Mi az ananásztea és miért jó az allergia ellen?

2023. április 25.
Az idei év slágere az allergia ellen kétségkívül az ananásztea lesz. De miért és hogyan segíthet az ananász az allergiás panaszok enyhítésében? A dietetikus részletesen elmondta.
  • Régóta tartja magát az a nézet, hogy az ananász hatékonyan támogatja az immunrendszer működését és enyhítheti az allergia tüneteit.
  • De miért és hogyan fejti ki hatását az ananásztea?
  • A dietetikus azt is elárulta, mennyit és mikor kell innunk belőle, hogy valóban működjön az allergia ellen az ananásztea.

Mindig vannak felkapott diétás trendek. Úgy tűnik, az idei nyár slágere az ananásztea lesz. Régóta tartja magát az a nézet, hogy az ananász hatékonyan támogatja az immunrendszer működését és enyhítheti az allergia tüneteit. 

De valóban igaz ez? Van értelme ananászteát inni, hogy csökkentsük az allergia miatti panaszainkat? A dietetikus azt is elárulta, mennyit és mikor kell innunk belőle, hogy valóban működjön az allergia ellen az ananász tea.

Mi az ananász tea?

A név nagyjából elárulja, miről van szó. Viszont nem csak ananász van az ananászteában. Sőt, nem csak az ananásznak az a része, amit általában elfogyasztunk.

Egy csomó fűszert – fahéjat, kurkumát, gyömbért –, mézet is tennünk kell a főzetbe az ananász húsán, héján és levelein kívül. Igen, az ananászteába bekerül tulajdonképpen a gyümölcs minden része.

Az ananász minden részét, még a bőrét is, bele kell főznünk az ananász teába

Az ananász minden részét, még a bőrét is, bele kell főznünk az ananászteába

Az ananász bőrében található bromelain nevű enzim ugyanis az, ami tulajdonképpen kiváltja az összes jótékony hatást, amit várunk az ananászteától. A bromelain a kutatások szerint csökkenti a gyulladást a szervezetben. Ennek köszönhetően enyhíti az emésztési panaszokat és támogatja az immunrendszer működését.

De az allergia ellen is jó az ananásztea?

Ha krónikus gyulladás van a szervezetünkben, az immunrendszer túlműködhet. Ez befolyásolja azt is, megjelennek-e és milyen erősen az allergiás panaszok. Az ananász bőrében található bromelain enzim – és így az ananász tea – áttételesen segíthet abban, hogy elviselhetőbbé váljanak az allergiás tünetek. 

Tökéletesen nem múlik el az allergia és a szénanátha attól, hogy naponta ananászteát iszunk, de enyhébbek lehetnek a panaszok, ha a krónikus gyulladás mértékét csökkentjük a szervezetünkben.

Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images