- Tele vannak a piacok és boltok illatos, mézédes fügével, vagyis eljött az idő a házi fügelekvár készítéséhez!
- A jó hír, hogy a füge önmagában is olyan édes, hogy – ha igazán szép és érett gyümölcsöt választunk – még cukor sem kell hozzá.
- A házi fügelekvár elkészítése pofonegyszerű, ráadásul szuperül variálható különleges fűszerekkel. Mutatjuk, hogyan készül!
A nyár végi-ősz eleji időszak a füge ideje: ilyenkor csoda szép, érett gyümölcsökkel vannak tele a piacok és nagyobb szupermarketek. Ez a különleges, mézédes gyümölcs frissen is csodálatos, de jó ötlet lehet házi lekvárt készíteni belőle, hogy később is élvezhetjük.
Saját házi lekvárunk legnagyobb előnye, hogy (amennyiben kellően édes fügét használunk) nem kell hozzá egyáltalán cukrot tennünk, ráadásul még izgalmas, egyedi ízesítést is adhatunk neki. A fahéj, a szerecsendió és a kardamom egyaránt nagyon jól passzolnak a fügéhez – sőt, még akár vegyíthetjük őket a kissé mézeskalácsos, karácsonyi ízvilágért.
Miért jó ötlet fügét enni?
A füge – akár friss, akár aszalt formában fogyasztjuk – sok értékes tápanyagot tartalmaz, ezért több szempontból is nagyon egészségesnek számít:
1. Rostban gazdag
- Támogatja az emésztést, segíthet megelőzni a székrekedést.
- A rost lassítja a cukrok felszívódását, így kevésbé emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
2. Vitaminok és ásványi anyagok
- Kálium: fontos a vérnyomás szabályozásában.
- Kalcium és magnézium: a csontok és izmok egészségét támogatják.
- Vas és réz: hozzájárulnak a vérképzéshez.
- A- és B-vitaminok: támogatják a bőrt, a látást és az idegrendszert.
3. Antioxidánsokban gazdag
- Polifenolokat tartalmaz, amelyek segítenek a sejtkárosodás és a gyulladások elleni védelemben.
- A sötétebb héjú fajtákban különösen sok antioxidáns található.
4. Szív- és érrendszeri támogatás
- A kálium és a rost együtt hozzájárulhat a koleszterinszint és a vérnyomás kiegyensúlyozásához.
5. Energiadús, természetes édesség
- Aszalt formában koncentráltan tartalmaz energiát és ásványi anyagokat, sportolóknak vagy gyors energiapótlásra ideális.
Természetesen a szezon idején csodás ötlet frissen élvezni a fügét, később azonban jól jöhet, ha házi lekvárként újra elővehetjük. Mutatjuk is, hogyan készül ez a cukormentes, pofonegyszerű recept!
Házi fügelekvár cukor nélkül
Hozzávalók:
- 600 gramm füge
- 2 ek. citromlé
- 1 tk. fahéj, szerecsendió vagy kardamom
Elkészítés:
1. A fügék csúcsait vágjuk le, majd vágjuk fel a gyümölcsöket negyedekbe.
2. Az előkészített fügéket dobjuk egy nagyobb lábosba, majd alacsony-közepes láng felett főzzük, amíg összeesnek – nagyjából 15-20 percig. Időnként keverjük át!
3. Amikor már kellően puha a gyümölcs, robotgép (botmixer vagy turmix) segítségével krémesítsük le – ízlés szerint maradhatnak bele kisebb darabkák is.
4. Az elkészült lekvárt tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a citromlevet és a fűszereinket, majd főzzük további 20 percig, míg ideális állagot kapunk. Töltsük a kész lekvárt teljesen tiszta üvegekbe, majd fejtetőre állítva pihentessük őket 5 percig, végül száraz dunsztban hagyjuk őket kihűlni.

A házi fügelekvár isteni és nagyon sokoldalú
Ezekkel párosítsd a házi fügelekvárt
A füge örök legjobb barátja a kecskesajt, egyszerűen szuper a krémes sósság a füge édessége mellé. De más sajtokhoz is nagyon jól illik, akár még a karakteresebb, penészes finomságokhoz is. Emellett olajos magvak és húsok mellé is jó a füge, de persze az is épp elég, ha friss kovászos kenyérre kenve fogyasztjuk.
A füge szuper lehet még salátákba (ezt az őszi fügés-fetás salátát például nem érdemes kihagyni), de akár izgalmas fügetortát is készíthetünk vele. Joghurtba keverve pedig egyszerű, de isteni desszertet varázsolhatunk belőle!
A legjobb fügepárosítások:
- kéksajt, brie, camambert, érlelt sajtok
- jó minőségű sonkák
- pástétomok és terrine-ek
- kacsa- vagy libasült
- friss baguette, kovászos kenyér, diós kenyér
- dió, mandula, pisztácia
- joghurtba keverve csodás desszert lehet
- sherry vagy vörösborok mellé is passzolhat
Fotó: Getty Images