7 illemszabály, amit a kedvenc filmjeinkből tanultunk

2019. március 27.
Julia Roberts a Pretty Womanben vagy Audrey Hepburn az Álom luxuskivitel című filmben olyan illemszabályokat tanított nekünk, melyeket sosem felejtünk el többé.

Álom luxuskivitelben – mindig a legjobb arcunkat mutassuk
Hisszük, hogy egy kis rúzs még sosem ártott senkinek, és még egy gyors bevásárlás is jobban megy, ha úgy érezzük, bármire felkészültünk. A jó rúzs olyan, mint a páncél. Ráadásul nincs is jobb módja a mások iránti tisztelet kimutatásának, mintha látják, hogy készültél egy találkozóra.

Micsoda nő! – a jó modor mindenkinek szóljon
Álmodozhatunk a film romantikus sztoriján, de érezni egy jó adag erőt is a híres vásárlós jelenetnél. Ha valaha jártunk olyan butikban, ahol a zsigereinkben éreztük, hogy nem látnak igazán szívesen, a film jelenete, mikor Vivien móresre tanítja a sznob eladókat, biztosan arra késztet, hogy menjünk vissza mi is, és tanítsunk egy kis jó modort a bolt dolgozóinak. A kedvességnek és előzékenységnek nem szabad megkülönböztetnie senkit a kinézete, ruhája alapján.

Forrest Gump – mindig hallgass a mamára, mert ő a bölcsebb
Nem tudjuk hogy csinálja, de Forrest Gump mamája mindig tudja, mit kell mondani. Mi pedig minden frázisát elraktároztuk magunkban, hogy ha kell, kibontsuk azt, amelyikre szükségünk van – mint egy doboz bonbont. Az élet gyakran állít váratlan helyzetek elé, de sokkal fontosabb, hogy mi magunk hogyan reagálunk az adott szituációban. A türelem és átgondoltság különbözteti meg a jólnevelt embereket a többitől.



Mindenütt nő – az illemszabályok nem vonatkoznak arra az esetre, ha a mamát bántják
Reese Witherspoon egészen addig a legszofisztikáltabb nő, de fittyet hány az illemszabályokra, ha a mamáját is belekeverik a történetbe. És ha valaki az anyukánkat bántja, jogos, ha lekerül a kesztyű a kezünkről és a lakat a szánkról.

Ne bántsátok a feketerigót! – egy könyvet a borítója alapján megítélni felületesség
A regény és a belőle készült film megtanít pár dolgot az emberi könyörületességről és társadalmi szabályokról, de a legfontosabb tanulsága, hogy ne ítélkezzünk addig senki fölött, míg nem próbáltuk megérteni a tettük mögött húzódó motivációkat.

Dirty Dancing – van különbség az udvarias és túlzottan udvarias között
A jómodor gyakran arra készteti az embert, hogy véka alá rejtse a saját véleményét. De néha muszáj kiállni magunkért. Baby (elnézést, Frances) is megtanulta ezt a leckét, és bátran szállt szembe a szüleivel, hiszen “senki sem ültetheti Baby-t a sarokba”.



Neveletlen hercegnő – sose késs, kivéve ha te vagy a királynő
Elég kevés esély van rá, hogy valakiről csak úgy kiderüljön, a nagymamája a királynő, ő pedig hercegnő. De a hercegnőknek is meg kell tanulniuk az udvari etikettet, mely szerint lehet késni, de csak a királynőnek. És mi magunk legjobb esetben is csak hercegnők vagyunk, szóval a pontosság továbbra is elvárható, ha megbeszélünk valakivel valamit.

Forrás: Southern Living
Fotó: Profimédia/Red Dot