Kiderült, hogy ez a fajta sütőpapír vegyszerekkel kezelt

2024. december 17.
Az egyik fajta sütőpapírt vegyszerekkel kezelik, ám a másik sem tökéletes. De mi a különbség a barna és a fehér sütőpapír között? A szakember mindent elmondott a sütőpapír használatának egészségünkre gyakorolt hatásairól.
Barna vagy fehér sütőpapír
  • A barna sütőpapír természetesebb formájában marad, a fehérhez képest sokkal kevésbé feldolgozott.
  • Milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző színű sütőpapíroknak?
  • De egyáltalán miért kell sütőpapírt használnunk?

Ma már elképzelhetetlen a sütés sütőpapír nélkül. De vajon van különbség a barna és fehér típus között? Egyre több helyen hallani ugyanis arról, hogy nem egyformán biztonságos az egészségünk szempontjából a két különböző színű sütőpapír. 

Mit mondanak az élelmiszerbiztonsági és tápanyagtudományi szakemberek? Tényleg veszélyes lehet az egészségünkre a fehér vagy éppen a barna sütőpapír?

Mi lehet a baj a barna és a fehér sütőpapírral?

Ha kémiai szempontból nézzük a különbséget a barna és a fehér sütőpapír között, akkor van egy nagy eltérés. A barna sütőpapír azért ilyen, mert nem fehérítik, így valóban klórmentes. De vajon pusztán a fehérítés vegyi folyamata miatt egészségtelenebb is a fehér sütőpapír? Vagy hatással van az elkészített ételre, ha ezt használom sütéskor?

De miért használunk egyáltalán sütőpapírt?

Az biztos, hogy megkönnyíti a mosogatást, ha sütik vagy zöldségek sütéséhez a tepsibe terítünk sütőpapírt. Sőt, még ahhoz is hozzájárul, hogy az ételek egyenletesebben süljenek. 

Persze használhatunk mást is: 

@benjaminthebaker

parchment vs foil vs silicone vs oil #baking #cookies #learnontiktok

♬ original sound – Benjamin the baker

  • Alumínium fóliát – amiről szintén egyre több probléma derült ki az utóbbi időben
  • Szilikon sütőlapot
  • Olajat, vajat, zsírt, ám ezek a régimódi módszerek azért nagyban megnehezítik a sütőedények mosogatását.

Mi a valódi különbség a barna és a fehér sütőpapír között?

Ahogy már korábban említettük, a fehér sütőpapír gyártása során végigmegy néhány plusz lépésen, amivel kémiai úton eltávolítják a színét, magyarul kifehérítik. A barna sütőpapíron ezzel szemben olyan sok kémiai folyamatot nem végeznek, és végeredményben komposztálható is.

Ugyanakkor a barna sütőpapír előállítása energiaigényesebb, mint a fehéré, bármennyire is ellentmondásosan hangzik. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ugyanis természetes polimereket, melyeket nehezebb kezelnie a gépeknek, mint a fehér sütőpapír alapanyagát. Tehát a fehér sütőpapírt több vegyszerrel kezelik, a barna viszont több munkát igényel, cserébe természetesebb formában marad meg.

Milyen sütőpapírt használjunk végülis?

A szakemberek szerint a sütés végeredménye szempontjából mindegy, hogy fehér vagy barna sütőpapírt teszünk a sütemény alá, nem befolyásolja az ízt vagy az állagot. 

A barna sütőpapír mellett szólnak az alábbi érvek:

  • Környezetbarátabb, mivel nem fehérített
  • Nem kell attól tartanunk, hogy olyan sok vegyszerrel kezelték, mint a fehér sütőpapírt.

A fehér sütőpapír mellett is szólnak érvek természetesen:

  • A szakember szerint higiénikusabb, mint a barna sütőpapír, jobban látszik rajta, ha valamitől koszos lesz.
  • Több helyen megvásárolható, mint a barna sütőpapír.

Összességében tehát elmondható, hogy nem kell attól tartanunk, esetleg megmérgez bármelyik fajta sütőpapír. Nyugodtan használjuk azt, ami éppen elérhető.

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash