4 gyógynövény, ami erősíti az immunrendszert

2020. szeptember 15.
Idén ősszel talán minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk az immunrendszer erősítésére. Nem csak a szokásos szezonális náthával, influenzával szemben akarjuk minél jobban felvértezni magunkat: a Covid–19 is felkerült az elkerülendő betegségek listájára. Szerencsére számos gyógynövényt bevethetünk a szervezetünk védekezőrendszerének javítására.

Fontos megjegyezni, hogy önmagukban a gyógynövények nem győzik le a betegségeket. Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően erős legyen, szükségünk van a megfelelő vitaminokra, egészségesen kell étkeznünk, aludnunk, és a testmozgást sem szabad hanyagolnunk. A szervezetünk védekezőrendszerének megtámogatására azonban bevethetünk néhány jobban vagy kevésbé ismert gyógynövényt. 

1. Kasvirág vagy echinacea

Nagyon sokoldalú gyógynövény a kasvirág. A Mount Sinai Kórház tanulmánya szerint csillapíthatja a fájdalmat és csökkentheti a gyulladást, emellett vírusellenes és antioxidáns hatású. Emiatt hosszú évszázadok óta használják a szervezet immunrendszerének erősítésére, támogatására.

Egy 2006-os átfogó elemzés szerint a náthás fertőzések idején szedett echinacea lerövidíti a betegség időtartamát és csökkenti a tünetek erősségét. Az Advances in Integrative Medicine című szaklapban megjelent 2020-as kutatás eredményei megerősítették a korábbi tanulmányokat. A kasvirág hatékonyan javítja a légúti fertőzésekkel küzdő betegek állapotát. Ennek oka az, hogy csökkenti a gyulladást okozó citokinek szintjét a szervezetben, így nem alakul ki súlyosabb fertőzés. 

„Ha sok emberrel kell találkoznunk nap mint nap, és jelentősen ki vagyunk téve a kórokozóknak, esetleg úgy érezzük, hogy elkaptunk valamilyen légúti fertőzést, hasznos lehet, ha két-három napig echinaceakészítményeket szedünk” – javasolta Mark Frost természetgyógyász. 

2. Fokhagyma

Az egyik legnagyobb klasszikus, ha immunerősítő növényekről van szó, minden kétséget kizáróan a fokhagyma. „Nagyon erős antimikrobiális hatású gyógynövény, különösen a bélrendszer számára” – mondta Frost. A fokhagymáról régóta közismert antibakteriális, antiviárlis és parazitaellenes hatása, ami hatékonnyá teszi a légúti fertőzések ellen is. 

A fokhagyma allicint tartalmaz, emiatt tudja hatékonyan felvenni a harcot a kórokozókkal. Egy 2014-es kutatás szerint a fokhagyma még az olyan hányással, hasmenéssel járó fertőzésekkel is felveszi a harcot, mint a szalmonella és az E. coli. A természetgyógyász szerint emiatt a fokhagyma tökéletes az emésztőrendszer erősítésére. 

Szintén 2014-ben készült egy átfogó kutatás a Nyugat-Ausztráliai Egyetemen arról, hogy a fokhagyma mennyire hatékony a légúti fertőzések esetén. A kutatásban résztvevők egy része napi 180 milligramm allicint tartalmazó táplálékkiegészítőt kapott tizenkét héten át, míg az alanyok másik fele palcebót. Az eredmények szerint azok, akik a fokhagyma hatóanyagát szedték, sokkal kisebb eséllyel lettek náthásak, influenzásak, illetve ha meg is fertőződtek valamilyen kórokozóval, a légúti megbetegedés sokkal gyorsabb és enyhébb lefolyású volt náluk. 

3. Ginzeng

A hagyományos kínai orvoslás egyik legismertebb gyógynövénye a ginzeng, amely az immunrendszer stresszre adott válaszreakciójának szabályozásáért felelős folyamatokra van hatással. Akár a krónikus, akár az akut stressz gyengítheti az immunrendszert a hatására beinduló hormontermelés miatt. A ginzeng ezekkel szemben védi az immunrendszerünket, illetve segít az egyensúlyának megtartásában, mivel a különböző típusú fehérvérsejtek termelésére is hatással van. Tudományosan igazolták már influenza A-val szembeni hatását is. Ám a természetgyógyász szerint, pont az erős hatása miatt, a ginzeng szedésével kapcsolatban mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkkal, mivel módosíthatja más gyógyszerek hatásmechanizmusát.

4. Reishi vagy pecsétviaszgomba

A pecsétviaszgomba úgynevezett béta-glükánt tartalmaz, ami a közvélekedés szerint stimulálja az immunrendszer sejtjeinek működését, köztük a monocitákét, amelyek a kórokozók elpusztításáért felelősek. Emiatt a szervezetünk sokkal hatékonyabban harcolhat a fertőzések ellen. A Memorial Sloan Rákközpont kutatása szerint a reishi gomba hatóanyaga segíthet a tumorsejtek növekedésének megállításában is, ám a pontos folyamat megértéséhez még további kutatások szükségesek.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash