Ennyi fokra állítsd a termosztátot, ha meleget akarsz otthon, mégis spórolnál

2023. december 08.
A fűtésszámlán a legtöbb ember próbál spórolni a télen. Ugyanakkor azt is szeretnénk, ha nem kellene fagyoskodnunk az otthonunkban. Szerencsére nem zárja ki egymást a kettő! Mutatjuk, hány fokra kell állítanunk a termosztátot!
Fűtés spórolás
  • A lakásfejlesztő szakértő szerint a mágikus szám 20 Celsius-fok az otthonunkban.
  • Nem véletlenül nevezik ezt a hőmérsékletet szobahőmérsékletnek.
  • Meg kell találnunk az egyensúlyt az otthon kényelme és az fűtéssel való spórolás között télen.

Ha szeretnénk kicsit spórolni a fűtésszámlán, mégis azt akarjuk, hogy az otthonunk kellemes hőmérsékletű legyen, a szakértő szerint 20 Celsius-fokra kell állítanunk a termosztátot télen. Ezen a hőfokon ugyanis jelentős mennyiségű pénzt takaríthatunk meg a hidegebb hónapokban, mégis kényelmesen érezhetjük magunkat a lakásban.

Miért pont a 20 Celsius-fokon spórolhatunk?

Nem véletlenül nevezik a 20 Celsius-fokot szobahőmérsékletnek. Ez a hőfok alapvetően kényelmes, nem kell vastag pulóverben ülnünk a szobában, vagy takaróhegyek alatt nézni a tévét. Persze aki fázósabb, annak egyik sem árt.

Viszont a 20 Celsius-fok a tökéletes egyensúly a kényelem és a fűtéssel való spórolás között. Ha ennél alacsonyabb hőfokra állítjuk ugyanis a termosztátot, ugyan megtakaríthatunk többet is, viszont folyton folyik majd az orrunk és roppant morcosak lehetünk a folyamatos fagyoskodástól.

Mivel spórolhatunk még a fűtésen télen?

A 20 Celsius-fok a lakásban pont jó, hogy spóroljunk a fűtésen, de ne fagyoskodjunk az otthonunkban

A 20 Celsius-fok a lakásban pont jó, hogy spóroljunk a fűtésen, de ne fagyoskodjunk az otthonunkban

Ha nem csak a termosztát beállításával akarunk spórolni a fűtésszámlával, más olyan dolgokat is megfontolhatunk, amik a kényelemérzetünket nem befolyásolja, csak a fűtésszámlát csökkenti.

  1. Rendszeres kazánkarbantartással is spórolhatunk a fűtésen. Érdemes a szűrőket minden évben kitisztíttatni, ahogy a kéményt is, hogy hatékonyabban működjön a kazánunk.
  2. Éjszakára állítsuk lejjebb fűtést. Amikor már az egész család lefeküdt és kényelmesen elhelyezkedett alváshoz, érdemes néhány fokkal hűvösebbre állítanunk a termosztátot. Ezzel nem csak a fűtésszámlán spórolhatunk, de jobban is alszunk a hidegebb hőmérsékletben. A szakemberek szerint alváshoz ugyanis 18,5 Celsius-fok az ideális hőmérséklet.
  3. Ha nem vagyunk otthon, akár 15 Celsius-fokra is levehetjük a fűtést. Ha azokban az órákban, amikor nem tartózkodunk otthon, egészen letekerjük a fűtést, akár 10 százalékot is spórolhatunk a fűtésen. Ez akkor működik legjobban, ha időzíthető termosztátot használunk, melyen beállíthatjuk, hogy mire hazaérünk, már ismét 20 fok legyen az otthonunkban.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash