Sajtos, karamellás, wasabis – manapság rengetegféle ízesített popcornt kóstolhatunk, de ha a szívünkbe nézünk, valószínűleg könnyen belátjuk, hogy ezek a mesterséges ízfokozók amilyen szerethetőek, olyan pusztítóak.
Minden szempontból sokkal jobban járunk, ha otthon kísérletezünk házi popcornnal! Egyrészt jóval olcsóbban kijövünk, ha piacon vett kukoricaszemekből pattogtattunk kukoricát, másrészt így tényleg mi alakíthatjuk a csemege ízvilágát.
Az alábbi verzióban egy igazi ízbomba fűszervaj készül a kukoricához, ahol olcsó műsajt helyett valódi parmezánt használunk. Emellett jó adag fokhagyma is kerül hozzá, így tényleg elképesztően karakteres és isteni finom lesz a végeredmény.
Mire figyelj a házi popcorn készítésénél?
A házi popcorn készítésének másik előnye, hogy irtó jó móka, ennek ellenére sokan tartanak tőle, hogy elszúrják a dolgot, és ott maradnak a nem kipattogott szemek, vagy még rosszabb, odaég az összes kukorica.
A pattogatott kukoricát készíthetjük mikróban vagy tűzhelyen – utóbbinak nagy előnye, hogy átlátszó fedő alatt folyamatosan rajta tarthatjuk a szemünket a folyamatokon. Használjunk olyan zsiradékot, ami jól bírja a hőt, és vegyük figyelembe, hogy az íze jó eséllyel érződik majd a kukoricánkon. Az is fontos, hogy a kukorica mindenképpen jó minőségű legyen: a legjobb, ha piacon vásároljuk egy megbízható árustól.
Sütés közben hallgassuk figyelmesen a pattogást, és amikor véget ér, gyorsan állítsuk le a folyamatot. Így tényleg olyan lesz kedvenc nasink, mint a moziban – ha nem még jobb!
Fokhagymás-parmezános popcorn házilag
Hozzávalók:
- 1/4 csészényi pattogtatni való kukorica
- 4-6 gerezd fokhagyma lereszelve
- 4 ek vaj
- 2 ek. reszelt parmezán sajt
- 1 csipet szárított bazsalikom
- 1 csipet só
- ízlés szerint egy kevés chilipehely
Elkészítés:
- A házi pattogatott kukoricához pattogtassuk ki a kukoricaszemeket: zacskós verzió esetén kövessük a csomagolás leírását, de készíthetünk piacon kapható, kimért verzióból is. Ebben az esetben egy nagy lábosban melegítsünk olajat, majd dobjuk rá a kukoricát, és közepes lángon pattogtassunk ki minden szemet!
- Miközben készül a kukorica, dobjuk a vajat és a lereszelt fokhagymát egy mikrózható tálkába, és 10-15 másodperc alatt melegítsük őket össze! Egy kanál hátsó felével alaposan nyomkodjuk össze a pasztát!
- Adjuk a parmezánt is a vajhoz, majd tegyük vissza a mikróba még 10 másodpercre, míg a vaj teljesen felolvad! Ezek után adjunk hozzá sót és egy kevés bazsalikomot és ízlés szerint egy kis chilipelyhet is!
- A popcorn felét öntsük egy nagyobb tálba, majd locsoljuk rá a fűszeres-sajtos vaj felét! Egy kis alufóliával fedjük le a tálat és alaposan rázzuk össze! Ezek után ismételjük meg a folyamatot a popcorn és a „szósz” másik felével! Azonnal fogyasszuk!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images