- A svédek uborkasalátája a magyaros tejfölössel ellentétben egy frissítőbb, pikánsabb savanyúság.
- Gyakran kerül bele a skandináv kedvencnek számító friss kapor is, amitől még üdítőbb és gazdagabb lesz.
- A svéd uborkasaláta villámgyorsan elkészül és télen-nyáron szuper kiegészítő az asztalon.
A legtöbb nemzetnek megvan a saját uborkasalátája, ami egyértelműen bizonyítja, hogy ennek a lédús, roppanós zöldségnek mindig ott van a helye az asztalon! Ázsiában népszerű a smashed cucumber, vagyis az összezúzott uborka, ami egészen különleges textúrát ad az uborkának, míg mi magyarok leginkább a krémes, tejfölös változatot szeretjük, de nálunk is megtalálható az ecetes uborkasaláta is.
A svéd uborkasaláta félig saláta, félig savanyúság, egy jóval könnyedebb, üdébb étel, amit gyakran a kapor tesz még frissebbé. Úgynevezett „gyors savanyítással” készül, szóval nem kell nagyon előre gondolkodnunk, ha enni szeretnénk, bármikor összedobhatjuk egy nyári grillpartihoz izgalmas frissítőnek!
Miért jó ötlet uborkát enni?
Az uborka nyáron az egyik legjobb választás a zöldségek között, ugyanis nagyon jól hidratál és szuperül frissít. Mivel a zöldség 90-96 százaléka víz, nagyon jól támogatja a folyadékpótlást, ráadásul kalóriatartalma is rendkívül alacsony.
De nem csak ezért éri meg uborkát enni! Az uborka rosttartalma által segíti az emésztést, emellett a méregtelenítési folyamatokat is támogatja.
Az uborkában ráadásul sok A-, C-, és K-vitamin található, de káliumban, magnéziumban és foszforban is gazdag – így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segítségünkre lehet.
Lássuk, hogyan támogathatja az uborka egészségünket egy istenien finom formában, svéd uborkasalátaként!

A svéd uborkasaláta kaporral az igazi
Svéd uborkasaláta receptje
Hozzávalók:
- 1 nagyobb kígyóuborka
- 120 ml fehér ecet (plusz még kb. 30 ml)
- 60 ml víz
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- egy marok friss kapor felaprítva
Elkészítés:
- Az uborkát alaposan tisztítsuk meg, majd mandolin segítségével vágjuk vékony szeletekre!
- Helyezzük a felszeletelt uborkát egy közepes tálba, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot és 120 ml ecetet! Hagyjuk állni körülbelül 5 percig, majd öntsük le a folyadék nagyjából háromnegyedét – az uborka ugyanis sok levet ereszt a sózás hatására.
- Ezek után adjuk az uborkához a maradék 30 ml ecetet, majd alaposan forgassuk össze az egészet. A sósságot-édességet vagy savasságot nyugodtan finomítsuk a saját ízlésünk szerint!
- Az elkészült uborkasalátához adjuk hozzá a friss kaprot, ezt is alaposan forgassuk össze a zöldséggel!
- Tálaljuk hidegen, hogy igazán frissítő legyen a salátánk!
Forrás: DaytonaDanielsen Fotó: Getty Images