Négy gyulladáscsökkentő fűszer, amit minden nap ennünk kellene

2021. augusztus 30.
Ne csak a szépségünk, de az egészségünk érdekében is iktassuk be az étrendünkbe ezt a négy fűszernövényt!

Kék Zónának (Blue Zone) hívják a világ azon régióit, ahol az emberek az átlagosnál jóval tovább élnek, és egészségesebbek is. A kifejezés először a 2005-ös National Geographic magazinban jelent meg a The Secrets of a Long Life című cikkben, amely az alábbi zónákat sorolta fel: Okinawa (Japán); Szardínia; Nicoya (Costa Rica); Icaria (Görögország); Loma Linda (Kalifornia).

kurkuma

Az itt élők életvitelében rengeteg olyan körülmény és tényező van, ami hozzájárul a hosszú és vitális élethez (minimális stressz, sok mozgás, életcél), de a cikk szerint a legfontosabbak mégis a táplálkozási szokásaik: mellőzik a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot, vörös húst, sok vizet isznak, rengeteg gyógynövényt fogyasztanak és megannyi olyan élelmiszert esznek, amik többek között gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Ide tartozik többek között az a négy fűszernövény, amit minden nap fogyasztanak:

  • Kurkuma (indiai sáfrány): A sárga fűszernövény csodaelixír hírében áll, az ősi indiai gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák, egyszerre gyógyítja, fiatalítja és szépíti is a testet. (Az indiai nők ezzel mosnak arcot, a kurkuma ugyanis a bőr pórusait is hibátlanul tisztítja). A kurkuma színét adó kurkumin ma már komoly kutatások tárgya, rég bizonyított többek között, hogy védi a sejtek egészséges biokémiai folyamatait, erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunerősítő.
  • Fekete bors: A fűszernövény az egyik leggyakrabban használt összetevő a só mellett, ami híressé bár az ízéről vált, annak élettani hatásai is komolyak. A fekete borssal fűszerezett ételek nemcsak finomak, de a fogyásba is besegítenek, az ugyanis fokozza az anyagcserét. A kurkumához hasonlóan a fekete bors is erős antioxidáns, méregtelenítő hatású (serkenti az izzadást, és kihajtja a vizet a szervezetből). A fűszernövény a bőr fiatalságának megőrzéséből is kiveszi a részét, serkenti a vérkeringést és megakadályozza a zsírosodást.
  • Gyömbér: A gyógynövény egészségre gyakorolt hatását felsorolni is nehéz. Csurig van A-, C-, E- és B-vitaminokkal, magnéziummal, foszforttal, káliummal, vassal és cinkkel, javítja az emésztést, csökkenti a gyulladást, görcsoldó, fertőtlenítő hatású, immunerősítő és segít kordában tartani a vércukorszintet.
  • Fokhagyma: A fokhagymát évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra, ízét, illatát és gyógyító erejét a szerves kénvegyületek adják. A fokhagyma gyulladáscsökkentő, antioxidáns, baktérium- és gombaellenes hatású, csökkenti a koleszterinszintet és a gyomorrák kockázatát.

Forrás: Wellandgood Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!