A 37 fokos mítosz: ezért hazugság minden, amit a lázmérésről tudsz

2024. október 25.
Az egész egy hatalmas, hónaljba dugható lázmérővel kezdődött. Azóta is teljesen tévhitben élünk azzal kapcsolatban, milyen az egészséges testhőmérséklet. De hány foktól kezdődik akkor a láz?
Lázmérés hónaljban
  • Tényleg 37 fok a határa az egészséges testhőmérsékletnek? 
  • Hány fok a láz, mi az, ami már káros és mi az, amit teljesen tévesen tudunk a testhőről?
  • A Stanford Egyetem tudósai érdekes felfedezéseket tettek az emberi testhőmérsékletről.

37 fok volt a mágikus testhőmérséklet, amikor gyerekkorunkban otthon akartunk maradni az iskola helyett. (Ha tényleg biztosra akartunk menni, a lázunkat legjobb volt 38 fokra feltornászni.) Valószínűleg azóta is úgy tudjuk, hogy 37 fokig normális a testhőmérséklet, afelett már hőemelkedésről beszélünk. 

Meglepő, de az átlagos egészséges testhőmérséklet nem 37 fok alatt van. A Stanford Egyetem Orvostudományi Karának tudósainak vizsgálatából ugyanis az derült ki, hogy az átlagos emberi testhőmérséklet felső határa valójában 36,6 Celsius-fok. Persze azt, hogy személy szerint nálunk mi számít normális testhőmérsékletnek, befolyásolja a nemünk, életkorunk, magasságunk, testsúlyunk, de még a napszak is.

Az óriási hónalj lázmérő, minden hiba eredője

1851-ben Carl Wunderlich, a Lipcsei Egyetem kórházának igazgatója szobáról szobára járt egy komikus méretű lázmérővel. Arra akart rájönni, hogyan hatnak a testhőmérsékletre a különböző betegségek. Ezért minden egyes szobában a betegek hóna alá dugta a harminc centis lázmérőt és tartotta 20 percig, míg el nem érte a testhőmérsékletüket. Ekkor feljegyezte minden egyes beteg kartonjára. (Valószínűleg Wunderlich volt az első orvos, aki ily módon megalkotta a lázlapot.)

Ő és a kórház többi dolgozója hasonlóan járt el éveken át, míg nagyjából 25 ezer beteg testhőmérsékletét fel nem jegyezték újra és újra, egészen addig, míg milliónyi adat össze nem gyűlt. 1868-ban publikálta kutatása összegzéseit A testhőmérséklet betegségeknél: kézikönyv az orvosi lázméréshez címmel. Arra a következtetésre jutott, hogy az ember átlagos testhőmérséklete 37 Celsius-fok. (Ekkor még az nem tudatosult az orvosokban, hogy a láz nem a betegség oka, hanem tünete.)

Carl Wunderlich és az óriás lázmérő

Carl Wunderlich és az óriás lázmérő

Hibázott az óriás lázmérő?

Wunderlich módszerét senki sem kérdőjelezte meg 140 évig. Az 1990-es évek elején azonban Philip Mackowiak, a Marylandi Egyetem orvosprofesszora, orvostörténész, akit megszállottan érdekelt a klinikai lázmérés, látott egyet a régi lázmérők közül a philadelphiai Mütter Múzeumban. A múzeum kölcsön is adott egy ilyen eszközt a professzornak, ami csak erősítette a már addig is meglévő kételyét: az emberi átlagos egészséges testhőmérséklet felső határa nem 37 fok.

Számos oka volt a szkepticizmusra a lázméréssel kapcsolatban:

  • Az óriási lázmérőt akkoriban még senki sem hitelesítette.
  • A számokat nem lehetett leolvasni úgy, hogy még a beteg hónaljában volt, így ha kivették, máris változott a mért érték.
  • A hónaljban mért testhőmérséklet sokkal kevésbé pontos, mint a végbélben vagy szájban történő lázmérés.
  • Az eszköz, amit Wunderlich használt megfigyeléseihez, nem volt túl pontos, 2 fokkal többet mért minden más régebbi és modern lázmérőhöz képest. 

Próbára tették a 37 fokos testhőt

1992-ben jött el a pillanat, hogy Mackowiak közelebbről megvizsgálja a 19. században meghatározott lázhatárt. Ehhez normál méretű szájban használatos lázmérőket használt. Az önkéntesekkel végzett vizsgálat során megállapították, hogy az emberi testhőmérséklet 37 fok körül mozog. Ugyanakkor megfigyeltek még egy sor dolgot:

  1. A testhőmérséklet változik a nap folyamán, legalacsonyabb reggel 6-kor, a legmagasabb kora este.
  2. Egy hónapon belül is változik a normális testhőmérséklet, különösen nőknél megfigyelhető, a menstruációs ciklus alakulásával párhuzamosan. 
  3. Ahogy öregszünk, úgy csökken az átlagos testhőmérséklet, de a nem és a rassz is befolyásolhatja.

Végül arra a következtetésre jutott, hogy valójában az egészséges testhőmérséklet egyénenként változik, szinte úgy, mint az ujjlenyomat. Pont emiatt nem mondhatjuk, hogy megbízható indikátora lenne egy-egy betegségnek.

Miért tartja magát a 37 fokos lázhatár?

Több mint 30 év eltelt, Mackowiak tanulmányának eredményeit azóta számos más vizsgálat is megerősítette. Azonban sem az orvoslásban, sem a társadalomban nem léptek túl még mindig a 37 fokos egységes lázhatáron. Miért?

Maga Mackowiak úgy nyilatkozott, hogy rejtély számára is, miért tartja még magát mindig a lázzal kapcsolatos testhőmérséklet-mítosz, holott a legtöbb ember valójában tudja, hogy az úgynevezett egészséges testhőmérséklet egyénenként változik. 

A probléma egyrészt pszichológiai. Szeretjük, ha pontos határokhoz, adatokhoz köthetjük a dolgokat, különösen ha orvosi, egészségünkkel kapcsolatos dolgokról van szó, mint amilyen a láz vagy testhőmérséklet. Megvan valószínűleg mindenkinek a 10 ezer lépés vagy a napi nyolc pohár víz is, holott egyiket sem támasztja alá semmilyen tudományos eredmény. 

Nehéz elfelejteni bizonyos mítoszokat, főleg ha orvosi súllyal támasztották alá, hiszen a lelke mélyén mindenki egyszerű válaszokat akar.

Forrás: Mental Floss, fotó: Getty Images