3 desszert, amit fehérjediéta alatt is bármikor megehetsz

2023. január 31.
Nem kell mást tennünk, csak kicserélni néhány hozzávalót, és máris ehetünk olyan klasszikus desszerteket a fehérjediéta alatt is, mint a csokis keksz, almás pite vagy a sajttorta.
  • A keto és a desszert nem feltétlenül az a két szó, amit gyakran kapcsolunk össze.
  • Ha megváltoztatunk néhány összetevőt, a fehérjediéta alatt is nagyon finom süteményeket ehetünk.
  • A keksztől a pitéig szinte minden népszerű desszertnek van keto verziója.

Nem kell lemondanunk a fehérjediéta alatt sem az édességekről és süteményekről. Viszont jó, ha tudjuk, melyik összetevők megváltoztatásával tehetjük ketokompatibilissé a desszertjeinket. 

Például ha a fehér lisztet alacsony szénhidráttartalmú mandula- vagy kókuszlisztre cseréljük, máris belefér a fehérjediétába. A fehér cukrot helyettesíthetjük sztíviával, erithritollal, hogy a fehérjediéta alatt is beleférjünk a szénhidrátadagba. Mutatjuk, milyen recepttel készíthetjük el a finomságokat a fehérjediéta alatt

Keto amerikai csokis keksz

A csokis keksz az az édesség, ami mindig kéznél kell, hogy legyen, ha ránk törne a nassolás utáni vágy. Chocolate Covered Katie receptje a fehérjediéta alatt is nyugodtan megehető. Alacsony szénhidráttartalmú összetevőket tartalmaz, mandulalisztet és erithritol- vagy sztíviaport. Egy kekszben 2,1 gramm szénhidrát van.

A csokis keksz is ehető fehérje diéta alatt kis módosítással

A csokis keksz is ehető fehérjediéta alatt kis módosítással

Hozzávalók:

  • 225 gramm mandulaliszt
  • 2-4 evőkanál csokicsepp vagy cukormentes csokicsepp
  • 2 evőkanál cukornak megfelelő sztívia vagy erithritolpor
  • ¼ teáskanál só
  • ⅛ teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2-3 teáskanál tej, ha szükséges

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 
  2. Keverjük össze a hozzávalókat. Adjunk annyi nedvességet hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk.
  3. Készítsünk belőle kekszeket (először egy golyót formázzunk, majd lapítsuk ki).
  4. Ha tepsire raktuk a kekszeket, 10-12 perc alatt süssük készre.
  5. Hagyjuk hűlni még 10 percet, mielőtt ennénk. Előtte túl lágy lehet.

Tápanyagok egy kekszben: 80 kcal, 7,1 zsír (3 g szaturált zsír), 1,9 g fehérje, 3,3 g szénhidrát, 1,2 g rost, 0 g cukor, 61 g nátrium.

Alacsony szénhidráttartalmú sajttorta

Semmi sem kényeztet úgy, mint egy ízletes, zamatos sajttorta. A klasszikus receptben azonban rengeteg hozzáadott cukor és fehér liszt is található. Ha fehérjediéta alatt is akarunk sajttortát enni, ezeket kell kicserélnünk. Csak 8 hozzávaló kell a keto sajttortához, és 10 perc alatt előkészíthető. Ami még jobb, hogy egy szelet szénhidráttartalma csupán 5 gramm.

A sajttortáról sem kell lemondanunk fehérje diéta alatt

A sajttortáról sem kell lemondanunk fehérjediéta alatt

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 450 gramm mandulaliszt
  • 76 gramm vaj
  • 2 evőkanál sztívia
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 860 gramm natúr krémsajt
  • 100 gramm sztíviapor
  • 3 nagy tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítése:

A mandulaliszt alap:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy 23 centiméter átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
  2. Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. A tészta kissé morzsás állagú lesz.
  3. Nyomkodjuk bele a tortaforma aljába a tésztát. Süssük 10-12 percig, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni 10 percet.

A keto sajttorta töltelék:

  1. Konyhai robotgéppel keverjük össze a krémsajtot és az édesítőt, míg habos nem lesz.
  2. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat.
  3. Keverjük bele a citromlevet és a vaníliakivonatot.

Alacsony sebességen keverjük a tölteléket, különben túl sok levegőbuborék kerül bele, ami a sajttortánál nem túl jó.

A fehérjediéta alatt is fogyasztható sajttorta összeállítása:

  1. Öntsük a tölteléket a tortaalapra. Simítsuk el egy spatulával a tetejét. Néhányszor üssük a pulthoz a tortaformát, hogy kimenejenek a buborékok a töltelékből.
  2. Süssük 40-55 percig, míg a közepe is majdnem kész nem lesz, de még folyós állagú marad.
  3. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tegyük legalább 4 órára hűtőbe tálalás előtt. Ne próbáljuk kiszedni a formából, mielőtt teljesen lehűlt volna.

Tápanyagok egy szelet keto sajttortában: 325 kcal, 31 g zsír, 7 g fehérje, 6 g szénhidrát, 1 g rost, 2 g cukor.

Almás pite fehérjediéta alatt

Az almás pitét mindenki szereti. Egyetlen probléma van csak vele: egyetlen szeletben 41 g szénhidrát van! Mutatjuk, melyik az a titkos összetevő, ami segít, hogy fehérjediéta alatt is ehessünk almás pitét.

Kis csalás van a fehérje diéta alatt is fogyasztható almáspitében

Kis csalás van a fehérjediéta alatt is fogyasztható almás pitében

Hozzávalók:

Az alma töltelékhez:

  • 110 gramm vaj
  • 50 gramm sztíviapor
  • 6 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál őrölt kardamom
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 1 közepes sütőtök (vagy cukkini) felkockázva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A keto pitetésztához:

  • 450 gramm mandulaliszt
  • 50 gramm sztíviapor
  • ½ teáskanál só
  • 110 gramm olvasztott vaj
  • 1 nagy tojás
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 2 evőkanál víz

Elkészítése:

A keto almatöltelék:

  1. Egy kis tálban oldjuk fel a zselatint 3 evőkanál citromlében.
  2. Egy nagyobb lábosban olvasszuk meg a vajat. Keverjük hozzá az édesítőt, a maradék 3 kanál citromlevet és a fűszereket. Ha a zselatin megszilárdult, keverjük azt is hozzá, míg teljesen fel nem oldódik.
  3. Adjuk hozzá a sütőtököt. Forraljuk fel. Főzzük 30-40 percig, míg a tök teljesen puha nem lesz, az almatöltelékhez hasonló állagú.
  4. Keverjük hozzá a vaníliakivonatot. 
  5. Hűtsük kézmelegre, legalább 20 percig.

A keto pitetészta:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Gyúrjuk tésztává a hozzávalókat a zselatin és víz kivételével.
  3. Oldjuk fel a zselatint a vízben, majd azt is gyúrjuk a tésztába.
  4. Felezzük el a tésztát. Egyik felét terítsük a piteforma aljába. Az oldalát is béleljük ki a tésztával.
  5. Süssük a tésztát 10-12 percig, míg arany színű nem lesz.
  6. Ha kész, hagyjuk hűlni 10 percig. Ekkor rakjuk rá a tölteléket.
  7. A tészta másik felét nyújtsuk ki és terítsük a pite tetejére. Lyukakat hagyjunk rajta, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
  8. Süssük arany színűre.

Tápanyagok egy szelet keto almás pitében: 363 kcal, 33 g zsír, 10 g fehérje, 12 g szénhidrát, 4 g rost, 3 g cukor.

Forrás: EverydayHealth Fotó: Canva