- Nem véletlenül olyan népszerűek a különböző kekszek karácsonykor: többnyire gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük őket, ráadásul ünnepi dekorálásra is van lehetőségünk.
- Az alábbi keksz alapvetően egy egyszerű, barnacukros omlós keksz, amit isteni Dulce de Leche krém tesz különlegessé.
- Összesen mindössze 20 perc alatt elkészül és garantáltan mindenki imádni fogja a karácsonyi bulin!
A karácsonyi időszak egyik legjobb része a soha véget nem érő sütimajszolás, amihez persze muszáj kellő felkészültséggel feltölteni az ünnepi készleteket. A karácsonyi kekszek elképesztően praktikusak, hiszen általában elég egyszerűek, sokáig elállnak, és könnyen lehet nekik karácsonyi formát és díszítést adni. A klasszikus linzer és mézeskalács mellett érdemes próbálkozni az omlós, vajas kekszekkel is – kezdő cukrászoknak, sőt, akár gyerekkezeknek sem fognak gondot okozni, cserébe viszont elképesztően finomak.
Az alábbi karácsonyi keksz különlegessége, hogy Dulce de Leche máz kerül rá, ami édes, karakteres karamellás ízt ad az édességhez. A spanyol Dulce de Leche ma már simán megvásárolható a jól felszerelt gourmet üzletekben, de ha szeretnénk, házilag is elkészíthetjük: a legegyszerűbb, ha sűrített tejes konzervet lassan, forró vízben karamellizáljuk.
A vajas karácsonyi kekszek titka, hogy hidegen kell dolgozni velük, hogy ne olvadjon meg a vaj: erre mindenképpen figyeljünk oda, ha szeretnénk tökéletes állagot kapni. A kekszeket formázhatjuk bármilyen tetszőleges kiszúróval, hogy igazán karácsonyi hangulatuk legyen – jöhetnek a csillagok, karácsonyfák és hópihék! Ha pedig szeretnénk még egy picit feldobni, szórjuk meg az elkészült kekszeket egy kevés tengeri sóval a mennyei sóskaramellás ízvilágért!
Karácsonyi keksz Dulce de Leche mázzal
Hozzávalók:
- 220 gramm sózatlan vaj szobahőmérsékleten
- 100 gramm barnacukor
- 1 nagyobb tojás szobahőmérsékleten
- 1 tk vaníliakivonat
- 320 gramm finomliszt
- 1 tk jó minőségű tengeri só
- 1/2 tk sütőpor
- 340 gramm (1 és 1/3 csésze) Dulce de Leche
Elkészítés:
- Egy nagyobb, mély tálban krémesítsük ki a vajat a barnacukorral robotgép segítségével közepes, alacsony fokozaton, míg krémes masszát kapunk.
- Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot és magas fokozaton dolgozzuk egynemű krémmé az egészet. Ezután szitáljuk bele a lisztet, a sót és a sütőport és alacsony fokozaton keverjünk belőle tésztát!
- A tésztából formázzunk lapos gombócot, csavarjuk be alaposan folpack fóliába, majd tegyük a hűtőbe nagyjából fél órára.
- Ha a tészta kellően megdermedt, nyújtsunk belőle nagyjából 1 cm vastag körlapot és egy tetszőleges kiszúró segítségével szaggassunk formákat belőle! A kiszaggatott formákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és tegyük vissza őket egy picit a hűtőbe, míg előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A sütiket tegyük a sütőbe és süssük őket addig, míg a szélek enyhén aranybarnára váltanak – nagyjából 8-10 percig. Hagyjuk őket teljesen kihűlni a tepsiben.
- A kihűlt karácsonyi kekszek tetején oszlassuk el a Dulce de Leche krémet, majd hagyjuk megdermedni picit a hűtőben. Ízlés szerint nagyszemű tengeri sóval is megszórhatjuk az izgalmas, sóskaramellás ízvilágért!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images