Pénzügyek és önbizalom: 5 lépés a fájdalommentes spóroláshoz

2022. július 29.
Bár az életünk költségei egyre rémisztőbbek, a pénzügyekkel való szembenézés és a spórolás nem kell, hogy az legyen. Eláruljunk, hogyan kezdjünk neki!

Az infláció az egekben, az árak egyre magasabbak, a legtöbb ember már most a téli hónapok fűtésszámláját és rezsijét számolgatja. A gazdasági környezet semmi jót nem ígér a közeljövőre nézve, ezért is fontos, hogy megtaláljuk a fenntartható és kivitelezhető módját a pénzügyeinken való spórolásnak.

Emma Edwards pénzügyi szakértő, aki szerint a pénzügyekkel kapcsolatos önbizalom a legfontosabb ahhoz, hogy extrém spórolás nélkül is boldoguljunk. Azt is elmondta, mi kell hozzá, hogy magabiztosabban mozogjunk financiális kérdésekben és hogyan vehetjük a kezünkbe az irányítást. 

penzugy-onbizalom-tudatos-sporolas

Szemtől szembe a költségvetésünkkel

Letaglózó érzés, ahogy a hétköznapok költségei rakéta módon lőttek ki, bénítóan hat. A nyomás, amit a spórolás miatt érzünk szinte az életünk minden területén erősen rányomja bélyegét a mentális jóllétünkre is. Emiatt úgy érezhetjük, hogy a pénzügyek maguk alá gyűrtek, a rezsi lenyomott minket és képtelenek vagyunk bármit tenni. Az elkerülés azonban nem a pénzügyileg leghatásosabb megküzdési mechanizmus, a stressz ettől nem múlik el.

Ahhoz, hogy magabiztosabbak legyünk a pénzügyekben, az első lépés, ha szembenézünk a saját realitásunkkal. Üljünk le és nézzünk át mindent. Mennyit emelkedtek a költségeink? Melyek a rendszeres kiadásaink és milyen arányban állnak most a bevételeinkkel? Fontos, hogy tisztán lássuk, merre tartunk, csak így tehetjük meg a kezdőlépéseket a pénzügyi önbizalmunk visszaszerzéséhez. 

Kis áldozat, nagy hatás

Mindenki úgy szeretne spórolni, hogy minél kevesebb áldozatot kelljen hoznia, mégis jelentős hatása legyen a pénzügyeire. Ezek olyan változtatásokkal érhetők el, melyek úgy szabadítják fel a pénzünket, hogy minél kevesebb kompromisszumot kell kötnünk az életmódunkkal és szokásos rutinjainkkal kapcsolatban. 

Kezdjük a legnagyobb tételekkel:

  • Ha van hitelünk, beszéljünk a hiteltanácsadónkkal, átváltható-e kedvezőbb konstrukcióra. Ha 1 százalékot tudunk faragni a törlesztőrészleten, már az is jelentős lehet, ami a költségvetésünket illeti. 
  • Nézzük meg a telefonszámlánkat. Telefonálunk vagy inkább videóhívásokat bonyolítunk, esetleg üzeneteket küldünk? Kérdezzük meg a különböző szolgáltatókat, náluk milyen ajánlatok vannak, és váltsunk, ha valahol olcsóbban a mi szokásainknak megfelelőbb csomagot találunk. Ezzel minden hónapban spórolhatunk.
  • Ha van hitelkártyánk, kérdezzünk utána a banknál, lehetséges-e az ingyenes lemondás vagy szüneteltetés, így nem kell fizetnünk utána a kártyadíjat. Sosem tudjuk meg, ha nem kérdezünk.

A második lépés a kisebb tételek átvizsgálása, amelyek egyenként ugyan nem tűnnek nagynak, ám ha összeadjuk ezeket a költéseket, havi szinten jelentős összeget tehetnek ki. 

  • Osztozhatunk az autón egy kollégával, ismerőssel, hogy csökkenjen a benzinköltség?
  • Működhet, hogy megbeszéljük barátainkkal, hogy ki, mikor, mit főz, és osztozunk a bevásárlás költségén?
  • Van olyan zöldségtermelő a környéken, ahol előfizethetünk egy fix áras heti szállítmányra, hogy megspóroljuk a szupermarketekben zöldségre, gyümölcsre költött jelentős összeget?
  • Lehetünk kreatívak is a költségek megosztásában! Akár a streamingszolgáltatásokra is fizethetünk el közösen barátokkal családtagokkal, így a szórakozás költsége csökken, mégsem kell lemondanunk kedvenc sorozatainkról, filmjeinkről.

Mennyit érnek a pénzügyeink?

Nagyon fontos, hogy a mentális jóllétünk javuljon, miközben spórolunk is. Ehhez fontos meghatároznunk, mi és mennyit is ér nekünk. Mindenkinek más a fontossági sorrendje, így más értéke van a pénznek minden ember számára. Ha meghatározzuk, mi számít nekünk leginkább, ezekre a területekre csoportosíthatjuk át a pénzügyi erőforrásainkat más, kevésbé fontosnak gondolt dolgokról. 

Ehhez gondoljuk végig, miket vásárolunk leggyakrabban vagy mire költünk. Milyen szavak jutnak eszünkbe ezekről? Család? Szabadság? Kényelem? Egészség? Ha ezt meghatározzuk, az jó kiindulási pont ahhoz, hogy megtaláljuk, melyek a legértékesebb területek számunkra. 

Van, akinek az edzőtermi tagság lemondása a legmagátólértetődőbb módja a spórolásnak, ám mások számára az egészségnek és fittségnek nagyobb az értéke, így ők az életük más területén vágják vissza a költségeiket. 

Legyünk tisztában a folyamatokkal

Ha vezetjük néhány hétig, hónapig a költségeinket, tranzakcióinkat, meglepő dolgokat tapasztalhatunk. A pénzügyeink átcsoportosításához, spóroláshoz fontos tisztán látnunk, hol, merre megy el a pénzünk, mire költünk. Eleinte még macerásnak tűnhet minden egyes költésünket rögzíteni, ám rövid idő alatt a vásárlási rutin része lesz, és egy idő után kifejezetten élvezetes a költségvetési appban rögzíteni és átláthatóvá tenni a költéseinket.

Amikor kiderül, hogy a bevásárlásnál sokkal többet költöttünk, mint amennyinek tudatában voltunk, hamar kibogozhatjuk, hogy ebből mennyi az impulzusvásárlás és mennyi a valódi szükséglet. Ha okosabban vásárolunk, tudatosan spórolunk és jobban tervezünk, máris drasztikusan csökkenthetjük például a bevásárlásnál elköltött pénzt.

Forrás: Washington Post, Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!