Így használd a fahéjat, ha cukorbeteg vagy

2024. február 11.
Napi egy csipet fahéj nagy segítség lehet a vércukorszint stabilizálásában a legfrissebb kutatások szerint. A közkedvelt fűszer ugyanis csökkenti a vércukorszintet és megakadályozza a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését.
Fahéj cukorbetegség
  • A diabéteszben szenvedők legjobb barátja lehet a fahéj a fűszerek közül.
  • A fahéjban található növényi hatóanyagok megakadályozzák a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését.
  • Érdemes naponta egy csipet fahéjat elfogyasztani, ha cukorbetegségben szenvedünk.

Egy friss kutatás remek hírrel szolgált a diabéteszben szenvedőknek. Úgy tűnik ugyanis, hogy napi egy csipet fahéj segít egyensúlyban tartani és csökkenteni a vércukorszintet. A fahéj ugyanis növeli az inzulinérzékenységet, emellett javítja a bélflóra egészségét. Ez mind hozzájárul a cukorbetegség tüneteinek csökkenéséhez.

Nem csak finom, egészséges is a fahéj

A fűszerek nem csak finomabbá teszik az ételeinket, de gyógynövényként is működnek. Nem kivétel ez alól a fahéj sem. Számos jótékony hatását tárták fel a fahéjnak a legfrissebb kutatásokban:

  • Antioxidáns
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Antidiabetikus hatású
  • Baktériumölő
  • Még rákmegelőző hatással is bír a fahéj

A legutóbbi, Kalifornia Egyetem kutatói által végzett vizsgálat a fahéj diabéteszre gyakorolt hatását tanulmányozta. Azt figyelték meg a tudósok, hogy a fahéj képes egyensúlyban tartani a vércukorszintet és megakadályozni az ugrásszerű vércukorszint-emelkedést. 

Nem csak a cukorbetegeknek lehet hasznos a fahéj

Ha diabéteszben szenvedünk, a vércukorszint egyensúlyban tartása életbevágóan fontos. Ám mások számára is nagyon hasznos lehet a fahéj azon hatása, hogy megakadályozza, hogy a vércukorszint ugrásszerűen megemelkedjen. 

Az inzulinrezisztenciában, endometriózisban vagy más hormonháztartást érintő betegségben, például PCOS-ben szenvedőknek is fontos, hogy a vércukorszint egyensúlyban legyen. A kutatás szerint a fahéj tökéletesen alkalmas a vércukorszint csökkentésére. Ráadásul széles körben elérhető és nem drága. 

Hogyan fogyasszuk a fahéjat, hogy csökkenjen a vércukorszint?

A fahéj több módon is támogatja a vércukorszint csökkentését

A fahéj több módon is támogatja a vércukorszint csökkentését

A fahéj csökkenti a vérben a glükóz koncentrációját, ezáltal lefelé indul a vércukorszint a kutatás szerint. Ráadásul ehhez nem kell egy zacskó fahéjat elfogyasztanunk. Napi 4 gramm fahéj már hozzájárul a vércukorszint egyensúlyban tartásához, és ekkora mennyiségnek nincsenek emésztőrendszert érintő mellékhatásai sem. 

Miért jó a fahéj a vércukorszint csökkentésére?

A fahéj növényi hatóanyag (polifenol) tartalma magyarázza a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatásait. Növeli ugyanis a sejtek cukorfelvételét a vérből. Kémiai úton fokozzák a sejtek inzulinérzékenységét a fahéj hatóanyagai.

De egy másik módon is hatással van a fahéj a vércukorszintre: a bélflórán keresztül. A fahéj segíti a bélmikrobiom sokféleségét, így hozzájárul, hogy egészségesebb és változatosabb legyen a bélflóránkban a jótékony baktériumok közege. 

Érdemes tehát akár a reggeli kávénkba, akár a zabkásánkba szórni egy kiskanál fahéjat, ha azt szeretnénk, hogy a vércukorszintünk egyensúlyban legyen. Függetlenül attól, hogy diabéteszben szenvedünk-e vagy sem, a jótékony hatások mindenkinél érvényesülnek.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash