Ezeket a turmixokat idd székrekedés ellen

2024. április 28.
A székrekedés bárkinek el tudja rontani a napját. Szerencsére számtalan receptet ismerünk, ami könnyű és gyors megoldást nyújt. Sok hashajtó hatású hozzávaló van, amit könnyedén megtalálsz a konyhádban, és beépíthetsz a mindennapi étkezésedbe.
székrekedés ellen

A legegyszerűbb módja ennek a turmixok fogyasztása. Tele vannak rosttal, vitaminokkal, és csak össze kell keverni mindent egy turmixgépbe. „A különböző hozzávalók más-más típusú rostokat tartalmaznak, elsősorban oldható és oldhatatlan rostokat” – magyarázza Rebekah Shulman dietetikus. „Az oldható rostok gél formájában kerülnek a bélrendszerbe, és segítenek a jótékony baktériumok kialakításában, míg az oldhatatlan rostok növelik a széklet térfogatát és segítenek vizet vezetni a bélbe, ami elősegíti az egészséges bélmozgást.”

A székrekedés elmulasztására érdemes a turmixokba rostban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, magokat, hüvelyeseket és olajos magvakat keverni. Ha nagyon vészes a helyzet, néhány evőkanál aszalt szilva vagy őrölt lenmag szintén segíthet. A dietetikusok ajánlják még az olyan probiotikumokban gazdag alapanyagok hozzáadását az italhoz, mint a joghurt, kefir vagy a kombucha.

A nagy kérdés az, hogyan készítsük el ezeket a tápanyagokban gazdag turmixokat. Hoztunk 6 turmixreceptet, amelyek tartalmazzák a szükséges rostokat és probiotikumokat, így garantáltan enyhítik a székrekedést.

Krémes epres-chia turmix

Az epres-chia turmix tökéletes kombinációja a probitikumokban gazdag görög joghurtnak és a magas rosttartalmú chia magnak. Ez a turmix tele van olyan finom és édes gyümölcsökkel, mint az eper és a banán, és nem szabad kifelejteni belőle a vanília aromát sem. Mindezt tejjel keverd, és megvan a tökéletes gyümölcsös ital édesszájúaknak!

Az epres-chia turmix tökéletes kombinációja a probitikumokban gazdag görögjoghurtnak és a magas rosttartalmú chia magnak.

Az epres-chia turmix tökéletes kombinációja a probitikumokban gazdag görög joghurtnak és a magas rosttartalmú chia magnak

Vegán kókuszos-áfonyás turmix

Ha tejérzékeny vagy, a tejalapú turmixok ronthatnak a helyzeten, de ezt a tejmentes vegán kókuszos-áfonyás turmixot ki kell próbálnod! Kulcsfontosságú hozzávalója a zabpehely és lenmag, hisz mindkettő köztudottan magas rosttartalmú. Emellett ez a recept sok más finomságot is tartalmaz, mint banánt, áfonyát és kókusztejet.

ezt a tejmentes vegán kókuszos-áfonyás turmixot ki kell próbálnod!

Ezt a tejmentes vegán kókuszos-áfonyás turmixot ki kell próbálnod!

Szuperzöld turmix

A szuperzöld turmix szintén tartalmaz lenmagot, sőt, rostban gazdag zöldségeket is, így hatásosan segít a székrekedésen. Ennek a turmixnak különleges íze van, jóval kevésbé édesebb a társainál. Olyan kiváló detox alapanyagokat tartalmaz, mint a spenót, avokádó, mandula, méz és fahéj, és egy kis plusz tápanyaghoz fehérjeport is érdemes hozzáadni.

Ennek a turmixnak különleges íze van, jóval kevésbé édesebb a társainál.

Ennek a turmixnak különleges íze van, jóval kevésbé édesebb a társainál

Chia-matcha turmix

Ez a chia-matcha turmix kefirt tartalmaz, ami nagyon sok jótékony baktériumot visz a testbe. A magas rosttartalmú zabpehellyel és chia maggal kiegészítve kiváló választás, ha gyorsan enyhíteni szeretnéd a székrekedést.

Ez a chia-matcha turmix kefirt tartalmaz, ami nagyon sok jótékony baktériumot visz a testbe.

Ez a chia-matcha turmix kefirt tartalmaz, ami nagyon sok jótékony baktériumot visz a testbe

Probitikumos narancsturmix

Ha egy kicsit színesíteni akarnád a receptkönyvet, itt egy különleges narancsos turmix. Garantáltan megindítja a bélmozgásodat a kefirnek és chia magoknak hála. Ez a turmix energiát ad és egészséges, hála a friss hozzávalóknak, mint a datolya, répa, mandarin, narancslé és a gyömbér.

Ez a turmix energiát ad és egészséges, hála a friss hozzávalóknak mint a datolya, répa, mandarin, narancslé, és a gyömbér.

Ez a turmix energiát ad és egészséges, hála a friss hozzávalóknak, mint a datolya, répa, mandarin, narancslé, és a gyömbér

Forrás: Popsugar.com, Szerző: Gabányi Kinga, gyakornok Fotó: Getty Images