Védd meg a jégkrémedet! Hogyan teszi tönkre a fagyasztó, ha nem vigyázol?

2025. július 27.
Imádjuk a fagyit! Kivéve, ha jégdarabok és -kristályok vannak benne, amikor kivesszük a fagyasztóból. Hogyan előzhetjük meg, hogy a mélyhűtő túlfagyassza és tönkretegye a jégkrémet? Megvannak a házi praktikák!
Csokoládé dobozos jégkrém, benne egy fagyiskanállal, körülötte táblás csokik
  • Soha többé nem kristályosodik ki a fagyasztóban a jégkrém, ha bevetjük ezeket a konyhai trükköket.
  • Miért fagyasztja túl és teszi tönkre a mélyhűtő a dobozos jégkrémet?
  • Minél gyakrabban vesszük ki-be a jégkrémet a fagyasztóból, annál nagyobb valószínűséggel sérül és kristályosodik ki.

Amikor egy gombóc fagyi ára már az ezer forinthoz közelít, a legtöbb ember azért inkább úgy dönt, hogy dobozos jégkrémet tart otthon a hétköznapokra, és a fagylaltozást ünnepi alkalmakra tartogatja. Jó dolog egy gombóc fagyit megenni otthon is, amikor a kánikulából beérünk a lakásba.

Annál bosszantóbb viszont, amikor a dobozban kristályos, jeges fagyit találunk. Miért teszi tönkre a fagyasztó a jégkrémet? Hogyan előzhetjük meg, hogy túlfagyassza a mélyhűtő a dobozos fagyit?

Miért kristályosodik ki a jégkrém a fagyasztóban?

Amikor a fagyi megolvad egy kicsit, mikor kivettük a mélyhűtőből, hogy szedjünk belőle, majd visszakerülve a fagyasztóba újra megfagy, jégkristályok képződnek. Minél gyakrabban történik ez a ki-be rakosgatás, annál nagyobbak lesznek a kristályok. Ez egy ponton túl sokat ront a jégkrém textúráján és élvezeti értékén, valljuk be.

A jégkrém esetében tehát mondhatjuk, hogy a célunk nem feltétlenül az, hogy megfagyasszuk, hanem az, hogy ne olvadjon meg. Viszont nem minden jégkrém olyan, mint az új magyar csodafagyi, ami egyáltalán nem folyik. De milyen praktikát vessünk be a kikristályosodás megelőzésére?

Legjobb házi praktikák a jégkrém kikristályosodása ellen

1. Fordítsuk fejre a dobozt

Igen, tényleg! Steve Marko, a Tillamook Creamery kutatás-fejlesztési igazgatója szerint, ha fejjel lefelé tesszük be a fagylaltos dobozt a fagyasztóba, az olvadt fagyi a tetőhöz fagy vissza. El tudjuk képzelni innen már, hogy ezzel kvázi lezárja a dobozt, és csökkenti a kristályok kialakulását.

Extra tipp: 

Helyezzük a dobozt a fagyasztó legaljára, mivel ott a leghidegebb, így stabilabban megőrizhetjük az állagát.

Fagyasztó dobozos jégkrémekkel, jéggel és fagyitölcsérrel

Melyik polcra tegyük a dobozos jégkrémet a fagyasztóban, hogy ne kristályosodjon ki?

2. Gyorsan kanalazzunk és okosan

A kanalazás technikája is számít. Ha kívülről befelé haladunk, egyenletesebb olvadást (és visszafagyást) érhetünk el. De a legfontosabb szabály: gyorsnak kell lennünk. Nincs hosszú ízlelgetés a konyhapulton. Vegyük ki, kanalazzunk, zárjuk vissza, irány a fagyasztó. Mindezt gyorsan!

Bevásárlási tipp: 

Mindig utoljára vegyük meg a fagyit, és használjunk hűtőtáskát vagy hűtőtasakot, amíg hazaérünk. Minden perc számít, főleg egy nyári napon.

3. Védelem belülről: zárjuk le a levegő ellen

A Ben & Jerry’s csapata szerint az egyik leghatékonyabb módszer a jégkrém kikristályosodása ellen a levegő kizárása. Mielőtt visszatennénk a doboz tetejét, terítsünk rá egy réteg sütőpapírt, viaszos papírt vagy frissen tartó fóliát, és úgy zárjuk le. Így kevesebb levegő marad bent, kevesebb lesz a jégkristály.

Extra tipp:

Ha igazán biztosra akarunk menni, tegyük az egész dobozt egy légmentesen zárható műanyag zacskóba. Ez nemcsak a fagylaltot, de a többi fagyasztott finomságot is megóvja a szagok keveredésétől.

Ha nem fagylaltot fagyasztunk…

Ugyanezek az elvek működnek más fagyasztott ételeknél is (persze van, amit egyáltalán nem célszerű a mélyhűtőbe tennünk):

  • rekesszük ki a levegőt, 
  • kerüljük a gyakori hőmérséklet-ingadozást, 
  • tároljunk légmentesen. 

Lehet, hogy kicsit több előkészületet igényel, de hosszú távon nemcsak az ételeink maradnak frissebbek, hanem pénzt is spórolhatunk vele.

Forrás: Mental Floss, fotó: Getty Images