Retró zene kvíz: tudsz válaszolni a régi zenékkel kapcsolatos kérdésekre?

2024. október 18.
Ismét felülünk a nosztalgiavonatra a retró zene kvízzel! Ezúttal a régi zenekarokkal, előadókkal és dalokkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnunk. Vajon hány pontot érünk el a retró zene kvízen?
Retró zene kvíz
  • Most kiderül, mennyire emlékszünk még a retró zenékre!
  • Tíz kérdésre kell válaszolnunk a régi zenékkel kapcsolatban a retró kvízben.
  • Hány jó válaszunk lesz végül a retró zene kvízen?

Imádjuk a retró zenéket, nem csak a nosztalgia miatt! Egyszerűen nem lehet megunni a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek legnagyobb slágereit. De vajon hány kérdésre tudunk ezekkel a retró dalokkal kapcsolatban válaszolni a kvízben?

A kedvenc retró slágerek

A Kádár-korszak cenzúrája és kultúrpolitikája rendkívül bonyolult viszonyokat teremtett a magyar könnyűzenének a beatkorszakban. Nem csoda, ha számos kerülőutat kellett megtalálniuk az előadóknak, hogy dalaikat eljuttassák a közönségükhöz. Mutatunk most néhány érdekes tényt a régi zenékről:

  1. Az Illés ikonikus Miért hagytuk, hogy így legyen?! című dala csak azért kerülhetett fel a lemezükre, mert azt mondták, hogy ez Az oroszlán ugrani készül című film betétdala, és a filmzenékre nem vonatkozott a szigorú cenzúra.
  2.  A Nemzeti dal pártállami nyomásra jó ideig hivatalosan nem szerepelhetett sem a rádióban, sem lemezen, annak ellenére, hogy a sanzonbizottság engedélyezte azt. Mindössze Tolcsvayék koncertjein csendült fel néhányszor. Természetesen a közönségből voltak, akik felvették és bejátszották iskolai ünnepségeken, amikből hivatalos incidensek is lettek
  3. A Táncdalfesztiválokon a szólóénekesek mások dalait adhatták elő, míg az együtteseknek saját dalokat lehetett játszani.

Töltsük ki a retró zene kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a retró zene kvízzel. Tíz kérdést kapunk a kvízben, mindegyiknél három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt a választ, ami szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz végül a kvízen?

Hány kérdésre válaszolsz jól a retró zene kvízen?

Retró zene kvíz

Ezúttal tíz érdekes kérdésre kell válaszolnod a retró zenével, előadókkal, zenekarokkal kapcsolatban. Hány kérdésre tudsz helyes választ adni?

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor, Tóth József Füles, Gothár Péter, Unsplash