4 ok, amiért nemcsak finom, de kifejezetten egészséges is a pattogatott kukorica

2022. január 29.
Persze nem mindegy, hogyan készítjük el. Ha megtanuljuk azt az egyszerű módszert, amivel a tűzhelyen saját magunk pattogtathatunk egy tűzálló edényben, egy nagyon egészséges és finom nassolnivalót kapunk.

A pattogatott kukorica sokkal több egy népszerű rágcsálnivalónál. A pattogatott kukorica ugyanis teljes értékű gabona, ami rostban és antioxidánsokban gazdag, így fontos része lehet az egészséges étrendnek. Ugyanakkor nem mindegy, hogyan készítjük el és miként fogyasztjuk. 

pattogatott-kukorica-egeszseg

Így a legegészségesebb

A pattogatott kukorica tehát rostban gazdag, kalóriában szegény étel. Ám amikor ezt halljuk, olyankor biztosan nem a zacskós, mikróban elkészíthető változatra gondolnak. Ez ugyanis egyáltalán nem egészséges. „A zacskós popcorn hozzáadott olajat, zsírt, cukrot, sót is tartalmazhat, attól függően milyen ízesítésűt veszünk le a polcról” – hívta fel rá a figyelmet Kim Pierpont, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának dietetikusa. 

Vásároljunk inkább sima magokat, és pattogtassuk ki a tűzhelyen. Ehhez csak tegyük a kukoricaszemeket egy magasabb falú serpenyőbe néhány csepp vízzel, fedjük le tetővel, majd várjuk meg, míg a tűz fölött kipattog. De pattogtathatunk air fryerben is, ha van ilyen gépünk. 

Az első nagy különbség a kalóriákban van:

  • a meleg levegőn, tűzhelyen pattogtatva: 30 kalória
  • olajjal pattogtatva tűzhelyen: 35 kalória
  • enyhén vajazott popcorn: 80 kalória

Azt meg kell jegyeznünk, hogy a kiegyensúlyozott étrendben igenis van része a zsírnak, a bevitt kalória mintegy 35 százaléka zsírból kell, hogy származzon. Viszont nagy különbség van zsír és zsír között is: a hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj nem egyenértékű az egészség szempontjából például ugyanakkora mennyiségű állati zsiradékkal, vajjal.

Természetesen attól, hogy a tűzhelyen pattogtattuk, ízesíthetjük a popcornunkat, akár édes, akár sós változatot szeretnénk. A fokhagymapor, Cayenne bors, feketebors, vagy éppen a fahéj, kakaópor mind pikáns és különleges finomságot eredményez.

Miért egészséges?

Azon túl, hogy a friss pattogatott kukorica istenien roppanós, remek rost- és antioxidáns forrás, sőt, számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, melyek szükségesek a kiegyensúlyozott étrendhez. 

1. Kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok 1 csésze pattogatott kukorica közel 30 gramm káliumot tartalmaz. Ez az ásványi anyag segíti az idegrendszer működését és a folyadékháztartás egyensúlyát. Magnéziumból is jelentős mennyiséget találhatunk a pattogatott kukoricában (11 mg), ami a csontok, agy és izmok egészségéhez szükséges. Emellett vasat és cinket is tartalmaz a popcorn a roston és fehérjén túl. „Egy adag pattogatott kukorica általában 3 csészényi, amivel a napi szükséges rostbevitel 16 százalékát fedezhetjük” – mutatott rá a dietetikus.

2. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát „A pattogatott kukorica teljes értékű gabona, ami azt jelenti, hogy tartalmazza a gabona minden részét – mondta Pierpoint. – A teljes értékű gabona fogyasztása a kutatások szerint segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mivel csökkenti a vérnyomást.”

A benne található rost a vérnyomáson túl a koleszterinszintre is jó hatással van, csökkenti a rossz koleszterin szintjét a szervezetben.

3. Támogatja az emésztést „Szintén a magas rosttartalommal függ össze az emésztésre gyakorolt jótékony hatása” – mutatott rá a dietetikus. A növényi rost csökkenti a szorulásra való hajlamot, javítja a bélmozgást. Emellett a pattogatott kukoricában található összetett szénhidrátok hozzájárulnak a bélrendszer egészséges baktériumflórájának fenntartásához is.

4. Csökkentheti bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét A pattogatott kukoricában nagy mennyiségben található meg a fenolsav nevű antioxidáns, másnével polifenolok. Számos tanulmány alátámasztotta már korábban, hogy a polifenolok csökkentik például a mell- vagy prosztatarák kialakulásának kockázatát. „A polifenolok növényi táplálékban találhatók meg, segítenek semlegesíteni a szabadgyökök romboló hatását – mondta a dietetikus. – A szabadgyökök nemcsak bizonyos ráktípusok, de a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásáért is felelőssé tehetők sok esetben.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!