Ezt a 3 halat együk, mert egészségesebbek a lazacnál is

2024. április 16.
A lazacot mindig megemlítik a szuperélelmiszerek között, az omega-3 zsírsav miatt kihagyhatatlannak tűnt az elmúlt években a kiegyensúlyozott étrendből. Pedig nem ez a legegészségesebb hal, ráadásul drága is. Mit együnk helyette?
Egészséges halfajták
  • Egy friss kutatás kiderítette, melyik a három legegészségesebb halfajta – a lazac nincs közte.
  • A magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak, és ezt nem foghatjuk kizárólag az árakra.
  • A makréla, hering vagy szardella sokkal egészségesebb, mint a lazac.

A Cambridge Egyetem kutatói végeztek vizsgálatot azzal kapcsolatban, mely halfajtákat érdemes fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében. Meglepő, de a kihagyhatatlannak tűnő lazac nem került fel a tudósok listájára. Ellenben három másik, jóval olcsóbb hal sokkal egészségesebbnek bizonyult.

Elveszik a tenyésztett lazacból a mikrotápanyag

A kutatók összehasonlították a tenyésztett és vadlazac tápanyagtartalmát is kutatásukban. Bármelyikkel összehasonlítva sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazott értékes tápanyagokat a makréla, hering vagy szardella. Különösen a kalcium, B12-vitamin és omega-3 zsírsavak tekintetében előzték meg a lazacot ezek a halfajták.

A tenyésztett lazac ráadásul jelentősen kevesebbet tartalmazott kalciumból, jódból, vasból, omega-3 zsírsavakból, B12- és A-vitaminból, mint más halak. Cinkből és szelénből viszont nem volt megfigyelhető ilyen csökkenés. 

Az is kirajzolódott a vizsgálatból, hogy a vad halfajtákból kevesebb mennyiség is elegendő volt ahhoz, hogy fogyasztásukkal az ember elegendő omega-3 zsírsavhoz jusson, mint a lazac esetében.

Ötször több kalcium a vad halfajtákban, mint a lazacfilében

A legegészségesebb halfajták, mint például a makréla, ötször annyi tápanyagot tartalmazhatnak, mint a lazac

A legegészségesebb halfajták, mint például a makréla, ötször annyi tápanyagot tartalmazhatnak, mint a lazac

Még jelentősebb volt az eltérés a vad halfajták és a tenyésztett lazac összehasonlításában. Megfigyelték, hogy a makrélában, szardellában vagy heringben akár ötször annyi kalcium is lehet, mint egy lazacfilében. 

  • Jódból négyszer annyit tartalmaznak az említett halfajták, mint a lazac.
  • Vasból, omega-3 zsírsavakból, B12- és A-vitaminból másfélszer többet találtak a vad halfajtákban, mint a tenyésztett lazacban. 

Természetesen a tápanyagtartalom függ attól is, milyen formában fogyasztjuk az egyes halfajtákat. Ez nem jelenti azt sem, hogy egyáltalán ne együnk lazacot, ha azt szeretjük. Érdemes viszont más halfajtákat is beiktatnunk az étrendünkbe, különösen a heringet, makrélát és szardellát.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash