténik, mindenképp forduljunk neurológushoz – javasolta a professzor. – Ha időben diagnosztizálják, megelőzhető a maradandó károsodás. De ha a gerincvelő is érintett, gyakran már nem visszafordítható az állapot.”

Forrás: The Huffington Post, fotó: Unsplash