- A kreatin fogyasztása számos előnnyel jár, akár természetes táplálékforrásokból, akár kiegészítőkből származik.
- A kreatin fokozza a fizikai teljesítményt, az izomnövekedést, a gyors felépülést és fejleszti a kognitív funkciókat.
- Lássuk a kreatin 5 legjobb természetes forrását!
A kreatin egy természetesen előforduló vegyület, ami az emberi szervezetben, elsősorban a vázizomzatban található. Döntő szerepet játszik az adenozin-trifoszfát (ATP) termelésében, ami a sejtek elsődleges energiaforrása. A szervezet kreatint nyerhet táplálékforrásokból és táplálékkiegészítőkből is.
A legjobb élelmiszerek a természetes kreatinért
A kreatinszint természetes növelése érdekében összpontosítsunk a kreatinban gazdag ételekre, amik elsősorban az állati eredetű termékek.
Íme a legmagasabb kreatintartalmú ételek:
- Hering: 1,1 gramm kreatin 100 grammonként
- Marhahús: 0,9 gramm kreatin 100 grammonként
- Sertés szűzpecsenye: 0,7 gramm kreatin 100 grammonként
- Csirkemell: 0,4 gramm kreatin 100 grammonként
- Tonhal: 0,4 gramm kreatin 100 grammonként
Élelmiszerforrások a legmagasabb természetes kreatinnal:
Egyes élelmiszerek magasabb szintű természetes kreatint tartalmaznak, mint mások.
Íme a kreatin legbőségesebb természetes forrásai:
- Vörös húsok: A vörös hús a természetes kreatin egyik legjobb forrása.
- Baromfik: A csirke és a pulyka szintén kiváló természetes kreatinforrás.
- Halak: A halak, különösen a hering, a lazac és a tonhal kreatinban gazdag természetes forrás.
- Sertéshús: A sertéshús a természetes kreatin másik jó forrása.
- Tejtermékek: A tejtermékek, például a tej és a sajt szintén tartalmaznak természetes kreatint, bár kisebb mennyiségben, mint a hús és a hal.
Vegán ételek természetes kreatinnal
Míg a természetes kreatin leggyakrabban állati eredetű termékekben található meg, néhány vegánbarát élelmiszer nyomokban tartalmazza. Bár ezekben a növényi alapú forrásokban a kreatin szintje viszonylag alacsony a húshoz, halhoz és tejtermékekhez képest, mégis hozzájárulhatnak a vegán életmódot folytató egyének kreatinbeviteléhez.
Íme néhány vegán étel, amik természetes kreatinforrások:
- Teljes kiőrlésű gabonák: A teljes kiőrlésű gabonák, például a quinoa, a barna rizs és az árpa kis mennyiségű kreatint tartalmaznak.
- Hüvelyesek: A hüvelyesek, mint például a bab, a lencse és a csicseriborsó ugyan csak nyomokban tartalmaznak kreatint, de természetes forrásai. Kreatintartalmukon kívül a hüvelyesek fehérjében, rostban és esszenciális tápanyagokban gazdagok.
- Diófélék és magvak: A diófélék és magvak, például a mandula, a dió, a chia mag és a lenmag, kis mennyiségű kreatint tartalmaznak. Ezenkívül kiváló forrásai az egészséges zsíroknak, rostoknak, valamint különféle vitaminoknak és ásványi anyagoknak, hozzájárulva az általános egészséghez és jóléthez.
- Zöldségek: Bár a zöldségekben általában alacsony a kreatintartalom, de a brokkoli és a spenót nyomokban tartalmaz. Ha sokféle zöldséget fogyasztunk, akkor sokféle tápanyaghoz juthatunk, beleértve a kis mennyiségű kreatint is.
Forrás: Swoly, Fotók: Getty Images