Retró zene kvíz: felismered a ‘70-es és ‘80-as évek leghíresebb magyar zenekarait?

2024. január 30.
A beatkorszak a magyar könnyűzene egyik legizgalmasabb, legsokszínűbb időszaka volt. Vajon mennyire emlékszünk még a retró korszak legmenőbb együtteseire? Töltsük ki a kvízt, és kiderül, hány pontot érünk el rajta!
Retró zene kvíz 3
  • Igazi zenei forradalom zajlott a könnyűzenében a ‘60-as évektől kezdve Magyarországon.
  • LGT, Omega, Illés – vajon felismerjük a retró korszak legmenőbb együtteseit egy képről?
  • Töltsük ki a legújabb retró zene kvízt, és kiderül, mennyire emlékszünk a beatkorszakra!

Már egy korábbi retró zene kvízben próbára tehettük magunkat, mennyire emlékszünk a beatkorszak legnagyobb slágereire. Abban a kvízben a dalszövegek részletei alapján kellett megmondanunk, kinek a zenéjére gondoltunk. 

Ezúttal az a feladatunk, hogy a retró korszak híres együtteseiről készült képek alapján válasszuk ki a helyes választ a kvízkérdések alatti lehetőségek közül.

A retró korszak legmenőbb zenekarai

A beatkorszak zenekarai úttörőnek számítottak a korban. Rengeteg történetet lehet mesélni az Illésről, LGT-ről vagy éppen az Omegáról. De még mindig vannak olyan tények, amikkel nem sokan vannak tisztában a zenekarokkal kapcsolatban.

  1. Az Illés ugyan több rendszert támadó szöveget is írt, mégsem nagyon bántották a zenekar tagjait. Bródy Jánost egyszer majdnem lecsukták a rendszer elleni izgatás vádjával, amikor a miskolci popfesztiválon megköszönte a rendőröknek, hogy „egy éjszakára szállást adtak” a fesztiválra érkező fiataloknak. Végül 5 ezer forintos pénzbüntetéssel megúszta, és arra a nyárra lakhelyelhagyási tilalommal sújtották.
  2. A Locomotiv GT volt az első igazi magyar szuperzenekar. Viszont több film zenéjét is ők írták, ezek a munkáik egyáltalán nem tekinthetők rockzenének. Klasszikus filmzeneszerzői feladatokat láttak el.
  3. A Metro zenekar a budapesti Metro klubban készítette a lemeze felvételeit, amikor koncerteztek. Szó sem lehetett profi stúdiómunkáról akkoriban. A zenekar tagjainak elmondása szerint a közönség pontosan tudta, hogy lemezfelvétel folyik a koncerteken, így nagyon együttműködőek voltak.
  4. Az LGT azért szuperzenekar, mert a korszak leghíresebb, legnagyobb, akkor már befutott rockzenészei alapították azzal a céllal, hogy felkavarják a magyar könnyűzene állóvizét. Az LGT alapító tagjai voltak: Presser Gábor és Laux József az Omegából, Barta Tamás a Hungáriából, Frenreisz Károly a Metróból.

Töltsük ki a retró zene kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat az újabb retró zene kvízzel és nosztalgiázzunk egyet a legnagyobb magyar slágerekkel, zenekarokkal! Tíz fotót látunk a retró korszak leghíresebb zenészeiről. Három-három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el a retró zene kvízen?

A retró korszak hány híres előadóját ismered fel?

Retró zene kvíz 3

LGT, Omega, Piramis - a retró korszak legendás zenekarai. De vajon felismerjük úgy is a leghíresebb előadokat a 60-as, 70-es, 80-as évekből, hogy csak képet látunk róluk, de a zenéjüket nem halljuk?

Fotó: Fortepan/László Áron, Urbán Tamás, Hunyady József, Szalay Zoltán