4 vészjós jel, hogy több cukrot fogyasztasz, mint gondolnád

2021. július 12.
A napi cukorbevitelt kontrollálni nagyon nehéz, hiszen egyre több feldolgozott élelmiszerhez adnak plusz cukrot. Az alábbi négy tünet árulkodó lehet.

nő eszik

Az USA-ban átlagosan tizenhét teáskanálnak megfelelő mennyiségű cukrot fogyasztanak az emberek, ami ötven százalékkal több, mint az ajánlott. A következmények súlyosak. Szakértők nem győznek figyelmeztetni, hogy a túlzott cukorbevitel nemcsak elhízáshoz, de 2-es típusú cukorbetegséghez, valamint szív- és májbetegségekhez vezethet. Aki időben szeretne lépni, vásárlás előtt tanulmányozza a termék csomagolásán feltüntetett cukormennyiséget, és tartson „önvizsgálatot”: a hangulat, a közérzet, az energia ingadozása is árulkodó lehet. Az alábbi tünet arra utalhat, hogy túl sok cukrot juttatunk a szervezetünkbe:

Hízol, de mégis folyton éhes vagy

Az ízlelőbimbók nagyon szeretik a cukrot, ami ráadásul örömhormonnal borítja el az agyat, a szervezet számára mégis ez az egyik létező legkárosabb üzemanyag. Megzavarja az anyagcserét és hatással van azokra a hormonokra, amik a jóllakottságot jelzik. A kontrollálatlan cukorfogyasztás idővel kielégíthetetlen éhséghez, állandó nassoláshoz és függőséghez vezet. Az éhség mellett a cukros étel utáni sóvárgás állandó társunkká válik – ami főleg este jelentkezik, amikor a szervezet lassabban éget, és magasabb cukortűréssel működik.

Rossz a közérzeted

A túlzott cukorfogyasztás kedvetlenné tesz és lelassít. Ennek oka, hogy a – fehérje vagy zsír nélküli – magas cukortartalmú étkezés megnöveli ugyan a vércukorszintet, de az energiaszint belátható időn belül összeomlik tőle, fáradtank és ingerlékenynek érezzük magunkat. A cukorsokk után az agy is ködéss válik, nehezebben megy a koncentráció és a tanulás. A folyamatos cukorbevitel hosszú távon a szervezet gyulladásához és depresszióhoz vezethet.

Bőrproblémák alakulnak ki az állon és a száj körül

A magas cukortartalmú ételek nemcsak pattanást okozhatnak, de inzulinrezisztenciát is. Utóbbi növeli az androgéneknek nevezett hormonok szintjét – ami gyulladt, hormonális pattanásokhoz vezet a száj körül és az áll területén. A negatív következményeknek ezzel sajnos nincs vége, a túlzott cukorbevitel ugyanis bizonyítottan felgyorsítja az öregedés – többek között a korai ráncok megjelenésének – folyamatát.

Emésztési panaszoktól szenvedsz

A cukor már egy héten belül csökkentheti a bélben található jótékony baktériumok számát és sokféleségét – és sajnos ezzel egydőben a káros baktériumok elszaporodását gerjeszti. A cukorral tuningolt üdítőitalok és élelmiszerek gyulladásos bélbetegségekhez vezetnek.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!