Piszkosul drága és haszontalan dolgok, amikre te is költesz

2023. augusztus 20.
Valamilyen szinten megkönnyítik az életedet, de cserébe egy vagyont adsz ki értük. Ha kicsit félre szeretnél tenni, az alábbi kényelmes, ám valójában teljesen felesleges dolgokról ideje lemondanod!
Piszkosul drága és haszontalan dolgok, amikre te is költesz

Spórolni és félrerakni egyáltalán nem könnyű, ám egy kis odafigyeléssel és a haszontalan dolgok kiiktatásával te is valódi csodákra lehetsz képes. És hogy vajon mi számít feleslegesnek? Egyrészt azok a dolgok, amikre a mindennapi életedben nincs szükséged, és azok is, amikből létezik ugyanolyan jó, de olcsóbb változat. Hogy segítsünk egy kicsit, a következőkben összeválogattuk a leggyakoribb felesleges holmikat – ezekre a jövőben érdemes lehet odafigyelned.

Elviteles kávé minden reggel

Hidd el nekünk: az otthoni, saját gépeddel, vagy a nagyi kotyogósával készített kávéd valójában ugyanolyan finom tud lenni, mint a menő nagy márkák elviteles változata. Ha szereted a különleges ízeket, te magad is beszerezheted a szükséges fűszereket és szirupokat, így gyakorlatilag töredékáron elkészítheted a kedvenc reggeli italodat. Már csak egy termoszt kell kerítened, amiben magaddal is viheted és voila, kész a kávéházi élmény. Oké, benne van a pakliban, hogy az otthoni kávéfőzés miatt reggelente 10 perccel korábban fel kell majd kelned, de hidd el, a fáradságod kifizetődő lesz.

Palackozott víz

Sokan arra hivatkoznak, hogy a palackozott víznek jobb az íze, mint a csapvíznek, pedig az egész csak megszokás kérdése. Szerencsére Magyarországon az csapvíznek semmi baja nincs, szóval bátran kísérletezhetsz vele, és közben megpróbálhatod leszoktatni magadat a palackozott víz vásárlásról. Ezzel nem sak a pénztárcádnak teszel jót, hanem a környezetnek is, hiszen nem fogsz feleslegesen egy nagy rakás műanyagszemetet termelni.

Méregdrága márkás holmik

Egy dizájnercipő vagy luxuskézitáska akkor éri meg az árát, ha tényleg rendszeresen használod ezeket. Semmi értelme csak azért kiadnod valamiért egy vagyont, hogy egyszer felvedd és aztán a szekrényedben állva porosodjon. És ugyanígy ne vegyél meg csak azért például egy drága arckrémet, mert jól hangzik a brand neve. Sok esetben a noname, drogériás márkák termékei is ugyanazt tudják, mint a duplaannyiba kerülő nagy márkák krémjei. A vásárlás előtt érdemes ellenőrizned az összetevők listáját, hogy lásd, a márkás valóban többet tud-e.

Évente új telefon

Tényleg megéri lecserélni évente a több százezerbe kerülő almás telefonodat csak azért, mert a cég kiadott egy új szériát? Persze ez vonatkozik minden másik mobilmárkára is. Ha a telefonod egyébként tökéletesen működik, nincs szanaszét törve, és megfelel minden igényednek, akkor miért is kellene újat venned? Ez az egyik olyan luxus, amiről ha lemondasz,  tényleg jókora összeget meg tudsz spórolni.

Kondibérlet

De vonatkozik ez ugyanígy az aerobic- vagy akár a jógaórákra is. Az internet korában annyi olcsóbb vagy akár ingyenes lehetőség közül választhatsz, felesleges kiadnod minden hónapban egy nagyobb összeget csak azért, hogy ne otthon, hanem egy fülledt, zsúfolt teremben mozgasd át a tested. Nézz szét a Youtube-on, tölts le néhány videót, amik segítségével otthon is formában tarthatod magad.

edzes-otthon-kezdoknek

Ételrendelés

Persze, tudjuk jól, mennyire kényelmes tud lenni a kanapén ülve várni a futárt, a kajarendeléssel azonban több probléma is van – legalábbis pénzügyi szempontból. Egyrészt az ételek is drágábbak, ha étteremben készítik el őket, mintha te magad otthon főzőcskéznél,  a futárcégek pedig még kiszállítási díjat is felszámolnak – a jattról nem is beszélve. Összességében dupla- vagy akár triplaannyiért veszed így meg azt a finomságot, amit te magad is elkészíthetnél otthon.

Mobiljáték vásárlások

Ingyen lehet ugyan letölteni őket, de ha igazán jól akarsz teljesíteni egy mobilra kifejlesztett játékban (például a Candy Crushban), bizony a játékon belül igenis költened kell. Első ránézésre persze ezek a játékok nem kerülnek sokba, néhány szász forintba csupán, de pont ez az igazi üzlet a játékfejlesztőknek. Meggyőzöd magad, hogy ezt a néhány száz forintot meg sem érzed, aztán újra és újra rá fogsz kattintani a vásárlásra. Ne engedd, hogy behúzzanak a csőbe, töröld a bankkártyaadataidat az alkalmazásáruházból, hogy még véletlenül se tudj elgyengülni.

Fotó: Getty Images Forrás: Insider