- Mindannyian keressük a módját annak, hogyan csökkenthetnénk egy elfogadható szintre a pénztárnál fizetendő végösszeget.
- A legjobb módja ennek az, ha levonjuk a múlt tanulságait.
- Lássunk néhány szuper spórolási tippet, amik már évtizedekkel ezelőtt is működtek!
Rengeteg spórolási tipp átvehető azoktól, akik megtapasztalták a nagy gazdasági világválságot és a második világháborús fejadagokat. Az ő receptjeik és technikáik nemcsak a mai étkezési szokásainkra vannak hatással, de segítenek abban is, hogy takarékosabb szokásokat alakítsunk ki. Sok olyan spórolási tipp volt akkoriban, ami segítette a generáció tagjait, és ezek ma is alkalmazhatók.
Íme a legjobb pénzspórolási tippek a múltból:
1. Válasszunk az olcsóbb húsokat
Például a füstölt marhaszegy a szegénység sújtotta Kelet-Európából ered. Mivel ez egy nagy, kemény húsdarab volt, ami hosszú idő alatt sült vagy főtt meg, nehezen volt eladható, így a legolcsóbb húsok közé tartozott és így rengeteg pénzt megspórolhattak.
2. Használjunk több fehérjét
Annyira megszoktuk, hogy a töltött káposzta töltelékéhez rizst, a fasírthoz pedig zsemlemorzsát adunk, hogy aligha gondolkodunk el azon, hogy miért. Egyrészt régen felhasználták a maradékokat: az utolsó adag rizst és a kenyér végeit. Másrészt ezzel pótolták a hús mennyiségét, így több lett a töltelék. Továbbá ezek az összetevők összetartották a darált húst, megakadályozva, hogy az szétessen. És bizony, ez egy remek módja a spórolásnak is!
A darált hús egy részét pótolhatod mindenféle olcsóbb gyökérzöldséggel, szikkadó pékáruval vagy akár a zacskóban maradt utolsó marék chipsszel is. Ezzel a spórolási tippel rengeteg pénzt takaríthatsz meg!
3. Helyettesítsük a drága összetevőket
Nehéz időkben bizonyos árucikkek nemcsak érthetetlenül drágák, hanem problémás is őket beszerezni. Ilyesmi volt tapasztalható 2021 májusában is, amikor sok helyen hiány volt csirkeszárnyból, aminek az ára rekordmagasságba emelkedett. Viszont a csirkecomb továbbra is olcsó volt, így átálltak arra az emberek, ezért is olyan remek spórolási tipp az, hogy a drága összetevőket olcsóbbakkal helyettesítsük.

Spórolási tipp: drága összetevők helyett válasszuk az olcsóbbakat
4. Használjuk fel újra a maradékot
A spórolás jegyében adjunk új életet a maradéknak, és építsük be az új receptbe, ezzel is rengeteg pénzt megtakarítva. Mindig van mód arra, hogy a keményítőtartalmú zöldségeket vagy a rizst újra felhasználjuk, akár rakott ételként, akár húspogácsa összetevőjeként.
5. Tartósítsunk
A savanyítás és tartósítás kiváló módja annak, hogy elkerüljük a zöldségek megromlását és nem mellesleg kiváló spórolási tipp is. Nem kell szakértő befőzőnek lenni, és nem is kell nagy mennyiséget készíteni. Mindössze egy üvegedényre, ecet és víz 1:1 arányú keverékére, valamint ízlés szerint sóra és cukorra van szükségünk. Fűszereket, egy-két gerezd fokhagymát is adhatunk hozzá, hogy változatosabb ízeket kapjunk.
6. Használjuk fel újra, amit már használtunk
Ha spórolni szeretnénk, de nincs kedvünk tartósítani, akkor újrahasznosíthatjuk a már meglévő savanyúságlevet, miután elfogyott egy üveg savanyúság. Nincs értelme kiönteni egy tökéletesen jó levet, amikor egyszerűen vághatunk bele sárgarépát vagy lila hagymát, és eltehetjük.
Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images