Panchakarma: így méregtelenítenek az indiaiak

2023. augusztus 04.
Úgy tartják, a Panchakarmának hála, gyengéden megtisztul testünk és elménk, eltávoznak a méreganyagok és helyreáll a belső egyensúlyunk. Az indiai kultúra méregtelenítési gyakorlata öt fő kezelésből áll, melyek mindegyike igen meghökkentő lehet a nyugati ember számára.
Panchakarma a gyakorlatban.
  • Az ájurvéda (jelentése: „az élet tudománya”) India ötezer évnél is idősebb hagyományos, természetes gyógyítási rendszere, amelyből a nyugati orvoslás is számos elemet átvett.
  • A Panchakarma ájurvédikus kezelés, amely úgy tartják, megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól.
  • Elsőre furcsának tűnhetnek az európai ember számára egyes módszerei, azonban pozitív hatásait sok-sok generáció tapasztalatai bizonyítják.

A Panchakarma egy ősi, ájurvédában gyökerező gyakorlat, mely az indiai kultúra szerint kulcs ahhoz, hogy felszabadítsuk a testünk veleszületett gyógyító képességeit. Nézzük tehát, mi is az a Panchakarma, és hogyan segít az indiaiak szerint a test méregtelenítésében.

Mi az ajurvédikus Panchakarma?

Dr. Mrunal Gole ayurvéda szakértő szerint az ajurvédikus Panchakarma az ajurvédában a tisztító és méregtelenítő terápiák átfogó rendszere. A Panchakarma, ami szanszkritul „öt műveletet” jelent, az öt fő terápiás kezelésre utal, amelyek célja a méreganyagok eltávolítása és a test egyensúlyának helyreállítása. Az ajurvéda szerint ezeknek a technikáknak a használata a legegyszerűbb módja a test megtisztításának és méregtelenítésének. Az öt művelet a Vamana, Virechana, Vasti, Nasya és Raktamokshana. Ezeket kifejezetten a test hatékony megtisztítására hozták létre. „A Panchakarma számtalan előnnyel rendelkezik, mivel segít a biológiai rendszernek gyorsan visszanyerni az egyensúlyt, regenerálódni, és elősegíti a később beadott gyógyszerek kívánt farmakokinetikai és terápiás hatását” – mondja Dr. Gole.

A Panchakarma: megelőzés és gyógyítás egyaránt

A Panchakarma kezelések az ayurvéda hívei szerint nemcsak a betegségeket okozó méreganyagokat szüntetik meg, hanem a sejteket és szöveteket is megfiatalítják. A stressz és a szorongás negatív következményei a lakosság jelentős részét érintik, és olyan betegségekhez vezetnek, mint a rossz emésztés, álmatlanság, allergia, szívbetegségek, cukorbetegség, krónikus fáradtság, rák, csontritkulás, magas vérnyomás, pikkelysömör, asztma és még sok más.

Dr. Gole szerint a Panchakarma lehetővé teszi a szövetek és csatornák hosszú távú gyógyulását azáltal, hogy eltávolítja a szervezetből a mélyen beivódott anyagcseremérgeket, amelyek számos rendellenesség elsődleges okozói.

Az indiai kultúra szerint az egészséges egyének számára, akik a sejtműködés fenntartására és fokozására törekszenek, a Panchakarma egy megelőző lehetőség lehet. „A test vagy a mentális csatornarendszerek tisztításának tudománya kiterjedt és bonyolult. Az ájurvéda szerint a Panchakarmát az évszakok változásai során végzik a test megtisztítására, az elme ellazítására, valamint az emésztés és az anyagcsere javítására” – mondja az ájurvéda-szakértő.

arany-tej-immunrendszer-ayurveda-szorongas-gyogyito-hatas

A Panchakarma 5 lépése

A Panchakarma kezelések előtt a testet masszázzsal, ghí (tisztított vaj, melyet vízibivaly vagy tehén tejéből készítenek) ivással és gőzterápiával készítik fel.

Vamana (hánytatás)

A Vamana gyógyszeres hánytató terápia, amely eltávolítja a szervezetben és a légutakban összegyűlt mérgeket. A hagyomány szerint nagyon jó különböző bőrbetegségekre, felső légúti problémákra és különböző fül-orr-gégészeti betegségekre. A Vamanat megelőzi a snehapana (gyógyszeres ghí ivás 3-7 napig), majd 1-2 napig az abhyanga (ajurvéda masszázs) és a bhashpa sweda (gőzfürdő, amely során csak a testet melegítik, a fejet nem) következik. Az utolsó szakasz a gyógyszeres hányás.

A Vamana kezelés a méreganyagok fellazítását és mobilizálását foglalja magában, hogy ezek végül kiürüljenek. Hasznos kezelésnek tartják krónikus allergia, szénanátha, pikkelysömör, túlsavasodás, krónikus emésztési zavarok, orrdugulás, ödéma, elhízás, pszichés zavarok, bőrbetegségek, cukorbetegség, ekcéma, pikkelysömör esetén.

Virechana (tisztulás)

A Virechana gyógyszeres tisztító terápia, amely az indiai kultúra szerint eltávolítja a májban és az epehólyagban felhalmozódott mérgeket, tisztítja a gyomrot és a belet. A testet snehana és swedana (belső olajozás, abhyanga és gőz), majd virechana (tisztító hatású anyagok bevitele) készíti elő. A belső olajozás napjai személyenként változnak, minimum 3, maximum 7 napig tart.

A tisztítás napján (virechana) a purgálószert tartalmazó gyógyszeres pasztát vagy tablettát adnak a betegnek reggel 6-7.30 körül, és megkérik, hogy meleg vízzel hidratálja magát. Az illetőnek egy idő után vizes széklete lesz (mint hasmenéskor). Amint ez a vizes széklet megszűnik, a betegnek azt tanácsolják, hogy könnyű ételt fogyasszon (amíg ez a beavatkozás véget nem ér, addig nem szabad ételt fogyasztani).

Az indiai szakemberek szerint jótékony hatású krónikus láz, cukorbetegség, asztma, herpesz, ízületi rendellenességek, emésztési rendellenességek, székrekedés, túlsavasodás, fejfájás és nőgyógyászati rendellenességek kezelésében.

Hagyományos indiai fűszerek.

Hagyományos indiai fűszerek.

Basti vagy vasti (beöntés vagy vastagbélöblítés)

A Basti (beöntés) az összes Panchakarma kezelés anyja. Az ájurvéda szerint ez az, ami megtisztítja a felhalmozódott méreganyagokat a szervezetből. A hagyomány szerint ez a legjobb mind a 3 dosha (testhőmérséklet), azaz a Vata, Pitta és Kapha számára. Az ájurvéda úgy tartja, a test 3 energiából épül fel, mely energiák az építő, lebontó és e két folyamat közötti információ áramlásból áll, ezeket nevezzük dósáknak.

A beöntést a végbélnyíláson keresztül adják be, de ez nem egy egyszerű vastagbél-öblítéses terápia. A bastihoz  gyógynövényfőzetet készítenek, gyógynövényporból, mézből, gyógyszeres ghíből és olajból.

A basti kétféle lehet: az egyik főzettel, porral, mézzel stb., a másik gyógyszeres olajjal vagy ghível. Létezik még egy fajta, a maatra vasti, ahol az olaj vagy ghí mennyisége kevesebb, mint az anuvasana vastinál. A vasti a legjobb számos betegségre, fiatalítóként is működik. A gyógyszerektől, főzetektől stb. függően a vasti fájdalomcsillapítóként, elhízás elleni szerként stb. használható.

Ebben az eljárásban helyi abhyangát (masszázst) és gőzt használnak, a pácienst megkérik, hogy feküdjön bal oldalt és kérik, hogy lazítson. A gyógyszert és olajat a végbélnyíláson keresztül adják be a betegnek egy katétercső segítségével.

Úgy tartják, a vasti jó a székrekedés, emésztési zavarok, Parkinson-kór, Lyme-kór, köszvény, érrendszeri problémák, teniszkönyök és sok más betegség ellen.

Nasya (transznazális gyógyszeradagolás)

Az orr az agy bejárata, így a fejet és a nyakat érintő betegségeket a Nasya gyógyítja. A Nasya nagyon jó a fülbetegségek, a szájpadlással kapcsolatos betegségek, a szembetegségek és a fejet érintő különböző betegségek kezelésére.

A Nasya magában foglalja az orron keresztül történő gyógyszeres olaj/lé/por beadását, hogy megtisztítsa a felgyülemlett méreganyagokat a fej és a nyak területéről. Ennél az eljárásnál a pácienst megkérik, hogy feküdjön le az asztalra, helyi masszázst és gőzölést alkalmaznak (fej, nyak, hát és váll), a fejet lefelé billentik, és a gyógyszert, például gyógyszeres olajat, gyümölcslevet stb. az orrlyukakon keresztül befecskendezik.

Jótékony hatású álmatlanság, hajhullás, mandulagyulladás, orrdugulás, különböző eredetű fejfájások, migrén, nyakmerevség kezelésében. Mindemellett javítja a memóriát és a látást és enyhít az arc hiperpigmentációján.

Raktamokshana (vérvétel)

A flebotómia a vénából történő vérvétel, jellemzően a páciens karjából. Annyiban különbözik a megszokott vérvételtől, hogy a kicsapolt vér a későbbiekben nem kerül felhasználásra.

Az ájurvédában a flebotómiát gyógyászati piócákkal (Hirudo medicinalis) vagy tűkkel végzik. Az ájurvéda hívei szerint nagyon jó bőrbetegségek, hátfájás, térdfájás, ekcéma, pikkelysömör, bőrelszíneződések és különböző vérbetegségek esetén, akár vértisztítóként is működik.

A Panchakarma kezelések hossza

Az egyes személyek állapotától függően választják ki és írják fel a Panchakarma terápiákat a legjobb eredmények elérése érdekében. Az optimális eredmények eléréséhez legalább 3-6 hetes tartózkodás javasolt. Kérhető mini Panchakarma is, melynek hossza 2 hét.

Forrás: HealthShots