6 gyakori hiba, amit a fagyasztott zöldséggel elkövetünk

2019. szeptember 25.
Vannak olyan időszakok, amikor már csak álmodozhatunk a friss zöldségekről, és muszáj fagyasztottat használnunk. Hogyan kerülhetjük el, hogy a zöldségünk puha, pépes masszaként végezze ahelyett, hogy roppanós formában kerülne a tányérunkra?

Mindenki tudja már, hogy a kiegyensúlyozott étrendhez szükséges a napi zöldségadag elfogyasztása. Ebben segíthetnek a szűkösebb évszakokban a fagyasztott zöldségek, melyek legalább olyan egészségesek, mint a frissek, ám a főzés során könnyen sérülhet az állaguk. Milyen hibák vezethetnek oda, hogy a végeredmény nem olyan lesz, mint vártuk?

1. hiba: Rossz zacskót választunk a boltban
Mielőtt a bevásárló kosarunkba tennénk egy zacskó fagyasztott zöldséget, rázzuk fel, hogy lássuk, vannak-e csomókba fagyott részek benne. “Ha tömbökben áll a zöldség, azt jelenti, hogy kissé megolvadt és újra megfagyott valahol út közben. Ez nemcsak az állagot, de a tápanyagtartalmát is negatívan befolyásolja” – mondta Beth Auguste dietetikus.

2. hiba: Nem a megfelelő ételhez használjuk
“A fagyasztott zöldségek a legjobban egytálételekhez, levesekhez és olyan fogásokhoz használhatóak, amelyek több összetevőt is tartalmaznak, így nem a fagyasztott zöldség textúrája és íze van előtérben” – javasolta Lisa Shepherd, a Közép-Tennessee-i Egyetem tápanyagkutatója.


3. hiba: Felolvasztjuk használat előtt
A legnagyobb hibalehetőség a fagyasztott zöldségeknél az állagban rejlik. “A fagyasztás során a vízmolekulák kitágulnak, így a zöldségek sejtfala az eljárás során a maximumra nyúlik ki” – magyarázta Shepherd. “Ezért lesz kiolvasztás után olyan puha, pépes az állaga.” Semmi szükség rá, hogy használat előtt felolvasszuk a fagyasztott zöldséget. Ha még szilárd, fagyott állapotban használjuk fel, a lehető legjobb marad a textúrája a kész ételben is.

4. hiba: Ha nem olvasztjuk és szűrjük le
Ez ellentétesen hangzik azzal, amit a hármas pontnál leírtunk, ám bizonyos ételek esetében a fagyasztott zöldség kiolvasztása elengedhetetlen, és végzetesen befolyásolhatja a főzés végkimenetelét. A fagyasztott spenót klasszikus példa: ha fagyottan tesszük például a pizza tetejére, miközben felenged, kiereszti magából a vizet, és eláztatja az ételt.

5. hiba: Túl korán adjuk az ételhez
A legtöbb fagyasztott zöldséget blansírozzák, azaz néhány pillanatra forrásban lévő vízbe merítik, hogy deaktiválják azokat az enzimeket, amelyek befolyásolhatják fagyasztás során az ízt és az állagot. Ezért nincs szüksége a fagyasztott zöldségnek olyan hosszú főzési időre, mint a frissnek, nem szabad ugyanolyan idővel kalkulálni, mint friss zöldek esetén. “Ha ugyanannyi ideig sütnénk-főznénk őket, a tápanyagok, vitaminok nagy részét kifőznénk belőlük” – figyelmeztet a tápanyagkutató.

6. hiba: Túl sokáig tároljuk
Valóban igaz, hogy a fagyasztás olyan konzerváló eljárás, amely sokkal hosszabb ideig megőrzni egy zöldség frissességét. Ám a növényekben található enzimek ettől még működnek, csupán lelassulnak. Körülbelül 12 hónapig használható fel egy fagyasztott zöldség, ám a szín, íz és állag ezalatt változhat. Ha azt akarjuk tehát, hogy minél jobban hasonlítson az élmény a friss zöldség fogyasztásához, minél hamarabb célszerű felhasználó a fagyasztónkból is.

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash