Retró kvíz: tudod mit jelentenek a Kádár-kori rövidítések?

2024. április 15.
Ismét egy múltidéző kvízzel tehetjük próbára az emlékezetünket. Vajon hány retró rövidítés jelentésére emlékszünk még? A kvízből kiderül!
Retró kvíz 6
  • A Kádár-korszakban használt betűszavak nem mindig a legegyértelműbb kifejezések rövidítései.
  • Hány retró rövidítés teljes jelentésére emlékszünk?
  • Töltsük ki a retró kvízt, és kiderül, milyen jó a memóriánk!

A Kádár-kori rövidítések a mai napig velünk élnek, használjuk nap mint nap. De vajon egy retró kvízben meg tudjuk mondani, milyen szavakból erednek ezek a kifejezések? Hány pontot érünk el a Kádár-kori kvízen?

Így életünk a Kádár-korban

A retró korszak számos momentumára nosztalgiával emlékeznek sokan, főleg, akik akkor voltak gyerekek. Ez a generáció mára a negyvenes-ötvenes éveiben jár, és ma is gyakran használja azokat a kifejezéseket, amik akkor a hétköznapok részét képezték. Egy retró kvízben azonban nem biztos, hogy határozottan eltaláljuk például, a Kádár-kori betűszavak milyen kifejezésekből erednek.

1. Játszótér a Kádár-korban

Játszótér a hetvenes években Budapesten (Fotó: Fortepan/Bokor András)

Játszótér a hetvenes években Budapesten (Fotó: Fortepan/Bokor András)

A retró korszak játszótereinek ikonikus játékai még ma is elő-előfordulnak mutatóba néhány helyen. A kép Budapesten az Erzsébet téren (a Kádár-korban Engels tér) készült, és ma már korszerű, biztonságos játékokon játszhatnak a gyerekek a klasszikus retró gömbmászóka helyett.

2. Retró frizura a szalonban

A Budapesti Állami Fodrászat 1-es számú üzlete a Petőfi Sándor utcában 1980-ban (Fotó: Fortepan/UVATERV)

A Budapesti Állami Fodrászat 1-es számú üzlete a Petőfi Sándor utcában 1980-ban (Fotó: Fortepan/UVATERV)

Ahogy minden, a fodrászat is állami volt a Kádár-korban. Itt készültek a búrák alatt a dauerolt frizurák. Emlékszünk még rá, hogy hívták a tipikus magas szárú, fűzős cipőket, amiket gyakran viseltek a fodrászok?

3. Étterem a Kádár-korban

A Vörös Rák étterem a budapesti Victor Hugo utcában 1978-ban (Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény)

A Vörös Rák étterem a budapesti Victor Hugo utcában 1978-ban (Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény)

A Kádár-kori gasztronómiáról már külön kötetek születtek. Az első, másod- vagy éppen harmadosztályú éttermek szabványreceptekből főzték az ételeket. Egy-egy recept alapanyagait módosítva annak megfelelően, milyen színvonalú helyen szolgálják fel azokat.

Töltsük ki a retró kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a retró kvíz Kádár-kori rövidítéseivel. Tíz kérdésre kell válaszolnunk. Mindegyiknél három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik a helyes. Hány pontot érünk el a retró kvízen?

Retró rövidítések: hánynak találod el a jelentését?

Retró kvíz

Még ma is sokat használunk a Kádár-kori kifejezések közül. De vajon tudjuk, pontosan mit jelentenek, honnan erednek a köznyelv részévé vált betűszavak?

Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény, Bokor András, UVATERV, Erky-Nagy Tibor