Ezért viszket a nyelved bizonyos gyümölcsöktől

2022. július 09.
Érezted már, ahogy beleharaptál egy almába, bekaptál egy szelet kivit vagy néhány szem érett szedret, ribizlit, hogy a nyelved olyan lesz, mintha kiszőrösödne, esetleg viszket a szád belseje, holott biztosan nem vagy allergiás ezekre a gyümölcsökre? Van magyarázat a jelenségre!

A szakértők orális allergia szindrómának nevezik a jelenséget, de gyümölcspollen szindrómának is hívják. A hátterében egy nagyon gyakori jelenség, a keresztallergia áll. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk a friss gyümölcsben található fehérjéket a pollenekben előfordulókhoz hasonlónként azonosítja, melyekre allergiásak vagyunk. 

gyumolcs-nyelv-viszketes-keresztallergia

Ez is egy kontakt allergia

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia magyarázata szerint ez is a kontakt allergiás reakciók egy formája, ami akkor alakul ki, amikor a szájunk és torkunk a nyers gyümölccsel érintkezik. A leggyakoribb tünetek, melyek általában a fogyasztás után azonnal jelentkeznek, a viszketés a szájban, arcon, ajkakon, nyelven és a torokban, esetleg ezek duzzanata. 

„Leggyakrabban a friss gyümölcs, olajos magvak – tegye fel a kezét, akinek csípi a száját a dió! – vagy bizonyos zöldségek váltják ki azoknál, akiknek szénanáthája van, allergiásak bizonyos fák, fűfélék vagy egyéb növények pollenjére – magyarázta dr. Svetlana Kriegel, a Toledo Orvostudományi Egyetem allergológusa. – A pollenallergiások nagyjából 15 százalékánál jelenik meg ez a fajta keresztallergia a gyümölcsökre és zöldségekre, amikor a testünk azt hiszi, hogy az a pollen került a szervezetünkbe, amire allergiásak vagyunk.”

Ez nem valódi ételallergia, szögezik le a szakemberek. „Amikor ezek az ételek kiváltják a viszkető, csípő érzést a szánkban, az keresztallergia, egy másfajta reakció” – mutatott rá dr. Katie Marks-Cogan immunológus. A leggyakrabban a nyírfa, a pázsitfűfélék és bizonyos búzafajták pollenjére való allergia valószínűsíti, hogy keresztallergiánk is lehet gyümölcsökre. 

Mik a keresztallergia tünetei?

A tünetek leggyakrabban a szájban tapasztalhatók. „Amikor megemésztjük az adott gyümölcsöt, zöldséget vagy magvakat, a fehérje lebomlik az emésztőrendszerünkben, így tovább már nem vált ki reakciót a szervezetünkben” – magyarázta dr. Marks-Cogan. Emiatt érezzük a szájban a viszketést, csipkedést, égő érzést. Sőt, esetenként allergiás tünetek is felléphetnek, orrfolyás és szemviszketés, tüsszögéssel kísérve.

Ha anafilaxiás sokkhoz hasonló reakciót tapasztalunk az ételek fogyasztása után, akkor nem keresztallergiáról van szó, hanem valódi allergiáról az adott ételre. 

Megelőzhető valahogy?

Ha allergiaszezonon kívül fogyasztjuk az adott gyümölcsöt, valószínűleg nem jelentkeznek a tünetek olyan erősen. De akkor is elkerülhetők a panaszok, ha megfőzzük, pároljuk, sütjük az adott gyümölcsöt, zöldséget. Ez azért lehetséges, mert a hőkezelés megváltoztatja a keresztallergiát kiváltó fehérje felépítését, így az immunrendszerünk már nem azonosítja allergénként, amikor megesszük az ételt. Tehát ha a nyers barack kellemetlen érzeteket vált ki a szánkban, süssünk belőle pitét. 

„Ezek az allergének hőkezeléssel semlegesíthetők” – mondta dr. Kriegel.

Nem tudjuk megenni a friss almát? Készítsünk dzsemet belőle. Hasonlóan bármelyik gyümölccsel eljárhatunk, és mégis élvezhetjük a finom ízeket.

Azt is jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb allergén anyag a gyümölcs, zöldség bőrében és a mag körüli részen koncentrálódik. Ha ezeket nem esszük meg, szintén elkerülhetjük a kellemetlen érzeteket. 

Mit tegyünk, ha érezzük a tüneteket?

Mivel ez nem ételallergia, ahogy a szakértők is megjegyezték, a tünetek maguktól elmúlnak rövid időn belül. Ha sokáig marad az égő, csípő érzés, az antihisztaminok, amiket allergia esetén amúgy is szedünk, segíthetnek. 

A legjobb gyógymód, ahogy oly sok esetben, a megelőzés. Ha kitapasztaltuk, mely gyümölcsök, zöldségek vagy magvak váltják ki a keresztallergiát, vagy végeztettünk bőrtesztet is esetleg, jól el tudjuk kerülni a kiváltó ételeket. Már ha nem vállaljuk az apró, átmeneti kellemetlenséget cserébe a roppanós cseresznyéért vagy édes görögdinnyéért.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Canva

Olvass tovább!