Így műanyagmentes júliusoztunk mi!

2020. július 31. |

Nem vagyunk tökéletesek, de azért próbálkozunk – valahogy így lehetne megfogalmazni a szerkesztőségi hitvallásunkat környezettudatosság és műanyagmentesség témában. A műanyagmentes július mozgalmán felbuzdulva a hónapban folyamatosan monitoroztuk a műanyagszemetünket, hogy lássuk, mi az, amiben van még hova fejlődni, és mit milyen alternatívával tudnánk kiváltani a jövőben.

Dóczy Júlia: „Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a kijelentéssel, de picit nekem ez a műanyagmentes július olyan, mint a Valentin-nap. Szuper, hogy van, de nemcsak egyszer kellene egy évben ezzel foglalkozni, hanem minden áldott nap. Bár azt nem vitatom, arra nagyon jó, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a tudatosabb életre. Szerintem egyébként bármilyen kicsi lépést is teszünk azért, hogy a Föld fellélegezhessen, ha be tudjuk illeszteni a mindennapjainkba, az már dicsérendő. Tehát ha ma még csak odáig jutunk, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, vásárlásnál viszünk magunkkal zacskót – remek hálókat lehet már kapni a zöldségnek is –, próbálunk minél kevesebb műanyagot használni (mi például ezt a kupacot majdnem egy hónap alatt gyűjtöttük össze), és amit lehet, újrahasznosítunk, az is hatalmas dolog a bolygónk szempontjából. Ne legyintsünk rá, hogy ez a pici úgysem ér semmit, hiszen az egész rendszernek kellene változni. Mi is sokat tehetünk a fenntarthatóbb jövő érdekében. Sose felejtsük, sok kicsi sokra megy.”

Tiefenthaler Eszter: „Egészen megnyugodtam, hogy nem is olyan sok, pedig még nagyon kezdő vagyok, ami a környezettudatos életmódot illeti. A műanyagot és a papírt kéthetente egyszer elviszik a ház elől, ez nagy segítség, azt viszont sajnálom, hogy a környékünkön az összes szelektív szigetet felszámolták, ahová korábban az üveget is el lehetett vinni. A vírushelyzet óta ritkábban járok olyan helyeken, ahol ballonos vízadagolóból lehet megtölteni a kiürült palackomat, ezért sajnos gyakrabban vettem bolti vizet, üdítőt, ezen a helyzeten egy otthoni vízszűrő beszerzésével szeretnék változtatni.”

Bobák Szilvia: „Szóval – a képen egy heti műanyagszemetem látható. Nincs gyerekem – igen, így azért sokkal könnyebb –, éppen nem kellett kidobnom olyan megkerülhetetlen műanyagokat sem, mint a kontaktlencse-folyadékom csomagolása, nem kaptam műanyagba csomagolt sajtótermékeket, eljutottam a piacra, és csak egyszer csábultam el az Aldiban a fancy dobozos saláták láttán. Szóval ez egy ilyen szép hét lett, de a valóság ennél cifrább, mert ebben nincs benne az a szemét, amit a barátom termelt, nincs benne az, amit nem otthon dobtam ki, stb. A legnagyobb problémát számomra az okozza, hogy ha 100% vegánul szeretnék enni, akkor bizony sokkal hamarabb megtelik a műanyagos kukánk, mint ha a piacra eleszaladok házi sajtért és utántöltetem a tojásos dobozkáinkat. Igen, lehet enni csomagolásmentesen és vegánul is, viszont úgy érzem, az már akkora macera, amit nem akarok bevállalni. Ez ilyen.”

Botás Enikő: „Elég soknak tűnik, de ezt a mennyiséget a mi kétfős háztartásunk nagyjából 3 hét alatt termelte. Próbálunk minél kevesebb műanyagot használni, a palackozott vízről például már le tudtunk szokni.”

László Krisztina: ”A szabadságom alatt, Balatonon indult számomra a műanyagmentes július. A műanyaghulladék összegyűjtése a Balaton partján átlátszó, nagyméretű műanyag zacskókban történik, ha a nyaralónak nincs speciális, sárga tetejű kukája. Hetente egyszer szállítják el, így könnyen követhető, hogy hét nap alatt mennyi és milyen műanyaghulladékot termelt a család. Engem elrémisztett az első hét termése, pedig azt gondoltam, az elmúlt időszakban tettem néhány lépést azért, hogy kevesebb műanyag zacskó, doboz, palack kerüljön a szemetesünkbe. Sajnos a Balatonnál nincsenek csomagolásmentes üzletek, mindent műanyag zacskóba csomagolnak a kis boltokban, a nagyobbakban pedig eleve csak előre csomagolt árut lehet kapni. Időbe telt felvenni a nyaralás ritmusát, és megtalálnom azokat a pontokat, ahol tudatosan elkerülhető a műanyag csomagolás. De ha már a szemétről van szó, a papír és az üveg szelektív gyűjtése sokkal kritikusabb pont a Balaton északi partján. Nálunk 20 kilométert kell autókázni az első papírgyűjtő-konténerig, üvegvisszaváltás pedig egyáltalán nem létezik. Valószínű, a nyaralás végén Budapestre szállítjuk majd vissza a két hét alatt összegyűjtött papír- és üvegszemetet.”

Tóth-Szántó Krisztina: „Az ökotudatosság az életemben apró lépésekben, fokozatosan jelenik meg. Az első volt az ökozacskók beszerzése, így jelentősen csökkent a háztartásunkban felhalmozott műanyagszemét, és igyekszem a boltban nem műanyagba csomagolt termékeket vásárolni, de lássuk be, ez azért nem olyan könnyű. Íme az egy hét alatt összegyűjtött műanyag – igaz csak ketten élünk a fiammal. Átnézve rájöttem, hogy van még mit csiszolni a dolgon…”

Sütő Emese Franciska: „A #plasticfreejuly-tól függetlenül is igyekszünk mindent szelektíven gyűjteni, ami amikor Izraelben vagyunk, kicsit olyan, mint szembemenni az árral. Nagyon nagy kultusza van itt az egyszer használatos műanyagoknak, evőeszközöknek, a filléres, szívfájdalom nélkül eldobált műanyag gyerekjátékoknak a mindennapokban, ráadásul minden létező apró terméket külön műanyag kis zacskóba, majd nagy brandingelt füles zacskóba csomagolva hoznak ki házhozszállításkor. Próbálunk tőlünk telhetően műanyag téren mindent a minimumra csökkenteni, és a nagycsaládi ebédeken is inkább mosogatni, ahogyan a kutyapiszok felszedéséhez sem veszünk soha külön zacskót, kizárólag a »ránk kényszerített« hulladékzacskókat próbáljuk pusztítani (Pepike dizájnos Poop catcher kütyüjét így hol üres kenyérzacskó, hol salátacelofán vonja be). Sajnos így is kínosan gyorsan megtelik a bázis műanyaggyűjtő zsákunk, amelynek tartalmát egyelőre főleg a kutya képes látványosan visszaszorítani, igaz ő is főleg üres palack lopás formájában.”

Lampért Zsófia: „Ez a zsák a koronavírus-járvány előtt a harmada volt. Elengedtük a csomagolásmentes vásárlást kicsit az elmúlt hónapokban, mivel egyrészt így higiénikusabb vásárolni, lemoshatók a dolgok. Másrészt nyilvánvalóvá vált ismét, ahogy a világ gazdaságának, a repülőgépforgalomnak a járvány miatti leállása megmutatta, a klímaválságot a politikai és gazdasági rendszer gyökeres átalakítása nélkül megoldani nem lehet. A műanyagmentes vásárlás (ami persze korántsem haszontalan) inkább téves biztonságérzetet ad, és a lelkiismeretünk hamis megnyugtatását jelenti. Ha úgy érezzük, mi többek között a csomagolásmentes vásárlással megtettünk a magunk részéről mindent a környezetvédelemért, hajlamosabbak lehetünk kivonni magunkat a környezetvédelmi aktivizmus alól, amely az országok vezetésére gyakorolna nyomást és nagy változásokat indíthatna el.”

Olvass tovább!

 

Szólj hozzá te is!

Még több Blog

Megjelent az októberi Marie Claire go green

Megjelent az októberi Marie Claire