5 nagy visszatérő lakástrend

2019. március 02.
Akár a divatban, a lakberendezésben is újra meg újra felbukkannak a legnépszerűbb trendek. Ha első körben kimaradtál az alábbiakból, most itt a remek alkalom bepótolni.

A következő öt trend újbóli, második vagy harmadik virágkora jön el idén a lakásdizájnerek szerint. Segítünk, hogyan illeszd be a nagy visszatérőket otthonod berendezési tárgyai közé.

Art Deco bútorok

Eredetileg az 1950-es évek uralkodó dizájnstílusa volt a tiszta vonalvezetésű, minimalista art deco, mely különösen a bútortervezésre volt nagy hatással. Az art deco díszítés könnyen felismerhető a geometrikus mintákról, szimmetriáról. Már pár évvel ezelőtt, A nagy Gatsby című film hatására elkezdődött a stílus újboli felfutása, de idén már tényleg minden magára valamit is adó bútorbolt kínálatában ott lesznek a kagyló alakú bársonyszékek, vagy a görögös motívumokkal díszített fa bútordarabok.

Rattan és bambusz

A ’60-as- ’70-es évek Hawaii-hangulata visszatér, ha egyáltalán elmúlt valaha. A rattan és bambusz bútorok a laza stílus kedvelői, különösen a fiatalok között sosem mentek ki a divatból, a banánrostból font kiegészítők, puffok is mindig népszerűek voltak. Ám napjainkban ismét megjelennek az egész helyiségek arculatát meghatározó bútordarabok között is ezek az alapanyagok. Visszatérnek a fonott ágytámlák, rattan székek, szekrénykék és dohányzóasztalok, velük együtt pedig a laza és bájos hangulat a szobákba.



Retró kiegészítők
Az elmúlt években a modern konyhák hangulatát leginkább a rozsdamentes acélból készült, futurisztikus és professzionális hangulatot árasztó kiegészítők határozták meg. És most mit látunk? A retró visszatért! A bemutatótermekben már színes, az ’50-es évek dizájnjában készült hűtőszekrények és antik fatüzelésű sparheltre hasonlító tűzhelyek kacsintgatnak ránk. Ezek a retró tervezésű konyhai eszközök a modern technológiával ötvözve hihetetlenül vidám, vibráló hangulatot varázsolnak a konyhában, vagy éppen elegáns és történelmi atmoszférát teremtenek, ha kiegészítjük őket a családi örökségéből maradt darabokkal.

Vibráló hetvenes évek

A fehér és semleges színek évek óta tartó dominanciája idén megtörni látszik. Úgy tűnik, egyenesen a ‘70-es évek nappali szobáiból érkeznek bizonyos árnyalatok. Újra hódít az avokádózöld, a narancs, a homokszín és a barna, nem is beszélve a legnépszerűbbről, a mustársárgáról. Nem kell azonban teljesen elvetni a fehéret sem, a földes tónusok csodásan passzolnak a semleges, pasztell árnyalatokkal.

Fémes hangsúlyok
Az elmúlt időszakban a sárgaréz volt az a fém, melyet a lámpáktól az akasztókon át egészen a széklábakig előszeretettel használtak. Mindenhol. Jóból is megárt a sok, nem csoda, hogy telítődtünk vele, a tervezők pedig válaszként visszahozták a krómot. A hideg, ezüstös csillogás jól illeszkedik az ötvenes évek és az art deco trendjének visszatéréshez, hiszen ugyanebben az időszakban volt rendkívül népszerű.

Fotók: Unsplash