Készülj a sokkhatásra: ez van valójában a pumpkin spice fűszerkeverékben

2024. október 25.
Az ősz legjobban várt termékei közé tartozik minden, amiben pumpkin spice fűszerkeverék található, legyen az kávé, édesség vagy illatgyertya. De pontosan milyen összetevőkért is rajongunk?
Pumpkin spice fűszerkeverék: íme az összetevői
  • A fűszerkeverék nagyjából az 1930-as években jelent meg,
  • A pumpkin spice fűszerkeverék valójában nem tartalmaz tököt.
  • Megmutatjuk, mit tartalmaz igazából a népszerű fűszerkeverék.

Itt az ősz, ami egyet jelent azzal, hogy berobbant a szezon legfelkapottabb íze, a pumpkin spice fűszerkeverék. A fűszer iránti szerelem a Starbucks által létrehozott Pumpkin Spice Lattéval kezdődött. A szezonális ital 2003-ban debütált 100 üzletben, majd a következő évben minden üzlet megkapta.

Manapság azt látjuk, hogy egyre több dologgal rukkolnak elő, amiben pumpkin spice fűszerkeverék található és már nemcsak fogyasztani esik jól, hanem szagolni is, így azon sem kell meglepődni, hogy sütőtökfűszerrel illatosított szemeteszsák is létezik.

Mióta létezik a pumpkin spice fűszerkeverék?

A pumpkin spice fűszerkeverék már nagyon régóta létezik. A megjelenése az 1930-as évekre vezethető vissza, amikor a Thompson&Taylor Spice Co. és a McCormick&Company kijött a sütőtökös pite fűszerével. Ahelyett, hogy öt vagy hat különböző fűszert vásároltak volna az emberek, elég volt egyetlen fűszerkeveréket megvenniük.

A pumpkin spice fűszerkeverék összetevői: : fahéj, gyömbér, szerecsendió és szegfűbors

A pumpkin spice fűszerkeverék összetevői: fahéj, gyömbér, szerecsendió és szegfűbors

Mi található a pumpkin spice fűszerkeverékben?

Az igazság az, hogy a sütőtökös fűszerkeverékben valójában nincs tök. Nem azért hívják pumpkin spice fűszerkeveréknek, mert sütőtök van benne, hanem mert hagyományosan a sütőtökös pite és más sütőtökből készült pékáruk ízesítésére használták.

Ma az eredeti McCormick pumpkin spice fűszerkeverék négy fűszert tartalmaz: fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és szegfűborsot.

Kantha Shelke élelmiszerkutató elárulta, hogy sok aromagyártó cég egy egyszerűsített pumpkin spice receptúrával állt elő, amiből csak néhány található meg az eredeti receptből. A valódi szerecsendió helyett például egy szabinén nevű vegyületet használnak, szegfűszeg helyett pedig eugenolt. Az élelmiszerkutató azt mondta, ezekből az ízanyagokból egy kis válogatás elegendő ahhoz, hogy az agyunk azt gondolja: „Ah, sütőtökös pite!”

Forrás: The Thrill, NPR, Fotók: Getty Images