- Az 53 éves Mitzi története 23 évvel ezelőtt kezdődött, amikor kislánya születése után cukorallergiát diagnosztizáltak nála.
- Teljesen száműzte étrendjéből a cukrót, aminek számos pozitív hatása lett.
- A bőre olyan fiatalos, hogy éveket letagadhatna.
Mitzit gyakran éri a megjegyzés: ötvenhárom évesen legfeljebb negyvennek tűnik. A története huszonhárom évvel ezelőtt kezdődött, amikor kislánya születése után cukorallergiát diagnosztizáltak nála. Már egy apró falat édesség is napokig tartó rosszullétet okozott neki – olyan volt, mintha mérget evett volna, és a legrosszabb másnaposság gyötörné. Végül teljesen lemondott a cukorról, sőt a legtöbb keményítőt is kiiktatta az étrendjéből.
Ma New York utcáin sétálva férfiak minden korosztályból utánafordulnak. Úgy véli, a cukor elhagyása nemcsak az alakjára, hanem az arcára is látványos hatással volt: ráncai alig láthatók, a bőre pedig smink nélkül is üde és ragyogó.
A cukor öregítő hatása
Mitzi utánanézett, valóban lehet-e összefüggés a cukormentes étrend és a lassabb öregedés között. Kutatásai során megtudta, hogy a cukor több formában is jelen van: nemcsak a csokoládéban, a fagylaltban, az üdítőkben vagy a kávéban, hanem a kenyérben, a burgonyában, a tésztában, sőt a szószokban és ropogtatnivalókban is.
A túlzott cukorfogyasztás a szervezetben úgynevezett glikációt indít el. Ilyenkor a cukormolekulák a fehérjékhez kötődnek, és káros AGEs-eket (előrehaladott glikációs végtermékek) képeznek. Ezek a vegyületek megtámadják a kollagént és az elasztint, vagyis azokat a fehérjéket, amelyek a bőr feszességét és rugalmasságát adják. Minél több cukrot fogyaszt valaki, annál több AGEs képződik, a bőr pedig szárazzá, törékennyé válik, ráncok és megereszkedés jelenik meg rajta.
Ráadásul a cukor gyengíti a kollagén szerkezetét, fokozhatja a nem kívánt szőrnövekedést, sötét foltokat idézhet elő, és érzékenyebbé teszi a bőrt a napsugárzással szemben.

A túlzott cukorfogyasztás a szervezetben úgynevezett glikációt indít el
Hogyan lehet lassítani a folyamatot?
Mitzi szerint az első lépés az, hogy mindenki figyeljen a rejtett cukrokra: ott vannak a reggeli édesített joghurtban, az ebédhez használt csípős szószban vagy a vacsora mellé elfogyasztott pohár borban. Ő maga inkább megspórolja a felesleges cukrot, és ha enged magának egy kis édességet, az mindig apró adag.
Úgy véli, a friss zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása kulcsfontosságú. Ezek antioxidánsai képesek semlegesíteni az AGEs káros hatásait. Emellett a napi B1- és B6-vitamin, valamint a C-vitamin – akár étrend-kiegészítőként, akár helyileg használva – szintén segíthet.
Bőrápolás tudatosan
Mitzi szerint a bőrápolás is fontos része a folyamatnak. Az olyan hatóanyagok, mint a retinol, az aminoguanidin, az allicin vagy az alfa-liponsav segíthetnek mérsékelni a cukor okozta károsodást, új kollagén képződését serkentik, illetve blokkolják az AGEs kialakulását.
A fiatalság titka belülről fakad
Tapasztalata szerint a fiatalság megőrzésének igazi titka nem a drága krémekben rejlik, hanem az étrendben. Szerinte, ha valaki kiiktatja a rejtett cukrokat, éveket fiatalodhat a külseje. Ő maga például nem rajong a zöldségekért, ezért mindennap készít magának egy friss turmixot, amelyet csak kevés gyümölccsel vagy almaszósszal édesít.
Forrás: Yourtango Fotó: Getty Images