Infláció sütemény: a recept még a nagy világválság idejéből való, és a kedvenced lesz

2025. május 03.
Ha egyszer kipróbáljuk a nagy világválság idejéből származó süteményreceptet, rájövünk, hogy olcsón is nagyon finomat lehet sütni! Ehhez a csokis sütihez ugyanis nem kell se tojás, se tejtermék. Miért működik mégis a recept?
Infláció sütemény olcsó recept
  • A világbajnok magyar infláció mellett jól jön egy olcsó süteményrecept.
  • Még a nagy világválság idején találták ki ezt a csokis sütit, amihez nem kell se tojás, se tejtermék.
  • Miért olyan finom mégis az olcsó sütemény?

Minden egyre drágább, szárnyal az infláció, így jól jön egy olyan süteményrecept, amihez nem kell se tojás, se vaj. Még a nagy világválság idején, az 1920-as években találták ki ezt az olcsó sütireceptet, és remekül működik a drága hozzávalók nélkül is. 

Nem minden régi recept állja ki az idő próbáját, de ezt a kakaós süteményt mindenképp érdemes kipróbálnunk, ugyanis tényleg finom. Ráadásul nagyon olcsó! Mutatjuk, hogy készül az inflációs sütemény!

Az inflációs sütemény receptje

Hogyan készül az inflációs sütemény?

Hogyan készül az inflációs sütemény?

Hozzávalók az inflációs sütihez:

  • 25 gramm kakaópor
  • 230 ml meleg kávé vagy forrásban lévő víz, esetleg a kettő keveréke
  • 130 gramm kristálycukor
  • 60 gramm porcukor
  • 80 ml étolaj
  • 1 evőkanál ecet vagy almaecet
  • 1 csomag vanilincukor
  • 180 gramm liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Az inflációs sütemény elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy kisméretű tepsit sütőpapírral. 
  2. Keverjük el a kakaóport a forró vízben vagy kávéban. Ez kihozza a kakaó ízét még jobban, így olcsóbb kakaóporral is csokisabb lesz a sütemény. Ízlés szerint használhatjuk a kávét vagy a vizet.
  3. Adjuk hozzá a többi folyékony hozzávalót az ecettel és cukrokkal együtt. 
  4. A száraz összetevőket egy másik tálban keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat. Ekkor azonnal buborékozni kezd a tészta. Amikor elülnek a buborékok, egy könnyű és lágy tésztát kapunk.
  5. Öntsük a tésztát a sütőformába, majd tegyük a sütőbe 25-30 percre. Süssük tűpróbáig.

Tippek az infláció süteményhez

Tűpróbáig süssük az inflációs süteményt

Tűpróbáig süssük az inflációs süteményt

  • Azért kell az olcsó süteménybe az ecet, mert a szódabikarbónával reakcióba lépve így tojás nélkül sem lesz tömör a tészta. 
  • Készíthetünk csokimázat is a süteményhez, ehhez csak keverjünk össze 60 gramm porcukrot, 2 evőkanál kakaóport, egy csomag vanilincukrot 1-2 evőkanál meleg vízzel vagy kávéval. 

Forrás: Insider, fotó: Unsplash/Nordwood Themes, Curated Lifestyle