A fogunk bánja, ha így esszük a kukoricát

2023. június 30.
Azt gondoljuk, mindent tudunk a szájhigiéniáról és mindent megteszünk a fogaink egészségéért? Akkor most gondoljuk át, hogyan esszük az almát, kukoricát vagy éppen isszuk a jeges turmixot.
A kukorica evése csőről árthat a fogaknak
  • Beleharapni egy egész almába lehet túl nagy nyomás a fogaknak.
  • Sok fogunk csupán azért romlik el, mert bizonyos ételeket a fogaink egészségének szempontjából nem helyesen fogyasztunk.
  • Egészséges ételek is tehetnek kárt hosszú távon a fogainkban.

Nem titok, hogy döntő fontosságú a fogaink egészségének szempontjából, mit eszünk és iszunk. Gondoljunk csak a fogzománcot roncsoló cukros ételekre vagy a kávéra, ami elszínezheti a fogainkat. Amellett azonban, hogy mit eszünk, arra is nagyobb figyelmet kellene fordítanunk, hogyan eszünk bizonyos ételeket.

„Az elterjedt evési módok bizonyos ételek esetében kifejezetten károsak lehetnek a fogainkra. Pedig alapvetően egészséges ételekről van szó – mondta Dr. Cheryline Pezzullo New York Egyetem Fogorvostudományi Karának klinikai professzora. – Idővel emiatt gyengülhet a fogzománc, károsodhat a fog és jelentősen növeli a fogorvosi beavatkozások szükségességét.”

Mivel senki sem szereti, amikor a rendszeres féléves fogorvosi szűrésen azt hallja, hogy tömni kell a fogát, ha változtatunk azon, hogyan esszük ezeket az ételeket, megmenthetjük a fogainkat. 

Citrusfélék

A citrom, narancs, grapefruit savas gyümölcsök, emiatt roncsolhatják a fogzománcot. A lehető legkisebbre csökkenthetjük ezt a hatást, ha minél gyorsabban rágjuk meg és nyeljük le a citrusféléket. Így sokkal rövidebb ideig érintkeznek a fogainkkal. 

Az is segíthet, ha a citrusfélék fogyasztása után azonnal kiöblítjük tiszta vízzel a szánkat, így semlegesíthetjük a savasságot. A gyümölcslé esetében a szívószál lehet a hasznunkra: így a lehető legkevésbé ér a fogainkhoz a savas innivaló.

Alma, nyers zöldségek

A metszőfogunk bánhatja, ha csak úgy beleharapunk egy egész almába

A metszőfogunk bánhatja, ha csak úgy beleharapunk egy egész almába

Amikor beleharapunk egy egész almába, az nagyon nagy nyomást jelent a fogainkra. Ez fogérzékenységet válthat ki, károsíthatja a zománcot. A fogorvos azt javasolja, vágjuk gerezdekre a gyümölcsöt, így azonnal a hátsó őrlőfogakhoz tehetjük a szánkba, és nem a metszőfogakkal kell megküzdenünk a kemény gyümölccsel.

Hasonlóan az almához, a nyers zöldségek is a fogak gyengülését okozhatják. Különösen a sárgarépát érdemes felkarikázva vagy felcsíkozva fogyasztani.

Kukorica csövön

Ha egyenesen a csőről rágcsáljuk le a kukoricát, az almához hasonlóan nagy nyomást helyez a metszőfogakra. Gyakoriak a lepattanások, ami után pótlásra, helyreállításra lehet szükség. Megóvhatjuk a fogainkat, ha levágjuk a szemeket a kukoricacsőről, és inkább salátában, levesben fogyasztjuk.

Savanyúság

Hasonlóan a citrusfélékhez, a savanyúság is erősen roncsolhatja a fogzománcot. Azzal, hogy az ebéd mellé eszünk savanyú uborkát, persze nem ártunk különösebben a fogainknak. De ha gyakran fogyasztjuk, érdemes a citrusféléknél leírt óvintézkedéseket ebben az esetben is megtennünk. 

Pattogatott kukorica, chips

A pattogatott kukorica vékony maghéja vagy a chipsről letört apró darabka az íny és a fog közé szorulva fájdalmas gyulladást okozhat. A legjobb, ha a popcornozás vagy burgonyaszirom fogyasztása után azonnal fogat mosunk és fogselyemmel kitisztítjuk a fogközöket is. 

Nem árt persze óvatosnak lenni azokkal a szemekkel is a popcorn esetében, amik nem pattogtak ki rendesen. Ezek elég gyakran juttatják letört fogakkal a fogorvos rendelőjébe az embereket.

Olajos magvak

Az olajos magvak kifejezetten foggyilkos ételek a fogorvos szerint

Az olajos magvak kifejezetten foggyilkos ételek a fogorvos szerint

Különösen az egész szemek rágcsálása esetén könnyen keletkeznek mikrorepedések a fogzománcok. Ezt abból tudhatjuk, ha egyébként is fájdalmassá válik a rágás, érzékennyé válik a fogunk a forró vagy hideg ételekre, italokra. 

Együnk egyszerre kevés szemet, fogyasszuk joghurttal, zabkásán összetörve a magokat, így megóvhatjuk a fogainkat.

Jeges turmixok, smoothie-k

A jeges turmixok nem csak azért lehetnek károsak, mert sok cukrot és savas gyümölcsöt tartalmaznak. A sűrűbb textúra miatt jobban rátapadnak a fogak felszínére, így növelik a fogszuvasodás kockázatát. A magok – például a málna, eper esetében – beszorulhatnak a fog és az íny közé, így fájdalmas gyulladást válthatnak ki.

Ha szívószállal iszunk és kiöblítjük vízzel a szánkat a turmix fogyasztása után, hozzájárulhatunk a fogaink egészségének megőrzéséhez.

Azonnal mossunk fogat az alábbi ételek után

Vannak olyan ételek, amikkel nem szabad viccelni, és azonnal fogat kell mosni, ha ilyet ettünk. Mutatjuk, melyek ez az ételek és italok a fogorvos szerint:

  • sült hús – az apró darabkák a fogak közé szorulhatnak, fogszuvasodást, rossz leheletet okozva
  • kenyér – cukorrá alakul a gabona a szájban, így kedvez a fogszuvasodást okozó baktériumoknak
  • burgonya – puha állaga miatt a fogakra tapad, keményítő tartalma miatt növeli a fogszuvasodás esélyét
  • paradicsomszósz – erősen savas hatása miatt károsíthatja a fogzománcot
  • szárított gyümölcs – ragacsos, magas cukortartalma miatt táptalaj lehet a szájban a baktériumok számára, melyek fogszuvasodást okoznak

Forrás: The Huffington Post, fotó: Unsplash