- A fokhagyma-allergiások gyakran tapasztalnak allergiás kontakt dermatitist, miután megérintették vagy feldolgozták a friss fokhagymát.
- A fokhagyma-allergiásoknál légzési nehézségek és más allergiás tünetek is jelentkezhetnek, ha fokhagymával érintkeznek.
- A fokhagyma-allergia diagnózisa allergiavizsgálatokkal történik.
Meglepő, de a fokhagyma csodás immunerősítő, míg lehet allergén is. Ha valaki allergiás a fokhagymára, nagy valószínűséggel az alliin liáz nevű enzimre reagál, amely az allicin nevű kénvegyületté alakul. A fokhagymával való érintkezés vagy annak elfogyasztása immunreakciókat vált ki, például allergiás dermatitist, allergiás náthát, emésztőrendszeri panaszokat vagy más tüneteket.
Ezek a fokhagyma-allergia tünetei
1. Allergiás dermatitisz
A fokhagyma-allergiások gyakran tapasztalnak allergiás kontakt dermatitist, miután megérintették vagy feldolgozták a friss fokhagymát. Ez az ekcéma egyik formája, amely a következő tüneteket okozhatja:
- Csalánkiütés
- Viszkető kiütés
- Bőrpír
- Duzzanat
- Irritáció
- Hólyagok (ha a bőrkezelés elmarad)
Súlyosabb allergia esetén a tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha a fokhagymát kesztyűben érintjük meg.

Allergiás dermatitisz tünetei
2. Asztma
Sok fokhagyma-allergiás ember számol be légúti panaszokról, például asztmás tünetekről. Ezek a tünetek az enyhe sípoló légzéstől a súlyosabb, gyors vagy sekély légzésig terjednek.
A fokhagyma-allergiásoknál a légzési nehézségek mellett rendszerint más allergiás tünetek is jelentkeznek, ha fokhagymával érintkeznek.
3. Emésztőrendszeri panaszok
Ahogyan más ételallergiák esetében is, a fokhagyma-allergia gyakran okoz gyomor- és bélrendszeri tüneteket. A fokhagymás ételek fogyasztása után például előfordulhat:
- Súlyos vagy tartós hasmenés
- Hányás
- Görcsök
- Gyomorfájdalom
4. Száj- és ajaktünetek
A fokhagyma-allergia közvetlenül a szájüreget és az ajkakat is érintheti. Fokhagyma fogyasztása vagy vele való érintkezés után a szájban, a torokban vagy az ajkakon viszkető, bizsergő, irritált érzés jelentkezik.
Fokhagyma-allergia vagy fokhagyma-intolerancia?
A fent leírt tüneteket okozó valódi fokhagyma-allergia nagyon ritka. Sokkal gyakoribb a fokhagyma-intolerancia, amikor a szervezet egyszerűen nehezen emészti meg a fokhagyma egyes összetevőit.

Fokhagyma: ritka, de allergiás tüneteket okoz
Az intolerancia tünetei enyhébbek, mint az allergiáé, és általában a következők lehetnek:
- Hasi diszkomfortérzet
- Puffadás
- Fokozott gázképződés
- Lazább széklet
- Hányinger
A fokhagyma-allergia diagnosztizálása
A diagnózis allergiavizsgálatokkal történik, amelyek magukban foglalhatnak:
- fizikális vizsgálatot,
- a tünetek és a kórelőzmény áttekintését,
- vérvizsgálatot és/vagy bőrpróbát (amellyel a bőr reakcióját mérik a fokhagymával való érintkezésre).
Bizonyos esetekben az orvos orális ételprovokációs tesztet vagy eliminációs diétát javasol a végleges diagnózis felállításához.
Ételek, amelyeket érdemes kerülni fokhagyma-allergia esetén
A fokhagyma allergénje hasonló vegyületeket tartalmaz, mint a hagymafélék (Allium) nemzetségébe tartozó növények, ezért a fokhagyma-allergiásoknak érdemes kerülni a következőket:
- Metélőhagyma (snidling)
- Póréhagyma
- Hagyma
- Újhagyma
- Salottahagyma
Emellett sok előre elkészített étel tartalmaz fokhagymát vagy fokhagymaport, például levesek, raguk, szószok, salátaöntetek és fűszerkeverékek. Érdemes mindig alaposan ellenőrizni a címkét.
Forrás: Very Well Health Fotó: Getty Images