5 banális hiba, ami miatt te is túlköltekezel bevásárlás közben

2024. május 24.
Bár az infláció ellen nem tehetsz semmit, néhány változtatással te is csökkentheted az élelmiszerekre fordított kiadásaidat. Segítenek a szakértők!
Bevásárlás spórolás
  • Az elmúlt években az infláció miatt szinte minden megdrágult.
  • Sokan az élelmiszereken próbálnak meg spórolni.
  • Szakértők árulják el, hogyan lehet pénzt megtakarítani a bevásárlás során.

Az elmúlt néhány év leforgása alatt rendkívül megdrágultak az élelmiszerek – az árak emelkedése pedig várhatóan csak folytatódni fog. Egy ilyen helyzetben rengeteg gondolkoznak el, vajon hogyan tudnának kicsit spórolni a heti vagy mindennapi bevásárlások során, és hogy vajon mik azok a buktatók, amik miatt bárhogy is próbálkoznak, mégis kifolyik a pénz a kezeik közül. 

A következőkben szakértők mondják el, mi az az 5 banális hiba, ami túlköltekezéshez vezethet bevásárlás közben.

1. Nem tudod, mennyit költesz jelenleg élelmiszerekre

Ha csökkenteni szeretnéd az élelmiszerre költött költségeket, az első lépés, hogy kiszámold, mennyit költesz jelenleg – mondta Rob Bertman családi költségvetési szakértő a HuffPostnak. „Néha az emberek hasraütés-szerűen választanak ki egy összeget, amihez ezentúl tartani szeretnék magukat, és katasztrófa lesz a vége” – mondta.

Bertman szerint, ha az a célod például, hogy havonta 60 ezer forintot költs élelmiszerekre, és azt gondolod, hogy jellemzően 80 ezer forintot költesz, miközben valójában 120 ezret, akkor a költségvetésedet valószínűleg nem fogod tudni betartani. 

Első lépésként tehát ki kell deríteni, mennyit is költesz valójában, majd ha ez megvan, Bertman szerint a következő lépés, hogy átgondold, milyen döntésekkel csökkentheted ezt az összeget. Ahelyett, hogy egyszerre próbálnád drasztikusan csökkenteni a kiadásaidat, Bertman azt javasolja, hogy apró, fokozatos változtatásokat hajts végre. Ebben segíthet, ha ismersz néhány más gyakori vásárlási hibát.

2. Nem készítesz étkezési tervet

A Budget Bytes alapítója, Beth Moncel a HuffPostnak elmondta, hogy az egyik leggyakoribb élelmiszer-vásárlási hiba, hogy nem készítünk étkezési tervet, vagyis nem tervezzük el, hogy pontosan hogyan fogjuk felhasználni mindazt, amit megveszünk. „Ezért hát sokakkal megesik, hogy olyan élelmiszert vásárolnak, amit végül meg sem esznek” – mondta Moncel.

Bertman is nagy híve az étkezések megtervezésének, de hangsúlyozta, hogy reálisan kell gondolkodni. „Lehet egy nagyszerű étkezési terved a hétre, de ha hazaérsz a munkából, és túl fáradt vagy a főzéshez, akkor a végén rendelni fogsz inkább” – mondta. „Fontos, hogy reálisak legyünk az időnkkel és az ambícióinkkal kapcsolatban.”

Az egyik leggyakoribb élelmiszer-vásárlási hiba, hogy nem készítünk étkezési tervet,

Az egyik leggyakoribb élelmiszer-vásárlási hiba, hogy nem készítünk étkezési tervet

3. Nem ellenőrzöd először a hűtőszekrényt

Mielőtt kisétálsz az ajtón az étkezési tervvel és a bevásárlólistával, Tiffany Doerr Guerzon pénzügyi szakértő azt javasolja, hogy ellenőrizd a hűtőszekrényt és a kamrát. Így elkerülheted, hogy olyan dolgokat is vásárolj, ami egyébként is van otthon.

„Egy másik módja a pazarlás csökkentésének, ha kihívás elé állítod magad, hogy néhány havonta csak azokat az élelmiszereket használod fel, amelyek már vannak otthon” – mondta Guerzon a HuffPostnak. „Valószínűleg szükséged lesz friss árucikkekre, például tojásra és tejre, de a legtöbb ember meglepődik azon, hogy mi minden van a kamrában, a hűtőben és a fagyasztóban.”

4. Túl sok húst fogyasztasz

Ha etikai vagy egészségügyi okokból eddig még nem próbáltad meg csökkenteni a húsfogyasztásodat, akkor tedd meg a pénztárcád kedvéért. Még ha nem is mondasz le teljesen a húsról, mind Moncel, mind Guerzon szerint a csökkentés segíthet pénzt megtakarítani. Moncel rámutatott, hogy az olyan növényi eredetű fehérjék, mint a lencse, a csicseriborsó és a bab olcsóbbak, mint a hús.

„Az egyik egyszerű módja a spórolásnak, ha csökkentjük a receptben felhasznált hús mennyiségét” – mondta Guerzon. „Ha például egy raguhoz vagy pörkölthöz fél kiló darált marhahúst kell használni, akkor helyette negyed kilót használhatunk” – mondta.

5. A polcon szemmagasságban látott termékeket veszed meg

Guerzon szerint már azzal is pénzt spórolhatsz, ha egyszerűen csak megnézed a szemmagasságban lévő és a szemmagasság alatt lévő termékek árát a boltban.

„Az emberi természet és a gyors bevásárlásra való törekvés arra késztet minket, hogy nagyobb valószínűséggel nyúljunk a szemmagasságban lévő termékek után” – mondta. „Az üzletek tudják ezt, és a drágább árucikkeket oda helyezik el. Legközelebb, amikor a boltban jársz, figyeld meg, hová helyezték el a termékeket. Lehet, hogy felfelé vagy lefelé kell nyúlnod a jobb ajánlatokért.”

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images